Gastheer/-vrouw: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Gastheer/-vrouw: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Gastheer/-vrouw? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Gastheer/-vrouw wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Gastheer/-vrouw, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Gastheer/-vrouw
Vacatures Gastheer/-vrouw
Vacatures laden...
Wat is een Gastheer/-vrouw?
Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf. Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak. De Gastheer is in staat om gasten te adviseren over de gerechten en dranken op de menukaart. Hiervoor is het belangrijk dat de Gastheer op de hoogte is van de ingrediënten en bereidingswijze van de gerechten en kennis heeft van wijn.
Naast het bedienen verzorgt de Gastheer de mise en place. Dit zijn voorbereidende werkzaamheden, waardoor bijvoorbeeld het diner later op de avond vlekkeloos kan verlopen. Bij mise en place horen bijvoorbeeld bestek poetsen, servetten vouwen en het klaarzetten van gebaksbestek. Ook het indekken van de tafel behoort tot de taken van de Gastheer.
Een belangrijke taak van de Gastheer is het ontvangen van de gasten aan de deur. De Gastheer heet de gasten vriendelijk welkom en begeleidt hen naar hun tafel. Wanneer de gasten aan tafel plaats hebben genomen, deelt de Gastheer de menukaart uit en licht deze waar nodig toe. Zo kan de Gastheer bijvoorbeeld advies geven over wijnen in combinatie met diverse gerechten. Wanneer de gasten hun keuze hebben gemaakt neemt de Gastheer de bestelling op. Speciale wensen van gasten geeft hij door aan de chef-kok. Dan serveert de Gastheer de bestelde dranken en gerechten aan de gasten en ruimt de lege glazen en borden af als zij klaar zijn. Tot slot maakt hij de rekening op.
Aan het einde van een dienst wordt het ontvangen geld afgedragen en het restaurant schoongemaakt.
Past het beroep Gastheer/-vrouw bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Gastheer/-vrouw per niveau
Vacatures Gastheer/-vrouw per stad
Vacatures Gastheer/-vrouw Alkmaar
Vacatures Gastheer/-vrouw Almelo
Vacatures Gastheer/-vrouw Almere
Vacatures Gastheer/-vrouw Alphen aan den Rijn
Vacatures Gastheer/-vrouw Amersfoort
Vacatures Gastheer/-vrouw Amstelveen
Vacatures Gastheer/-vrouw Amsterdam
Vacatures Gastheer/-vrouw Apeldoorn
Vacatures Gastheer/-vrouw Arnhem
Vacatures Gastheer/-vrouw Assen
Vacatures Gastheer/-vrouw Bergen op Zoom
Vacatures Gastheer/-vrouw Breda
Vacatures Gastheer/-vrouw Capelle aan den IJssel
Vacatures Gastheer/-vrouw Delft
Vacatures Gastheer/-vrouw Den Bosch
Vacatures Gastheer/-vrouw Den Haag
Vacatures Gastheer/-vrouw Den Helder
Vacatures Gastheer/-vrouw Deventer
Vacatures Gastheer/-vrouw Doetinchem
Vacatures Gastheer/-vrouw Dordrecht
Vacatures Gastheer/-vrouw Eindhoven
Vacatures Gastheer/-vrouw Emmen
Vacatures Gastheer/-vrouw Enschede
Vacatures Gastheer/-vrouw Gouda
Vacatures Gastheer/-vrouw Groningen
Vacatures Gastheer/-vrouw Haarlem
Vacatures Gastheer/-vrouw Haarlemmermeer
Vacatures Gastheer/-vrouw Heerlen
Vacatures Gastheer/-vrouw Helmond
Vacatures Gastheer/-vrouw Hengelo
Vacatures Gastheer/-vrouw Hilversum
Vacatures Gastheer/-vrouw Hoogeveen
Vacatures Gastheer/-vrouw Hoorn
Vacatures Gastheer/-vrouw Katwijk
Vacatures Gastheer/-vrouw Leeuwarden
Vacatures Gastheer/-vrouw Leiden
Vacatures Gastheer/-vrouw Lelystad
Vacatures Gastheer/-vrouw Maastricht
Vacatures Gastheer/-vrouw Middelburg
Vacatures Gastheer/-vrouw Nieuwegein
Vacatures Gastheer/-vrouw Nijmegen
Vacatures Gastheer/-vrouw Purmerend
Vacatures Gastheer/-vrouw Roermond
Vacatures Gastheer/-vrouw Roosendaal
Vacatures Gastheer/-vrouw Rotterdam
Vacatures Gastheer/-vrouw Schiedam
Vacatures Gastheer/-vrouw Spijkenisse
Vacatures Gastheer/-vrouw Terneuzen
Vacatures Gastheer/-vrouw Tilburg
Vacatures Gastheer/-vrouw Utrecht
Vacatures Gastheer/-vrouw Veenendaal
Vacatures Gastheer/-vrouw Venlo
Vacatures Gastheer/-vrouw Vlaardingen
Vacatures Gastheer/-vrouw Westland
Vacatures Gastheer/-vrouw Zaanstad
Vacatures Gastheer/-vrouw Zeist
Salarisschaal Gastheer/-vrouw
Wat verdient een Gastheer/-vrouw?
Het salaris van een Gastheer is afhankelijk van het bedrijf waar hij werkzaam is en werkervaring.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn 8% vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen per jaar.
Meer weten over het salaris Gastheer/-vrouw
Hoe word je een Gastheer/-vrouw?
Een opleiding tot Gastheer of Gastvrouw is de MBO niveau 2 opleiding Gastheer/Gastvrouw. Om te werken in de horeca is het erg belangrijk om veel ervaring op te doen. Dit wordt bij de beroepsopleidgende leerweg (BOL) opgedaan tijdens de stages. Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gaat men 1 dag in de week naar school en werkt vier dagen in een bedrijf.\
Op MBO niveau 3 is er de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw. Onderdeel van deze opleiding zijn coachingsvaardigheden om (enigszins) leiding te geven aan ander bedienend personeel.
Ten slotte is het mogelijk om door te stromen naar de Middelbare Hotelschool een MBO opleiding op niveau 4.
Opleidingen Gastheer/-vrouw
Omscholen tot Gastheer/-vrouw
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Gastheer/-vrouw. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gastheer/-vrouw
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gastheer/-vrouw
Als je Gastheer/-vrouw wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gastheer/-vrouw zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Gastheer/-vrouw
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Gastheer/-vrouw
Een Gastheer/-vrouw heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Gastheer/-vrouw
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Zorgvuldigheid
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Gastheer/-vrouw nodig?
Erg belangrijk in het werk van de Gastheer is het hebben van overzicht. Hij moet overzicht hebben over het restaurant, keuken en de gasten en in het oog houden welke gasten op welk moment waar behoefte aan hebben. Hij is opmerkzaam, scherpzinnig eigenlijk en nuchter. Ook is hij onafhankelijk en kan hij goed zelfstandig werken (Waarnemer).
Een zeer belangrijk aspect van het werken als Gastheer is een dienstverlenende houding. Het zit in de persoonlijkheid van de Gastheer om aan te voelen wat andere mensen nodig hebben. Hij is behulpzaam en enthousiast, wat belangrijke eigenschappen zijn om het de gasten van bijvoorbeeld het restaurant naar hun zin te maken (Gever).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Gastheer/-vrouw
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Gastheer/-vrouw?
Als Gastheer heb je veel doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk om, na veel ervaring op de werkvloer, door te groeien naar bedrijfsleider binnen het horecabedrijf. Voor een beroep als bedrijfsleider zijn managementtaken meer van belang. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om eigenaar van een horecagelegenheid te worden of zelf iets op te zetten.
De horeca arbeidsmarkt is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. Toch neemt de werkgelegenheid in de horeca, ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af. Restaurants zijn echter vaak op zoek naar nieuw bedieningspersoneel. Een geschoolde Gastheer heeft dan veelal de voorkeur. Als Gastheer zal het al met al niet moeilijk moeten zijn om een baan te vinden, er zijn altijd vacatures voor gastheer/gastvrouw te vinden.
De actuele kans op werk voor een Gastheer/-vrouw
Het beroep Gastheer/-vrouw is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Gastheer/-vrouw
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Gastheer/-vrouw
Het beroep Gastheer/-vrouw is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.
Verwante beroepen Gastheer/-vrouw
Mogelijke specialisaties voor een Gastheer/-vrouw
Doorgroei beroepen voor een Gastheer/-vrouw
Waar werkt een Gastheer/-vrouw?
Een Gastheer of Gastvrouw is werkzaam in een horecagelegenheid, zoals een restaurant, eetcafé of hotel. Ook is het mogelijk om te werken in bijvoorbeeld een congrescentrum. Overal waar mensen komen om te eten of drinken en daarbij bediend te worden, daar kan een Gastheer werkzaam zijn. Bedrijven kunnen erg verschillend zijn. Het werk van een Gastheer in een chic restaurant zal anders zijn dan dat van een Gastheer in een klein eetcafé. Het aantal collega's en bedienend personeel varieert en zo zal bijvoorbeeld ook de kaart en de kennis die de Gastheer hiervan moet hebben wisselen.
Met wie werkt een Gastheer/-vrouw samen?
Een Gastheer werkt nauw samen met een team om de gasten van de horecagelegenheid van dienst te zijn. Hij werkt vaak samen met ander bedienend personeel om de gasten op tijd van hun dranken en gerechten te voorzien. Vaak staat de Gastheer onder directe leiding van de bedrijfsleider, die vaak ook op de vloer werkzaam is. Zo bepaalt de bedrijfsleider bijvoorbeeld welk gedeelte van de zaak door de Gastheer bediend zal worden. Ook met het keukenpersoneel wordt nauw samen gewerkt. Zo geeft de Gastheer aan de kok aan wanneer een gast toe is aan het hoofd- of nagerecht of instrueert de hij de kok wanneer een gast bepaalde speciale wensen heeft met betrekking tot het menu. Al met al is goed samen werken en communiceren bij het beroep van Gastheer van groot belang.
- Bedrijfsleider
- Bedienend Personeel
- Kok
Verwante beroepen Gastheer/-vrouw:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Gastheer/-vrouw in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Netwerk:
- Bedrijfsleider
- Bedienend Personeel
- Kok
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1400 tot €1788