Graficus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Graficus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Graficus? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Graficus wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Graficus, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Graficus
Vacatures Graficus
Vacatures laden...
Wat is een Graficus?
Een graficus is iemand die kunstwerken maakt waarin volgens de definitie op Wikipedia “de lijn primeert”. In andere woorden, de graficus gebruikt een bepaalde techniek (potlood op papier, houtskool, Oost-Indische inkt, enz.) om een tekening te maken waarvan de structuur voor een overgroot deel afhangt van lijnen. Om te begrijpen wat hier precies mee bedoeld wordt kan het nuttig zijn werken op te zoeken van bekende grafici, bijvoorbeeld Rien Poortvliet, Bernard Essers of Reijer Stolk.
Graficus is niet noodzakelijk een beroep. In Nederland zijn er slechts enkele grafici die van hun werken kunnen leven. Veel anderen zijn graficus net als dat sommigen tekenaar of schilder zijn, in hun vrije tijd of naast een andere baan. Vrijwel alle bekende Nederlandse grafici hadden, op het moment dat ze van hun werken konden leven, een lange geschiedenis achter zich van andere grafische banen. Voorbeelden hiervan zijn illustrator, schrijver, grafisch ontwerper, striptekenaar, enzovoorts.
Past het beroep Graficus bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Graficus per niveau
Vacatures Graficus per stad
Salarisschaal Graficus
Wat verdient een Graficus?
Grafici werken vrijwel altijd voor zichzelf, hoewel ze een contract kunnen hebben bij bijvoorbeeld een uitgever. Meestal werken ze aan de hand van opdrachten, of verkopen ze hun werk. In vrijwel alle gevallen hangt het salaris af van hoe goed het werk in kwestie verkoopt. Hier komen dus kwaliteit én marketing bij kijken.
Hoe word je een Graficus?
Iedereen met tekentalent kan graficus worden, ook zonder opleiding. Wie zijn talent volledig wil ontwikkelen en de kans op een baan wil vergroten kan een grafische opleiding gaan doen. De meeste grote hbo’s en ook veel mbo’s bieden deze aan.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Graficus
Er zijn geen opleidingen Graficus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Graficus in werkt
Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & EntertainmentOmscholen tot Graficus
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Graficus. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Graficus
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Graficus
Als je Graficus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Graficus zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Graficus
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Graficus
Een Graficus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief
Omschrijving
Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.
Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.
Vaardigheden Graficus
- Durf
- Ambitie
- Zelfsturing
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Zelfontwikkeling
- Leergierigheid
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Graficus nodig?
De graficus is vrijwel altijd een Perfectionist. Grafische beroepen vergen allemaal geduld en een hoge kwaliteitsnorm, en ook de discipline om die te handhaven. Verder is de graficus niet noodzakelijk een specifiek persoonstype. De een zal een Romanticus zijn, de ander eerder een Waarnemer.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Graficus
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Graficus?
Het arbeidsmarktperspectief voor de graficus is zeer karig. Zoals hierboven aangegeven is het voor velen meer een vrijetijdsbesteding of een soort bijbaan. Wil een graficus van zijn kunstwerken kunnen leven, zal hij naamsbekendheid moeten opbouwen en ook genoeg moeten verkopen.
De actuele kans op werk voor een Graficus
Het beroep Graficus is onderdeel van de beroepsfamilie Grafisch vormgevers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Grafisch vormgevers is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Graficus
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Graficus
Het beroep Graficus is onderdeel van de beroepsfamilie Grafisch vormgevers.
Verwante beroepen Graficus
Mogelijke specialisaties voor een Graficus
Doorgroei beroepen voor een Graficus
Waar werkt een Graficus?
De graficus werkt vrijwel altijd zelfstandig, en wanneer de graficus ergens een contract krijgt is dit praktisch altijd van een bedrijf (in de profit-sector dus). Voorbeelden hiervan zijn een uitgever of een reclamebedrijf.
Met wie werkt een Graficus samen?
Het netwerk van de graficus zal bestaan uit andere personen die werken in de grafische sector. Voorbeelden zijn de al eerder genoemde illustrator, de striptekenaar, de grafisch ontwerper, enzovoorts.
- Illustrator
- Striptekenaar
- Grafisch vormgever
- Tekenaar
- Schilder
Verwante beroepen Graficus:
Opleiding: MBO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: HBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Graficus in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Illustrator
- Striptekenaar
- Grafisch vormgever
- Tekenaar
- Schilder
Salarisindicatie:
- Van onbekend