Jobcoach: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Jobcoach: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Jobcoach? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Jobcoach wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Jobcoach, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Jobcoach
Vacatures Jobcoach
Vacatures laden...
Wat is een Jobcoach?
Een Jobcoach kan in meerdere sectoren zijn functie vervullen, zoals de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of de jeugdzorg. Een Jocbcoach heeft als doel de cliënt zelfstandig mee te laten draaien op de arbeidsmarkt. Dit kan op een praktische manier bereikt worden door als Jobcoach actief mee te werken met de cliënt tijdens een inwerkperiode. In deze periode voert een Jobcoach soms dezelfde werkzaamheden als zijn cliënt, zoals helpen op een boerderij. Een Jobcoach kan ook meer op afstand begeleiden.
Na deze periode wordt het contact met de cliënt verminderd tot een maandelijks bezoek aan de cliënt om de werksituatie te bespreken. Als er problemen (zijn) ontstaan, is het de taak van de Jobcoach deze problemen met de cliënt op te lossen.
Het werk van een Jobcoach is ook voor werkgevers belangrijk, omdat een Jobcoach geschikte cliënten voor hen selecteert. Het kan ook zijn dat een Jobcoach betrokken wordt bij het zoeken van passend werk voor de cliënt. De Jobcoach kijkt wat een cliënt (wél) kan en zoekt hierbij een geschikte werkplek. Hij heeft een groot netwerk van werkgevers.
Voor een Jobcoach is het belangrijk de cliënten te motiveren om op een nieuwe werkplek te beginnen, hoe moeilijk dit ook voor de cliënt ook is. De cliënten van een Jobcoach hebben diverse psychische, sociale, verstandelijke of fysieke beperkingen en kunnen om die reden niet op reguliere wijze de arbeidsmarkt instromen. Vaak zal hij werken met jongeren met een WAJong-uitkering. Ook jongeren met een strafblad, vroegtijdige schoolverlaters en nieuwe Nedelanders horen tot zijn doelgroep. Een Jobcoach biedt passende begeleiding voor ieder individu. Een Jobcoach kan werken bij een re-integratiebureau, dat mensen die niet volledig kunnen (of willen) deelnemen aan de maatschappij aan werk helpt.
Past het beroep Jobcoach bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Jobcoach per niveau
Vacatures Jobcoach per stad
Salarisschaal Jobcoach
Wat verdient een Jobcoach?
Volgens de CAO Gehandicaptenzorg kan een Jobcoach die start met zijn baan ongeveer €1790 bruto per maand verdienen bij een 36-urige werkweek. Dit salaris kan oplopen tot €3570. Voor andere sectoren kunnen andere bedragen van toepassing zijn. Er wordt naast het salaris ook 8% vakantietoeslag uitgekeerd.
Meer weten over het salaris Jobcoach
Hoe word je een Jobcoach?
Met een cursus is het mogelijk om een Jobcoach te worden. De volgende opleidingen kunnen gevolgd worden:
Maatschappelijke Zorg: Medewerker Gehandicaptenzorg (niveau 4, MBO)
Maatschappelijke Zorg: Medewerker Volwassenenwerk (niveau 4, MBO)
Sociaal Pedagogisch Werker (niveau 4, MBO)
Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (HBO)
Ook omscholing vanuit het onderwijs is mogelijk.
Opleidingen Jobcoach
Omscholen tot Jobcoach
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Jobcoach. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Jobcoach
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Jobcoach
Als je Jobcoach wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Jobcoach zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Jobcoach
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Jobcoach
Een Jobcoach heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren
Omschrijving
In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.
Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.
Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen
Omschrijving
Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.
Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig.
Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel
Wat is Zelfsturing?
Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.
Zwakke punten
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.
Vaardigheden Jobcoach
- Luistervaardigheid
- Stimuleren
- Doelgericht werken
- Feedback geven
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Overtuigingskracht
- Positiviteit
- Kansen zien
- Contacten leggen
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
- Proactiviteit
- Wendbaarheid
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Analytisch vermogen
- Inlevingsvermogen
- Logisch redeneren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Jobcoach nodig?
Een Jobcoach is iemand die geeft om of betrokken is bij zijn cliënt en kan de cliënt motiveren om aan het werk te gaan. De Jobcoach heeft interesse in de cliënt en weet goed aan te sluiten bij de behoeften van de cliënt (Gever).
Een Jobcoach is ook iemand die gezamenlijk met de cliënt aan het werk gaat. Hij is energiek, optimistisch, doelgericht en verdiept in het werk (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Jobcoach
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Jobcoach?
Als Jobcoach kun je in sommige sectoren doorgroeien naar een functie als trajectbegeleider arbeid. In die functie bekijk je de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt en zoek je een passende functie. Een andere mogelijkheid is dat je werkbegeleider wordt. Dit is een functie waarbij je bijvoorbeeld in sociale werkvoorzieningsplaatsen werkt. Je geeft leiding aan het gehele productieproces in de sociale werkplaats. Voor beide doorgroeimogelijkheden heb je over het algemeen aanvullende cursussen of trainingen nodig. Je besteedt in beide genoemde functies meer tijd aan managementtaken en minder aan het werk met cliënten.
Is er werk? Jazeker! De tendens is dat mensen met beperkingen (gehandicapten) en psychiatrische patiënten, zoveel mogelijk moeten meedraaien in de maatschappij. Een baan speelt daarbij een belangrijke rol. En een Jobcoach is dan onmisbaar.
De actuele kans op werk voor een Jobcoach
Het beroep Jobcoach is onderdeel van de beroepsfamilie Coaches re-integratie/outplacement. De kans op werk voor de beroepsfamilie Coaches re-integratie/outplacement is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Jobcoach
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Jobcoach
Het beroep Jobcoach is onderdeel van de beroepsfamilie Coaches re-integratie/outplacement.
Verwante beroepen Jobcoach
Mogelijke specialisaties voor een Jobcoach
Doorgroei beroepen voor een Jobcoach
vestigingsmedewerker uitzendbureau
Bemiddelingsmedewerker kinderopvang
bemiddelingsmedewerker gastouderbureau
bemiddelingsmedewerker buitenschoolse opvang
bemiddelingsmedewerker au pair
bemiddelingsmedewerker kinderdagverblijf
Waar werkt een Jobcoach?
Een Jobcoach kan in meerdere sectoren aan het werk, zoals in instellingen binnen de Geestelijke gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Jeugdzorg of het welzijnswerk.
Met wie werkt een Jobcoach samen?
Een Jobcoach vormt voor werkgevers het eerste aanspreekpunt bij het vinden van werknemers. De Jobcoach kan de werkgever vertellen over de mogelijkheden van de cliënt voor een bepaalde werkplek.
Clinten worden door een Jobcoach (praktisch) begeleid om na verloop van tijd zelfstandig te werken. Een Jobcoach werkt vaak bij instanties waar meerdere Jobcoaches aan het werk zijn.
- Leidinggevende
- Cliënt
- Jobcoach
Verwante beroepen Jobcoach:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Jobcoach in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Leidinggevende
- Cliënt
- Jobcoach
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1790 tot €3570