Koffiesommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Koffiesommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Koffiesommelier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Koffiesommelier wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Koffiesommelier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Koffiesommelier
Vacatures Koffiesommelier
Vacatures laden...
Wat is een Koffiesommelier?
Een koffiesommelier is iemand die in een restaurant, eetgelegenheid of café verantwoordelijk is voor alle werkzaamheden die met koffie te maken hebben.
De koffiesommelier koopt en slaat de koffie in, zet de verschillende koffiesoorten op de kaart en serveert de koffie aan de gasten in het restaurant. Daarnaast geeft hij de klanten een passend koffieadvies.Met zijn expertise van de koffie en de gerechten die het restaurant, eetgelegenheid of café serveert geeft hij de klanten een professioneel advies over welke koffie zij het beste bij hun gerecht of broodje kunnen bestellen. Zo adviseert de koffiesommelier over bijvoorbeeld de smaakprofielen en de sterkte van de koffie. De sommelier weet exact welke smaak de bestelling van de klant nog beter kan maken en welke smaken elkaar kunnen versterken.
Daarnaast is de koffiesommelier ook verantwoordelijk voor de kleinere klusjes als het inschenken van de koffie en zullen sommige koffiesommeliers de koffie zelfs voorproeven. De koffiesommelier kan in de meeste gevallen ook Barista worden genoemd.
Past het beroep Koffiesommelier bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Koffiesommelier per niveau
Vacatures Koffiesommelier per stad
Vacatures Koffiesommelier Alkmaar
Vacatures Koffiesommelier Almelo
Vacatures Koffiesommelier Almere
Vacatures Koffiesommelier Alphen aan den Rijn
Vacatures Koffiesommelier Amersfoort
Vacatures Koffiesommelier Amstelveen
Vacatures Koffiesommelier Amsterdam
Vacatures Koffiesommelier Apeldoorn
Vacatures Koffiesommelier Arnhem
Vacatures Koffiesommelier Assen
Vacatures Koffiesommelier Bergen op Zoom
Vacatures Koffiesommelier Breda
Vacatures Koffiesommelier Capelle aan den IJssel
Vacatures Koffiesommelier Delft
Vacatures Koffiesommelier Den Bosch
Vacatures Koffiesommelier Den Haag
Vacatures Koffiesommelier Den Helder
Vacatures Koffiesommelier Deventer
Vacatures Koffiesommelier Doetinchem
Vacatures Koffiesommelier Dordrecht
Vacatures Koffiesommelier Eindhoven
Vacatures Koffiesommelier Emmen
Vacatures Koffiesommelier Enschede
Vacatures Koffiesommelier Gouda
Vacatures Koffiesommelier Groningen
Vacatures Koffiesommelier Haarlem
Vacatures Koffiesommelier Haarlemmermeer
Vacatures Koffiesommelier Heerlen
Vacatures Koffiesommelier Helmond
Vacatures Koffiesommelier Hengelo
Vacatures Koffiesommelier Hilversum
Vacatures Koffiesommelier Hoogeveen
Vacatures Koffiesommelier Hoorn
Vacatures Koffiesommelier Katwijk
Vacatures Koffiesommelier Leeuwarden
Vacatures Koffiesommelier Leiden
Vacatures Koffiesommelier Lelystad
Vacatures Koffiesommelier Maastricht
Vacatures Koffiesommelier Middelburg
Vacatures Koffiesommelier Nieuwegein
Vacatures Koffiesommelier Nijmegen
Vacatures Koffiesommelier Purmerend
Vacatures Koffiesommelier Roermond
Vacatures Koffiesommelier Roosendaal
Vacatures Koffiesommelier Rotterdam
Vacatures Koffiesommelier Schiedam
Vacatures Koffiesommelier Spijkenisse
Vacatures Koffiesommelier Terneuzen
Vacatures Koffiesommelier Tilburg
Vacatures Koffiesommelier Utrecht
Vacatures Koffiesommelier Veenendaal
Vacatures Koffiesommelier Venlo
Vacatures Koffiesommelier Vlaardingen
Vacatures Koffiesommelier Westland
Vacatures Koffiesommelier Zaanstad
Vacatures Koffiesommelier Zeist
Salarisschaal Koffiesommelier
Wat verdient een Koffiesommelier?
Het salaris van de koffiesommelier is afhankelijk van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Belangrijke factoren hierin is de hoeveelheid werkervaring en het afronden van eventuele cursussen met betrekking tot dit beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer de koffiesommelier meer verantwoordelijkheden krijgt.
Hoe word je een Koffiesommelier?
Voor het beroep van koffiesommelier bestaat geen specifieke opleiding. Wel zijn er cursussen te volgen waarin les wordt gegeven over het beroep en zijn er vele boeken te koop waarin ervaren koffiesommeliers hun expertise delen aan de lezer.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Koffiesommelier
Er zijn geen opleidingen Koffiesommelier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Koffiesommelier in werkt
Bekijk alle opleidingen HorecaOmscholen tot Koffiesommelier
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Koffiesommelier. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Koffiesommelier
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Koffiesommelier
Als je Koffiesommelier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Koffiesommelier zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Koffiesommelier
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Koffiesommelier
Een Koffiesommelier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus
Omschrijving
Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.
Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.
Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Koffiesommelier
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Proactiviteit
- Ondernemendheid
- Oplossingsgerichtheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
- Helder communiceren
- Inlevingsvermogen
- Taalkennis
Wat voor persoonlijkheid heeft een Koffiesommelier nodig?
De koffiesommelier weet precies welke koffie bij welk gerecht past. Hij heeft een hoop verstand van de verschillende soorten koffie en de combinaties die er met gerechten en broodjes mogelijk zijn. Hij is analystisch en kan associatief denken.
De sommelier moet van alle markten thuis zijn, communicatief vaardig zijn, hard kunnen werken en de klanten passend advies kunnen geven. Daarom is het belangrijk dat de koffiesommeler een succesvolle werker is. Hij moet snel kunnen denken, is gedreven en doelgericht en moet zichzelf goed kunnen presenteren aan de klant.
De koffiesommelier is een belangrijk persoon in het restaurant, café of eetgelegenheid waar hij werkt en is onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is.
Wat voor persoonlijkheidstype is de levensgenieter? De levensgenieter heeft een opvallende persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De levensgenieter is erg optimistisch, en kan dit optimisme goed op anderen overbrengen door overtuigend, en vooral ook veel, te praten. Hij zit vol nieuwe ideeën en potentiële toekomstvisies. Ook is hij actief en innovatief. Hij kan anderen goed motiveren en overtuigen van zijn eigen ideeën en snel schakelen tussen onderwerpen en projecten.
Zwakke eigenschappen
Een levensgenieter kan niet tegen routine. Hij is niet goed in dingen afmaken en hij rent weg van emoties en plichten. Grenzen moet je een levensgenieter dan ook vooral niet op willen leggen.
Omgang
Een levensgenieter is uiterst goed gezelschap. Hij is grappig en intrigerend en kan veel fascinerende verhalen vertellen. Het moet alleen niet te serieus worden, want dan rent de levensgenieter weg.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Koffiesommelier
- Optimisme
- Energiek
- Vindingrijkheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Koffiesommelier?
Omdat het beroep van koffiesommelier een behoorlijk exact beroep is zijn er binnen de gelegenheid waar de koffiesommelier werkt weinig doorgroeimogelijkheden; de koffiesommelier is degene die binnen de gelegenheid al het meeste van de koffie weet. Wel kan het zijn dat de koffiesommelier meerdere taken binnen de gelegenheid op zich neemt en hierdoor meerdere verantwoordelijkheden kan krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat hij een baan kan krijgen bij een andere instelling in de koffiebranche.
De actuele kans op werk voor een Koffiesommelier
Het beroep Koffiesommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Koffiesommelier
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Koffiesommelier
Het beroep Koffiesommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.
Verwante beroepen Koffiesommelier
Mogelijke specialisaties voor een Koffiesommelier
Doorgroei beroepen voor een Koffiesommelier
Waar werkt een Koffiesommelier?
De koffiesommelier is doorgaans werkzaam in een restaurant, café, croissanterie, broodjeshuis of een andere eetgelegenheid.
Met wie werkt een Koffiesommelier samen?
De koffiesommelier werkt nauw samen met het andere persoon van het bedrijf. Zo heeft hij veel contact met de chefkok, die hem vertelt welke gerechten worden geserveerd zodat hij weet welke koffie bij deze gerechten geserveerd kan worden.
Daarnaast werkt de koffiesommelier met de klanten. Hij geeft de klanten passend advies over welke koffie zij het beste bij hun gerecht kunnen bestellen en beantwoordt de vragen die de klanten over de koffie hebben.
- Bedrijf waarin de sommelier werkzaam is
- Klanten
Alles over het beroep Koffiesommelier in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Bedrijf waarin de sommelier werkzaam is
- Klanten
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van onbekend