Sommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Sommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Sommelier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sommelier wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sommelier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Sommelier
Vacatures Sommelier
Vacatures laden...
Wat is een Sommelier?
Een Sommelier, ook wel Wijnkelner of Wijnmeester genoemd, is iemand die werkzaam is in een luxe restaurant en zich heeft gespecialiseerd in wijn en wijn-spijscombinaties. Een Sommelier voorziet de gasten van het restaurant van een passend wijnadvies. Hij geeft aan welke wijn er geschikt is om te drinken bij een gerecht of menugang. Zo adviseert een Sommelier de gasten over bijvoorbeeld de jaargang, druifsoort en smaakprofielen van een wijn.
Past het beroep Sommelier bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Sommelier?
Naast het adviseren van de gasten is de Sommelier ook verantwoordelijk voor de inkoop en de opslag van de wijn in het restaurant. De Sommelier stelt de wijnkaart van het restaurant samen en bepaalt welke wijnen er voor het restaurant besteld worden. Hij kent zowel de wijnen op de wijnkaart als gerechten op het menu. Hierdoor kan hij de juiste wijnen bij de juiste gerechten adviseren en de gasten informeren over de smaak(combinaties).
De Sommelier serveert de wijnen zelf, ontkurkt de fles aan tafel en schenkt de glazen van de gasten in. Volgens de officiële wijnetiquette is het tevens de taak van de Sommelier om de wijn voor te proeven. In Nederland bestaat er een speciaal Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) waarbij de meeste Sommeliers zijn aangesloten.
De Sommelier stimuleert de wijnverkoop en houdt de wijnkaart up-to-date. Hij of zij blijft op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van wijnen om nieuwe wijnen uit te proberen en toe te voegen aan de wijnkaart. Ook bedenkt de Sommelier wijnarrengementen die passen bij speciale menu's en gelegenheden.
Het komt verder vaak voor dat de Sommelier een senior- of leidinggevende rol heeft binnen het restaurant. Soms is de Sommelier zelfs de Maitre.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Sommelier per niveau
Vacatures Sommelier per stad
Vacatures Sommelier Alphen aan den Rijn
Vacatures Sommelier Amersfoort
Vacatures Sommelier Amstelveen
Vacatures Sommelier Bergen op Zoom
Vacatures Sommelier Capelle aan den IJssel
Vacatures Sommelier Den Helder
Vacatures Sommelier Doetinchem
Vacatures Sommelier Haarlemmermeer
Vacatures Sommelier Leeuwarden
Vacatures Sommelier Maastricht
Vacatures Sommelier Middelburg
Vacatures Sommelier Nieuwegein
Vacatures Sommelier Roosendaal
Vacatures Sommelier Spijkenisse
Vacatures Sommelier Veenendaal
Vacatures Sommelier Vlaardingen
Salarisschaal Sommelier
Wat verdient een Sommelier?
Het salaris van een Sommelier is afhankelijk van het bedrijf waar hij werkzaam is. Andere belangrijke factoren voor het salaris van een Sommelieris de hoeveelheid werkervaring in de sector en de eventuele afgeronde opleidingen of cursussen met betrekking tot het beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer men meer verantwoordelijkheden heeft. Het ligt ergens tussen de €1700 en €2300.
Meer weten over het salaris Sommelier
Hoe word je een Sommelier?
Voor een beroep als Sommelier bestaat nog geen specifieke opleiding. De wijnkennis die nodig is kan opgedaan worden in verschillende cursussen. Zo kan men bijvoorbeeld een wijncertificaat of wijnbrevet behalen.
Sinds kort bestaat de MBO opleiding Aankomend Gastronoom. Dit is een gastheeropleiding op MBO niveau-3. Na afronding van deze opleiding bezit je drie diploma’s. Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (niveau-3), het wijnbrevet en de branche kwalificatie Aankomend Gastronoom. Na deze opleiding kan men zich specialiseren door middel van de opleiding Gastronoom/Sommelier bij de Academie voor Gastronomie. Deze opleiding duurt een jaar en besteedt naast alle belangrijke wijngebieden van de wereld ook aandacht aan communicatie en managementaspecten.
Opleidingen Sommelier
Omscholen tot Sommelier
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sommelier. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sommelier
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sommelier
Als je Sommelier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sommelier zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Sommelier
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Sommelier
Een Sommelier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief
Omschrijving
Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.
Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.
Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.
Vaardigheden Sommelier
- Ambitie
- Inlevingsvermogen
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Zelfsturing
- Leergierigheid
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Sommelier nodig?
De Sommelier is analytisch en een echte kennisverzamelaar, omdat er voor de uitvoering van zijn beroep een grote kennis op het gebied van wijn nodig is. De Sommelier bezit een goed smaak- en reukvermogen om verschillende wijnen aan de hand hiervan te kunnen karakteriseren. De Sommelier heeft kennis van verschillende druifsoorten en wijnen en is ook goed op de hoogte van de gerechten op de menukaart van het restaurant om de gasten zo voor te lichten over de beste wijn-spijscombinaties. Hij maakt dus goed gebruik van zijn kennis (Waarnemer).
Omdat een Sommelier de gasten van een restaurant voorlicht over de verschillende wijnen op de wijnkaart, is het belangrijk dat de Sommelier communicatief vaardig is en een zelfverzekerde en positieve houding heeft ten opzichte van de gast. Hij is ook gedreven en doelgericht. Deze eigenschappen komen van pas omdat de Sommelier door het samenstellen van de wijnkaart en het adviseren van de gasten bij draagt aan een belangrijk stukje succes van het restaurant waar hij werkzaam is (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Sommelier
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Sommelier?
Wanneer men werkt als Sommelier zijn er binnen het restaurant op het gebied van wijnkennis weinig doorgroeimogelijkheden. Een Sommelier staat reeds aan de top op het gebied van wijnkennis. Wel gebeurt het dat een Sommelier zijn taken uitbreidt binnen het restaurant en zo doorgroeit naar een functie van bedrijfsleider.
Naast het werken als Sommelier in een restaurant kan een Sommelier ook aan de slag bij een culinaire delicatessenwinkel, vinotheek of slijterij. Ook is het mogelijk om te gaan werken bij een wijnproducent, importeur of als wijnadviseur in een (horeca)groothandel.
De actuele kans op werk voor een Sommelier
Het beroep Sommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Sommelier
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Sommelier
Het beroep Sommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.
Verwante beroepen Sommelier
Mogelijke specialisaties voor een Sommelier
Doorgroei beroepen voor een Sommelier
Waar werkt een Sommelier?
Een Sommelier is meestal werkzaam in een restaurant. Vaak hebben alleen de luxere restaurants een Sommelier in dienst. Deze restaurants hebben vaak een aparte uitgebreide wijnkaart, waarbij een Sommelier nodig is om de gasten te adviseren over de wijnen.
Met wie werkt een Sommelier samen?
Een Sommelier werkt vaak nauw samen met het overige personeel dat in het restaurant werkzaam is. Zo staat de Sommelier in contact met de chefkok, omdat het belangrijk is dat hij de gerechten op de menukaart van het restaurant goed kent. Aan de hand hiervan kan de Sommelier de wijnkaart van het restaurant opstellen en de gasten adviseren over passende wijnen bij bepaalde gerechten. Het opstellen van de wijnkaart en inkopen van de wijnen gebeurt in overleg met een leidinggevende, zoals de bedrijfsleider van het restaurant. In het bedienen van de gasten werkt een Sommelier samen met de gastheer/-vrouw.
- Gastheer/-vrouw
- Bedrijfsleider
- Chefkok
Verwante beroepen Sommelier:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Sommelier in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Gastheer/-vrouw
- Bedrijfsleider
- Chefkok
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2700 tot €3600