Sommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Sommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Sommelier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sommelier wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sommelier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Sommelier
Vacatures Sommelier
Vacatures laden...
Wat is een Sommelier?
Een Sommelier, ook wel Wijnkelner of Wijnmeester genoemd, is iemand die werkzaam is in een luxe restaurant en zich heeft gespecialiseerd in wijn en wijn-spijscombinaties. Een Sommelier voorziet de gasten van het restaurant van een passend wijnadvies. Hij geeft aan welke wijn er geschikt is om te drinken bij een gerecht of menugang. Zo adviseert een Sommelier de gasten over bijvoorbeeld de jaargang, druifsoort en smaakprofielen van een wijn.
Past het beroep Sommelier bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Sommelier?
Naast het adviseren van de gasten is de Sommelier ook verantwoordelijk voor de inkoop en de opslag van de wijn in het restaurant. De Sommelier stelt de wijnkaart van het restaurant samen en bepaalt welke wijnen er voor het restaurant besteld worden. Hij kent zowel de wijnen op de wijnkaart als gerechten op het menu. Hierdoor kan hij de juiste wijnen bij de juiste gerechten adviseren en de gasten informeren over de smaak(combinaties).
De Sommelier serveert de wijnen zelf, ontkurkt de fles aan tafel en schenkt de glazen van de gasten in. Volgens de officiële wijnetiquette is het tevens de taak van de Sommelier om de wijn voor te proeven. In Nederland bestaat er een speciaal Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) waarbij de meeste Sommeliers zijn aangesloten.
De Sommelier stimuleert de wijnverkoop en houdt de wijnkaart up-to-date. Hij of zij blijft op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van wijnen om nieuwe wijnen uit te proberen en toe te voegen aan de wijnkaart. Ook bedenkt de Sommelier wijnarrengementen die passen bij speciale menu's en gelegenheden.
Het komt verder vaak voor dat de Sommelier een senior- of leidinggevende rol heeft binnen het restaurant. Soms is de Sommelier zelfs de Maitre.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Salarisschaal Sommelier
Wat verdient een Sommelier?
Het gemiddelde salaris van een Sommelier in Nederland ligt tussen de € 2.500 en € 3.700 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Sommelier kan tot € 4.000 verdienen.
Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Sommelier, of het salaris per ervaringsniveau.
Meer weten over het salaris Sommelier
Hoe word je een Sommelier?
Voor een beroep als Sommelier bestaat nog geen specifieke opleiding. De wijnkennis die nodig is kan opgedaan worden in verschillende cursussen. Zo kan men bijvoorbeeld een wijncertificaat of wijnbrevet behalen.
Sinds kort bestaat de MBO opleiding Aankomend Gastronoom. Dit is een gastheeropleiding op MBO niveau-3. Na afronding van deze opleiding bezit je drie diploma’s. Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (niveau-3), het wijnbrevet en de branche kwalificatie Aankomend Gastronoom. Na deze opleiding kan men zich specialiseren door middel van de opleiding Gastronoom/Sommelier bij de Academie voor Gastronomie. Deze opleiding duurt een jaar en besteedt naast alle belangrijke wijngebieden van de wereld ook aandacht aan communicatie en managementaspecten.
Opleidingen Sommelier
Interesse en Motivatie Sommelier
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Sommelier
Een Sommelier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Vaardigheden Sommelier
- Ambitie
- Inlevingsvermogen
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Zelfsturing
- Leergierigheid
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Sommelier nodig?
De Sommelier is analytisch en een echte kennisverzamelaar, omdat er voor de uitvoering van zijn beroep een grote kennis op het gebied van wijn nodig is. De Sommelier bezit een goed smaak- en reukvermogen om verschillende wijnen aan de hand hiervan te kunnen karakteriseren. De Sommelier heeft kennis van verschillende druifsoorten en wijnen en is ook goed op de hoogte van de gerechten op de menukaart van het restaurant om de gasten zo voor te lichten over de beste wijn-spijscombinaties. Hij maakt dus goed gebruik van zijn kennis (Waarnemer).
Omdat een Sommelier de gasten van een restaurant voorlicht over de verschillende wijnen op de wijnkaart, is het belangrijk dat de Sommelier communicatief vaardig is en een zelfverzekerde en positieve houding heeft ten opzichte van de gast. Hij is ook gedreven en doelgericht. Deze eigenschappen komen van pas omdat de Sommelier door het samenstellen van de wijnkaart en het adviseren van de gasten bij draagt aan een belangrijk stukje succes van het restaurant waar hij werkzaam is (Succesvolle werker).
Eigenschappen Sommelier
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Sommelier?
Wanneer men werkt als Sommelier zijn er binnen het restaurant op het gebied van wijnkennis weinig doorgroeimogelijkheden. Een Sommelier staat reeds aan de top op het gebied van wijnkennis. Wel gebeurt het dat een Sommelier zijn taken uitbreidt binnen het restaurant en zo doorgroeit naar een functie van bedrijfsleider.
Naast het werken als Sommelier in een restaurant kan een Sommelier ook aan de slag bij een culinaire delicatessenwinkel, vinotheek of slijterij. Ook is het mogelijk om te gaan werken bij een wijnproducent, importeur of als wijnadviseur in een (horeca)groothandel.
De actuele kans op werk voor een Sommelier
Het beroep Sommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Sommelier
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Waar werkt een Sommelier?
Een Sommelier is meestal werkzaam in een restaurant. Vaak hebben alleen de luxere restaurants een Sommelier in dienst. Deze restaurants hebben vaak een aparte uitgebreide wijnkaart, waarbij een Sommelier nodig is om de gasten te adviseren over de wijnen.
Met wie werkt een Sommelier samen?
Een Sommelier werkt vaak nauw samen met het overige personeel dat in het restaurant werkzaam is. Zo staat de Sommelier in contact met de chefkok, omdat het belangrijk is dat hij de gerechten op de menukaart van het restaurant goed kent. Aan de hand hiervan kan de Sommelier de wijnkaart van het restaurant opstellen en de gasten adviseren over passende wijnen bij bepaalde gerechten. Het opstellen van de wijnkaart en inkopen van de wijnen gebeurt in overleg met een leidinggevende, zoals de bedrijfsleider van het restaurant. In het bedienen van de gasten werkt een Sommelier samen met de gastheer/-vrouw.
- Gastheer/-vrouw
- Bedrijfsleider
- Chefkok
Verwante beroepen Sommelier:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Sommelier in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Gastheer/-vrouw
- Bedrijfsleider
- Chefkok
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2500 tot €4000