Sommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Sommelier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Sommelier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Sommelier wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Sommelier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Sommelier


Vacatures Sommelier

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Sommelier?

Een Sommelier, ook wel Wijnkelner of Wijnmeester genoemd, is iemand die werkzaam is in een luxe restaurant en zich heeft gespecialiseerd in wijn en wijn-spijscombinaties. Een Sommelier voorziet de gasten van het restaurant van een passend wijnadvies. Hij geeft aan welke wijn er geschikt is om te drinken bij een gerecht of menugang. Zo adviseert een Sommelier de gasten over bijvoorbeeld de jaargang, druifsoort en smaakprofielen van een wijn. 

 


Past het beroep Sommelier bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Sommelier?

Naast het adviseren van de gasten is de Sommelier ook verantwoordelijk voor de inkoop en de opslag van de wijn in het restaurant. De Sommelier stelt de wijnkaart van het restaurant samen en bepaalt welke wijnen er voor het restaurant besteld worden. Hij kent zowel de wijnen op de wijnkaart als gerechten op het menu. Hierdoor kan hij de juiste wijnen bij de juiste gerechten adviseren en de gasten informeren over de smaak(combinaties).

De Sommelier serveert de wijnen zelf, ontkurkt de fles aan tafel en schenkt de glazen van de gasten in. Volgens de officiële wijnetiquette is het tevens de taak van de Sommelier om de wijn voor te proeven. In Nederland bestaat er een speciaal Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) waarbij de meeste Sommeliers zijn aangesloten.

De Sommelier stimuleert de wijnverkoop en houdt de wijnkaart up-to-date. Hij of zij blijft op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van wijnen om nieuwe wijnen uit te proberen en toe te voegen aan de wijnkaart. Ook bedenkt de Sommelier wijnarrengementen die passen bij speciale menu's en gelegenheden.

Het komt verder vaak voor dat de Sommelier een senior- of leidinggevende rol heeft binnen het restaurant. Soms is de Sommelier zelfs de Maitre.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Sommelier per stad

Vacatures Sommelier Alkmaar

Vacatures Sommelier Almelo

Vacatures Sommelier Almere

Vacatures Sommelier Alphen aan den Rijn

Vacatures Sommelier Amersfoort

Vacatures Sommelier Amstelveen

Vacatures Sommelier Amsterdam

Vacatures Sommelier Apeldoorn

Vacatures Sommelier Arnhem

Vacatures Sommelier Assen

Vacatures Sommelier Bergen op Zoom

Vacatures Sommelier Breda

Vacatures Sommelier Capelle aan den IJssel

Vacatures Sommelier Delft

Vacatures Sommelier Den Bosch

Vacatures Sommelier Den Haag

Vacatures Sommelier Den Helder

Vacatures Sommelier Deventer

Vacatures Sommelier Doetinchem

Vacatures Sommelier Dordrecht

Vacatures Sommelier Ede

Vacatures Sommelier Eindhoven

Vacatures Sommelier Emmen

Vacatures Sommelier Enschede

Vacatures Sommelier Gouda

Vacatures Sommelier Groningen

Vacatures Sommelier Haarlem

Vacatures Sommelier Haarlemmermeer

Vacatures Sommelier Heerlen

Vacatures Sommelier Helmond

Vacatures Sommelier Hengelo

Vacatures Sommelier Hilversum

Vacatures Sommelier Hoogeveen

Vacatures Sommelier Hoorn

Vacatures Sommelier Katwijk

Vacatures Sommelier Leeuwarden

Vacatures Sommelier Leiden

Vacatures Sommelier Lelystad

Vacatures Sommelier Maastricht

Vacatures Sommelier Middelburg

Vacatures Sommelier Nieuwegein

Vacatures Sommelier Nijmegen

Vacatures Sommelier Oss

Vacatures Sommelier Purmerend

Vacatures Sommelier Roermond

Vacatures Sommelier Roosendaal

Vacatures Sommelier Rotterdam

Vacatures Sommelier Schiedam

Vacatures Sommelier Spijkenisse

Vacatures Sommelier Terneuzen

Vacatures Sommelier Tilburg

Vacatures Sommelier Utrecht

Vacatures Sommelier Veenendaal

Vacatures Sommelier Venlo

Vacatures Sommelier Vlaardingen

Vacatures Sommelier Westland

Vacatures Sommelier Zaanstad

Vacatures Sommelier Zeist

Vacatures Sommelier Zoetermeer

Vacatures Sommelier Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Sommelier

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Sommelier?

Het salaris van een Sommelier is afhankelijk van het bedrijf waar hij werkzaam is. Andere belangrijke factoren voor het salaris van een Sommelieris de hoeveelheid werkervaring in de sector en de eventuele afgeronde opleidingen of cursussen met betrekking tot het beroep. Ook zal het salaris oplopen wanneer men meer verantwoordelijkheden heeft. Het ligt ergens tussen de €1700 en €2300.


Meer weten over het salaris Sommelier

Salaris aankomend Sommelier Salaris junior Sommelier Wat is het salaris van een medior Sommelier? Welk salaris krijgt een senior Sommelier?


Hoe word je een Sommelier? 

Voor een beroep als Sommelier bestaat nog geen specifieke opleiding. De wijnkennis die nodig is kan opgedaan worden in verschillende cursussen. Zo kan men bijvoorbeeld een wijncertificaat of wijnbrevet behalen.

Sinds kort bestaat de MBO opleiding Aankomend Gastronoom. Dit is een gastheeropleiding op MBO niveau-3. Na afronding van deze opleiding bezit je drie diploma’s. Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (niveau-3), het wijnbrevet en de branche kwalificatie Aankomend Gastronoom. Na deze opleiding kan men zich specialiseren door middel van de opleiding Gastronoom/Sommelier bij de Academie voor Gastronomie. Deze opleiding duurt een jaar en besteedt naast alle belangrijke wijngebieden van de wereld ook aandacht aan communicatie en managementaspecten. 

Opleidingen Sommelier

Sommelier
Droom je ervan om je eigen wijnbar te openen? De sterren van de hemel te schenken in een restaurant? Of je vrienden te verbazen met een exclusieve fles? Word dan …
Sommelier
MBO Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
Als gastronoom sommelier ben jij binnen het horecabedrijf dé specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Ook voer je basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis …
MBO Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
Als gastronoom sommelier ben jij binnen het horecabedrijf dé specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Ook voer je basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis …
MBO Beroepsopleiding Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
Als gastronoom sommelier ben jij binnen het horecabedrijf dé specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Ook voer je basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis …
MBO Beroepsopleiding Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Gastronoom/Sommelier (niveau 4)
Als gastronoom sommelier ben jij binnen het horecabedrijf dé specialist op het gebied van dranken, wijnen, spijzen, smaakcombinaties en keukentechnieken. Ook voer je basiswerkzaamheden in de bediening uit. Op basis …
MBO Beroepsopleiding Gastronoom/Sommelier (niveau 4)



Omscholen tot Sommelier

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Sommelier. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sommelier

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sommelier

Als je Sommelier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sommelier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sommelier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Sommelier?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Sommelier

Een Sommelier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Sommelier

  • Ambitie
  • Inlevingsvermogen
  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Analytisch vermogen
  • Logisch redeneren
  • Helder communiceren
  • Taalkennis
  • Zelfsturing
  • Leergierigheid
  • Oog voor detail
  • Zorgvuldigheid
  • Nauwkeurigheid
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Analyseren
  • Evalueren
  • Redeneren
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sommelier nodig? 

De Sommelier is analytisch en een echte kennisverzamelaar, omdat er voor de uitvoering van zijn beroep een grote kennis op het gebied van wijn nodig is. De Sommelier bezit een goed smaak- en reukvermogen om verschillende wijnen aan de hand hiervan te kunnen karakteriseren.  De Sommelier heeft kennis van verschillende druifsoorten en wijnen en is ook goed op de hoogte van de gerechten op de menukaart van het restaurant om de gasten zo voor te lichten over de beste wijn-spijscombinaties. Hij maakt dus goed gebruik van zijn kennis (Waarnemer).

Omdat een Sommelier de gasten van een restaurant voorlicht over de verschillende wijnen op de wijnkaart, is het belangrijk dat de Sommelier communicatief vaardig is en een zelfverzekerde en positieve houding heeft ten opzichte van de gast. Hij is ook gedreven en doelgericht. Deze eigenschappen komen van pas omdat de Sommelier door het samenstellen van de wijnkaart en het adviseren van de gasten bij draagt aan een belangrijk stukje succes van het restaurant waar hij werkzaam is (Succesvolle werker).


Eigenschappen Sommelier

  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Sommelier?

Wanneer men werkt als Sommelier zijn er binnen het restaurant op het gebied van wijnkennis weinig doorgroeimogelijkheden. Een Sommelier staat reeds aan de top op het gebied van wijnkennis. Wel gebeurt het dat een Sommelier zijn taken uitbreidt binnen het restaurant en zo doorgroeit naar een functie van bedrijfsleider.
Naast het werken als Sommelier in een restaurant kan een Sommelier ook aan de slag bij een culinaire delicatessenwinkel, vinotheek of slijterij. Ook is het mogelijk om te gaan werken bij een wijnproducent, importeur of als wijnadviseur in een (horeca)groothandel.

De actuele kans op werk voor een Sommelier

Het beroep Sommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Sommelier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Sommelier

Het beroep Sommelier is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.


Waar werkt een Sommelier?

Een Sommelier is meestal werkzaam in een restaurant. Vaak hebben alleen de luxere restaurants een Sommelier in dienst. Deze restaurants hebben vaak een aparte uitgebreide wijnkaart, waarbij een Sommelier nodig is om de gasten te adviseren over de wijnen.


Met wie werkt een Sommelier samen? 

Een Sommelier werkt vaak nauw samen met het overige personeel dat in het restaurant werkzaam is. Zo staat de Sommelier in contact met de chefkok, omdat het belangrijk is dat hij de gerechten op de menukaart van het restaurant goed kent. Aan de hand hiervan kan de Sommelier de wijnkaart van het restaurant opstellen en de gasten adviseren over passende wijnen bij bepaalde gerechten. Het opstellen van de wijnkaart en inkopen van de wijnen gebeurt in overleg met een leidinggevende, zoals de bedrijfsleider van het restaurant. In het bedienen van de gasten werkt een Sommelier samen met de gastheer/-vrouw.


  • Gastheer/-vrouw
  • Bedrijfsleider
  • Chefkok
Sommelier

Verwante beroepen Sommelier:

Bartender
Salaris: €1860 tot €3000
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Gastheer/-vrouw
Salaris: €1400 tot €1788
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Sommelier in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Gastheer/-vrouw
  • Bedrijfsleider
  • Chefkok

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2700 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar