Lasinspecteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Lasinspecteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Lasinspecteur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Lasinspecteur wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Lasinspecteur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Lasinspecteur
Vacatures Lasinspecteur
Vacatures laden...
Wat is een Lasinspecteur?
Bij grote bouwprojecten, of althans projecten waar veel laswerk bij komt kijken, kan het voor een aannemer een aanbeveling zijn om een lasinspecteur in te schakelen. De lasinspecteur heeft voor de aanvang van het lassen een adviserende rol, en voert bij de uitvoering van het laswerk controles uit op onder andere de opvolging van de procedures en de toepassing van het “equipment” voor lassen (lasmachines, laskabels, enz.) Een specifiek aandachtpunt is het lastoevoegmateriaal, de lasinspecteur controleert of het voorgeschreven materiaal op de juiste wijze wordt behandeld en gebruikt.
Het werk van de lasinspecteur draait dus om het controleren op een bepaalde kwaliteitseis en daarmee het hanteren van die kwaliteitseis. Zijn er problemen, dan is het aan de inspecteur om advies te geven over corrigerende werkzaamheden en soms ook om hier zelf aan mee te werken.
Past het beroep Lasinspecteur bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Lasinspecteur per niveau
Vacatures Lasinspecteur per stad
Vacatures Lasinspecteur Alkmaar
Vacatures Lasinspecteur Almelo
Vacatures Lasinspecteur Almere
Vacatures Lasinspecteur Alphen aan den Rijn
Vacatures Lasinspecteur Amersfoort
Vacatures Lasinspecteur Amstelveen
Vacatures Lasinspecteur Amsterdam
Vacatures Lasinspecteur Apeldoorn
Vacatures Lasinspecteur Arnhem
Vacatures Lasinspecteur Bergen op Zoom
Vacatures Lasinspecteur Capelle aan den IJssel
Vacatures Lasinspecteur Den Bosch
Vacatures Lasinspecteur Den Haag
Vacatures Lasinspecteur Den Helder
Vacatures Lasinspecteur Deventer
Vacatures Lasinspecteur Doetinchem
Vacatures Lasinspecteur Dordrecht
Vacatures Lasinspecteur Eindhoven
Vacatures Lasinspecteur Enschede
Vacatures Lasinspecteur Groningen
Vacatures Lasinspecteur Haarlem
Vacatures Lasinspecteur Haarlemmermeer
Vacatures Lasinspecteur Heerlen
Vacatures Lasinspecteur Helmond
Vacatures Lasinspecteur Hengelo
Vacatures Lasinspecteur Hilversum
Vacatures Lasinspecteur Hoogeveen
Vacatures Lasinspecteur Katwijk
Vacatures Lasinspecteur Leeuwarden
Vacatures Lasinspecteur Leiden
Vacatures Lasinspecteur Lelystad
Vacatures Lasinspecteur Maastricht
Vacatures Lasinspecteur Middelburg
Vacatures Lasinspecteur Nieuwegein
Vacatures Lasinspecteur Nijmegen
Vacatures Lasinspecteur Purmerend
Vacatures Lasinspecteur Roermond
Vacatures Lasinspecteur Roosendaal
Vacatures Lasinspecteur Rotterdam
Vacatures Lasinspecteur Schiedam
Vacatures Lasinspecteur Spijkenisse
Vacatures Lasinspecteur Terneuzen
Vacatures Lasinspecteur Tilburg
Vacatures Lasinspecteur Utrecht
Vacatures Lasinspecteur Veenendaal
Vacatures Lasinspecteur Vlaardingen
Vacatures Lasinspecteur Westland
Vacatures Lasinspecteur Zaanstad
Salarisschaal Lasinspecteur
Wat verdient een Lasinspecteur?
Het startsalaris van de lasinspecteur ligt meestal tussen de 2100 en de 2500 euro per maand. Groei is mogelijk richting de 3300 en voor sommigen zelfs richting de 3500 euro per maand.
Meer weten over het salaris Lasinspecteur
Hoe word je een Lasinspecteur?
De lasinspecteur heeft het diploma Middelbaar Lastechnicus of een hoger certificaat. Een diploma van een MTS (Middelbare Technische School) behoort daarnaast vaak tot de basiseisen, evenals een VCA-VOL-certificaat (vanwege de leidinggevende aard van het beroep). Sommige functies zullen een mbo- of hbo-diploma (in technische richting) vereisen. Verder is vaak ervaring in een verwante functie gewenst.
Opleidingen Lasinspecteur
Omscholen tot Lasinspecteur
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Lasinspecteur. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Lasinspecteur
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Lasinspecteur
Als je Lasinspecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Lasinspecteur zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Lasinspecteur
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Lasinspecteur
Een Lasinspecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Vaardigheden Lasinspecteur
- Analyseren
- Zelfontwikkeling
- Luisteren
- Verbanden leggen
- Evalueren
- Redeneren
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Zelfsturing
- Durf
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Lasinspecteur nodig?
Vanwege de leidinggevende aspecten van de functie sluit het persoonstype Baas het beste aan op de baan van lasinspecteur. De inspecteur is zelfverzekerd, kent zijn eigen kwaliteiten en kan anderen aanspreken op hun verbeterpunten dan wel fouten zonder hen hiermee te demotiveren. Daarnaast is de lasinspecteur ook gewoon energiek, optimistisch en een harde werker (persoonstype Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Lasinspecteur
- Zelfverzekerdheid
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Enthousiasme
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Lasinspecteur?
Voor de bevoegde lasinspecteur is er een prima arbeidsperspectief. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook, hoewel de functies die op de baan van lasinspecteur volgen dan minder met lassen te maken zullen hebben. Voorbeelden zijn (algemeen) kwaliteitsinspecteur of -controleur, adviseur of uiteindelijk zelfs hoofduitvoerder of projectontwikkelaar.
De actuele kans op werk voor een Lasinspecteur
Het beroep Lasinspecteur is onderdeel van de beroepsfamilie Gespecialiseerde lassers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Gespecialiseerde lassers is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Lasinspecteur
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Lasinspecteur
Het beroep Lasinspecteur is onderdeel van de beroepsfamilie Gespecialiseerde lassers.
Verwante beroepen Lasinspecteur
Mogelijke specialisaties voor een Lasinspecteur
Doorgroei beroepen voor een Lasinspecteur
metaalprofielsnijder (conventioneel)
afsnijder metaalprofielen (conventioneel)
plaatknipper metaal (conventioneel)
profielknipper metaal (conventioneel)
uitsnijder plaat (conventioneel)
metaalplatensnijder slagschaar
machinesteller cnc-lasersnij-/ponsnibbelmachine
operator cnc-lasersnij-/ponsnibbelmachine
pijplasser autogeen (niveau 1&2)
montagehechter lassen (niveau 1&2)
sectiehechter lassen (niveau 1&2)
soldeerder stroomtoevoerdraden (machinaal)
Waar werkt een Lasinspecteur?
De lasinspecteur werkt bij een bedrijf dat met metaal werkt, wat betekent dat de lasinspecteur in vele verschillende bedrijven en sectoren terecht kan komen. Ook kan hij ervoor kiezen als zelfstandig ondernemer te werken, hoewel dit enkel gaat wanneer hij een degelijk netwerk heeft opgebouwd.
Met wie werkt een Lasinspecteur samen?
De lasinspecteur heeft contact met veel andere werknemers die rondlopen bij een bouwproject. Sowieso staat hij veel in contact met de lassers, maar ook met de aannemer en/of de onderaannemer, de projectleider en wellicht de architect.
- Lasser
- Aannemer
- Onderaannemer
- Projectleider
- Architect
Verwante beroepen Lasinspecteur:
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Lasinspecteur in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Lasser
- Aannemer
- Onderaannemer
- Projectleider
- Architect
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2100 tot €3500