Leraar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Leraar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Leraar worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Leraar? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Leraar goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Leraar?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Leraar wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Leraar.

Alles over hoe je Leraar kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Leraar?

Leraren of docenten zijn op verschillende niveaus bij verschillende instellingen actief. Afgezien van de kleine zelfstandige, die zonder diploma best basgitaarles kan geven, is het minimale opleidingsniveau van de Leraar HBO.

Leraren in het primair onderwijs moeten Pabo (HBO) hebben gedaan, waarbinnen het mogelijk is het specialisme speciaal onderwijs te volgen.

Pabo geeft in sommige gevallen ook toegang tot de lagere klassen op middelbare scholen. Meer gebruikelijk is het om een Lerarenopleiding (HBO) in een bepaald vakgebied te volgen, bijvoorbeeld Engels of geschiedenis en zo in het voortgezet onderwijs terecht te komen. Hogescholen vragen mensen op HBO of WO niveau, met een afgeronde opleiding in een bepaald vakgebied en lesbevoegdheid. Voor zij-instromers in voortgezet of hoger onderwijs gelden soepele voorwaarden rond het halen van een lesbevoegdheid, terwijl zij al voor de klas staan. Op Universiteiten wordt WO niveau gevraagd, met een relevante opleiding. Universitair Docenten zijn na een Master gepromoveerd en hebben een lesbevoegdheid gehaald.

Kortom: een Leraar moet een opleiding gedaan hebben in een bepaald vakgebied, indien nodig aangevuld met een lesbevoegdheid. Het spreekt voor zich dat Leraren die vaardigheden overbrengen deze zelf ook beheersen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Leraar te worden?

Om Leraar te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Leraar zijn Luistervaardigheid, Feedback geven en Stimuleren. Ook zijn Belangstelling hebben, Vragen stellen en Spontaniteit belangrijke vaardigheden als je Leraar wilt worden. Verder zijn Sociaal gevoel, Oog voor detail en Zorgvuldigheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Leraar te worden?

Als je Leraar wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Leraar

  • Accuratesse
  • Coachen
  • Energie
  • Leiderschap
  • Luisteren
  • Resultaatgerichtheid
  • Samenwerken
  • Sociabiliteit
  • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Leraar te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Leraar te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Daarnaast zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel ook goed van pas komende eigenschappen om Leraar te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Leraar worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Leraar. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Leraar zijn de Baas en de Gever.

De Leraar is bevlogen, idealistisch bijna. Hij neemt zijn taak erg serieus, wil dingen graag verbeteren of veranderen. Hij is erg principieel, hecht waarde aan rechtvaardigheid en werkt binnen een systeem van regels en verplichtingen dat hem de mogelijkheid verschaft naar een doel toe te werken. Structuur is zijn middel voor verbetering (Perfectionist). De Leraar heeft een hoger doel nodig en dat vindt hij in zijn werk. Hij is erg toegewijd, als leraar en als collega. Hij is betrouwbaar en integer, bereid hard te werken voor de goede zaak en de persoon waar iedereen op terug kan vallen (Loyalist).

Opleiding Leraar

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Leraar kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Leraar. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Leraar. Maar ook cursussen en trainingen voor de Leraar.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar

Er zijn geen opleidingen Leraar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Leraar

Hoe kan je omscholen tot Leraar? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Leraar zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Leerling vacatures

Vacature Leraar EMB (Ernstig meervoudig beperkte leerlingen)
Onderwijscentrum Leijpark
Groepsleraar EMB (ernstig meervoudige beperking, LC-functie) Benoemingsomvang 17 tot 40 uur per week (0,4250 tot 1,0 fte) Werkdagen in onderling overleg Aanvangsdatum 1 augustus 2024 Onderbouwgroep maandag, donderdag en vrijdag …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Leraar?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Leraar. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Leraar?

Als je wilt omscholen tot Leraar is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Leraar

Wat verdient een Leraar? Het salaris van een Leraar begint bij €2678,- bruto per maand. Een ervaren Leraar verdient tot maximaal €6813,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.