Projectmanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Projectmanager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ben je een echte regelaar en ook een beetje Manus van alles? Heb je graag contact met mensen en wil je een beroep met een goede toekomst? Dan is werken als Projectmanager waarschijnlijk wel iets voor jou.

Een projectmanager houdt ervan om dingen te organiseren en vindt vaak voor allerlei problemen creatieve oplossingen. Hij of zij heeft zowel overzicht over de situatie als oog voor de details. Wanneer er iets georganiseerd moet worden pakt de projectmanager dat systematisch aan en hij of zij zet door totdat alle belangrijke puntjen zijn geregeld.

Een projectmanager heeft een sociaal karakter. Hij of zij weet de leiding te nemen, maar kan ook goed de belangen van anderen afwegen. Een projectmanager heeft energie, kan tegen een stootje en krijgt voldoening wanneer het project succesvol is afgerond.

Alles over het werken als Projectmanager


Vacatures Projectmanager

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Projectmanager?

Een projectmanager is een professional die verantwoordelijk is voor het plannen, organiseren, coördineren en controleren van projecten binnen een organisatie. De rol van een projectmanager is om ervoor te zorgen dat projecten succesvol worden afgerond binnen de gestelde doelen en beperkingen, zoals tijd, budget en middelen.

Er zijn verschillende soorten projectmanagers, afhankelijk van de branche, het type project en de specialisatie. Hier een paar voorbeelden van veelvoorkomende soorten projectmanagers:

  • Algemene projectmanager: Dit is een projectmanager die verantwoordelijk is voor het beheer van projecten in verschillende domeinen en industrieën. Ze hebben brede kennis van projectmanagementmethodologieën en passen deze toe op verschillende projecten.
  • IT-projectmanager: Deze projectmanagers zijn gespecialiseerd in het beheren van IT-projecten. Ze hebben vaak een achtergrond in softwareontwikkeling, systeemimplementatie, netwerkbeheer of andere IT-gerelateerde gebieden.
  • Projectmanager Bouw: Deze projectmanagers zijn betrokken bij de planning, coördinatie en uitvoering van bouwprojecten, zoals de bouw van gebouwen, infrastructuur of andere constructies. Ze werken nauw samen met architecten, ingenieurs en aannemers.
  • Agile projectmanager: Agile projectmanagement is een benadering die zich richt op flexibiliteit, iteratieve ontwikkeling en snelle aanpassing aan veranderende vereisten. Agile projectmanagers werken in sprints en bevorderen nauwe samenwerking tussen teamleden om projectdoelen te bereiken. Een specialisatie hiervan is Product Owner.
  • Event/projectmanager: Deze projectmanagers zijn gespecialiseerd in het beheren van evenementen, zoals conferenties, festivals, beurzen en bruiloften. Ze coördineren alle aspecten van het evenement, zoals planning, logistiek, leveranciersbeheer en budgettering.
  • Marketingprojectmanager: Deze projectmanagers zijn verantwoordelijk voor het beheren van projecten op het gebied van marketing en communicatie. Ze coördineren bijvoorbeeld de lancering van een nieuwe marketingcampagne, de ontwikkeling van marketingmateriaal of de herpositionering van een merk.
  • Onderzoeksprojectmanager: Deze projectmanagers werken vaak in academische of onderzoeksinstanties en zijn verantwoordelijk voor het beheren van onderzoeksprojecten. Ze coördineren de planning, budgettering en uitvoering van onderzoeksactiviteiten en zorgen ervoor dat de resultaten worden behaald.

 

Er zijn nog meerdere soorten projectmanagers, zoals projectmanager recruitment. Meestal zie je dat de rollen en specialisaties overlappen per fuctie of baan. Je vindt projectmanagers op verschillende niveau's binnen organisaties, op het hogere niveau wordt er vaak van een Projectleider gesproken
 


Past het beroep Projectmanager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Projectmanager?

Een projectmanager zorgt ervoor dat projecten succesvol worden afgerond. Hiervoor zal de projectmanager moeten plannen, organiseren, coördineren en controleren. Hierbij zal de projectmanager ervoor moeten zorgen dat dit wordt gerealiseerd binnen de gestelde doelen en kaders, zoals tijd, budget en andere middelen.

Dit zijn de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden van een projectmanager:

  • Projectplanning: De projectmanager begint met het definiëren van de doelstellingen, scope en vereisten van het project. Ze stellen een gedetailleerd projectplan op, inclusief taken, mijlpalen, tijdschema en toewijzing van middelen.
  • Teammanagement: De projectmanager stelt een projectteam samen en delegeert taken aan teamleden. Ze zorgen voor een effectieve samenwerking en communicatie binnen het team en zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte is van hun verantwoordelijkheden.
  • Middelenbeheer: De projectmanager is verantwoordelijk voor het identificeren en toewijzen van de benodigde middelen voor het project, zoals personeel, budget, apparatuur en materialen. Ze houden toezicht op het gebruik van middelen en zorgen ervoor dat ze op de juiste wijze worden ingezet.
  • Voortgangscontrole: De projectmanager bewaakt voortdurend de voortgang van het project. Ze volgen de voltooiing van taken, controleren of ze binnen de gestelde deadlines worden uitgevoerd en beoordelen de algehele projectvoortgang ten opzichte van het plan.
  • Risicomanagement: De projectmanager identificeert potentiële risico's en ontwikkelt strategieën om ze te beheersen. Ze evalueren risico's, stellen een risicoregister op en implementeren maatregelen om risico's te verminderen. Ze monitoren ook voortdurend de risico's gedurende het project en nemen indien nodig corrigerende maatregelen.
  • Stakeholdermanagement: De projectmanager identificeert belanghebbenden bij het project en communiceert effectief met hen. Ze begrijpen de behoeften en verwachtingen van belanghebbenden, houden hen op de hoogte van de projectvoortgang en betrekken hen bij besluitvorming wanneer nodig.
  • Probleemoplossing: Tijdens het project kunnen er uitdagingen en problemen ontstaan. De projectmanager is verantwoordelijk voor het identificeren van problemen, het analyseren van de oorzaken en het vinden van oplossingen. Ze nemen beslissingen en implementeren maatregelen om het project op koers te houden.
  • Rapportage en communicatie: De projectmanager communiceert regelmatig met het management en andere belanghebbenden over de voortgang van het project. Ze stellen rapporten op, organiseren vergaderingen en zorgen voor een effectieve en tijdige communicatie van projectinformatie.

 

Een projectmanager speelt de centrale rol bij het managen van projecten en zorgt ervoor dat ze succesvol worden afgerond. Hij of zij brengt mensen, middelen en processen samen om projectdoelen te bereiken en zorgen voor een effectieve uitvoering van het projectplan.
 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Projectmanager per stad

Vacatures Projectmanager Alkmaar

Vacatures Projectmanager Almelo

Vacatures Projectmanager Almere

Vacatures Projectmanager Alphen aan den Rijn

Vacatures Projectmanager Amersfoort

Vacatures Projectmanager Amstelveen

Vacatures Projectmanager Amsterdam

Vacatures Projectmanager Apeldoorn

Vacatures Projectmanager Arnhem

Vacatures Projectmanager Assen

Vacatures Projectmanager Bergen op Zoom

Vacatures Projectmanager Breda

Vacatures Projectmanager Capelle aan den IJssel

Vacatures Projectmanager Delft

Vacatures Projectmanager Den Bosch

Vacatures Projectmanager Den Haag

Vacatures Projectmanager Den Helder

Vacatures Projectmanager Deventer

Vacatures Projectmanager Doetinchem

Vacatures Projectmanager Dordrecht

Vacatures Projectmanager Ede

Vacatures Projectmanager Eindhoven

Vacatures Projectmanager Emmen

Vacatures Projectmanager Enschede

Vacatures Projectmanager Gouda

Vacatures Projectmanager Groningen

Vacatures Projectmanager Haarlem

Vacatures Projectmanager Haarlemmermeer

Vacatures Projectmanager Heerlen

Vacatures Projectmanager Helmond

Vacatures Projectmanager Hengelo

Vacatures Projectmanager Hilversum

Vacatures Projectmanager Hoogeveen

Vacatures Projectmanager Hoorn

Vacatures Projectmanager Katwijk

Vacatures Projectmanager Leeuwarden

Vacatures Projectmanager Leiden

Vacatures Projectmanager Lelystad

Vacatures Projectmanager Maastricht

Vacatures Projectmanager Middelburg

Vacatures Projectmanager Nieuwegein

Vacatures Projectmanager Nijmegen

Vacatures Projectmanager Oss

Vacatures Projectmanager Purmerend

Vacatures Projectmanager Roermond

Vacatures Projectmanager Roosendaal

Vacatures Projectmanager Rotterdam

Vacatures Projectmanager Schiedam

Vacatures Projectmanager Spijkenisse

Vacatures Projectmanager Terneuzen

Vacatures Projectmanager Tilburg

Vacatures Projectmanager Utrecht

Vacatures Projectmanager Veenendaal

Vacatures Projectmanager Venlo

Vacatures Projectmanager Vlaardingen

Vacatures Projectmanager Westland

Vacatures Projectmanager Zaanstad

Vacatures Projectmanager Zeist

Vacatures Projectmanager Zoetermeer

Vacatures Projectmanager Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Projectmanager

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Projectmanager?

Het salaris van een Projectmanager is goed. Het begint meestal zo bij de €2800,- bruto per maand en kan oplopen tot zeker €6000,- per maand. Het salaris voor specialisten, seniors en projectleiders kan zelfs nog hoger liggen.


Meer weten over het salaris Projectmanager

Salaris aankomend Projectmanager Salaris junior Projectmanager Wat is het salaris van een medior Projectmanager? Welk salaris krijgt een senior Projectmanager?


Hoe word je een Projectmanager? 

Om projectmanager te worden heb je meestal eerdere werk- of andere relevante ervaring nodig. De meeste projectmanagers zijn vanuit een andere functie doorgegroeid. Hier is een algemeen overzicht van het pad naar een carrière als projectmanager:

  1. Kennis opbouwen: Begin met het opbouwen van een sterke basiskennis op het gebeid van projectmanagement. Denk aan een bachelor- of masterdiploma behalen in projectmanagement of een gerelateerd vakgebied, zoals bedrijfskunde of technisch management. Er zijn daarnaast professionele opleidingen en certificeringen, zoals de Project Management Professional (PMP) van het Project Management Institute (PMI). Er zijn dan ook nog verschillende methodieken zoals Prince2 of Lean.
  2. Ervaring opbouwen: Het is belangrijk om praktische ervaring op te doen in projectmanagement. Dit kan je doen door te werken aan projecten binnen je werk of door vrijwilligerswerk te doen waarbij projectmanagementvaardigheden vereist zijn. Probeer deel uit te maken van projectteams en neem verantwoordelijkheid voor het beheren van specifieke taken of deelprojecten.
  3. Ontwikkel de benodigde vaardigheden: Naast de technische kennis van projectmanagement, zijn er ook verschillende vaardigheden die essentieel zijn voor een projectmanager. Dit omvat onder andere communicatievaardigheden, leiderschap, probleemoplossing, organisatie, teambeheer en onderhandelingsvaardigheden. Werk aan het verbeteren van deze vaardigheden door middel van training, workshops, zelfstudie en het opdoen van praktijkervaring.
  4. NetwerkenJe kan lid worden van organisaties en netwerken op het gebied van projectmanagement. Hierdoor kan je in contact te komen met andere projectmanagers, kennis en ervaringen uit te wisselen, en mogelijkheden te ontdekken voor carrièreontwikkeling. Neem deel aan conferenties, seminars en andere evenementen om je kennis op peil te houden en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.
  5. Doorgroeien in je carrière: Naarmate je meer ervaring opdoet als projectmanager, kun je doorgroeien naar grotere en complexere projecten. Dit opent ook de weg naar leidinggevende posities, zoals senior projectmanager, programmamanager of projectdirecteur. Blijf jezelf uitdagen, blijf leren en zoek mogelijkheden om je leiderschap en managementvaardigheden verder te ontwikkelen.

 

Projectmanagement is een heel veelzijdig vakgebied. De specifieke vereisten en carrièrepaden zijn afhankelijk van de branche en organisatie waarin je werkt. Onderzoek de behoeften en verwachtingen van potentiële werkgevers die jou interessant lijken en stem je opleiding en ervaring daar op af.

 

Opleidingen Projectmanager

Track IT Projectmanager (TIP)
IT Management Foundation (ITMFNL) Informatiesystemen Foundation (ISyFNL) ISO 20000 Foundation (IS20FNL) Projectmanagement Foundation (PMFNL) IT Projectmanagement Professional (IPMPNL)
Track IT Projectmanager (TIP)
IPMA-C (ook online training)
Met het behalen van de IPMA C certificering kun je aantonen over een stevige basis als projectmanager te beschikken en dat je de projectmanager van complexe projecten kunt ondersteunen. Tijdens …
IPMA-C (ook online training)
Strategisch Projectmanagement
Als projectmanager zorg je ervoor dat je projecten effectief en succesvol gemanaged worden. Maar een project staat niet op zichzelf: het is onderdeel van een groter geheel. Hoe zorg je …
Strategisch Projectmanagement
Managing Successful Programmes (MSP®) Foundation
Korte beschrijving Leer hoe je met MSP een visie voor je programma kunt definiëren, je programma kunt vormgeven en beheersen. Dit wordt allemaal ondersteund met een set van principes, processen …
Managing Successful Programmes (MSP®) Foundation
Teammanager / Projectmanager (Deeltijd MBO4 - Den Haag / Online)
Beroep De teammanager of projectmanager voert leidinggevende taken uit, meestal naast zijn reguliere werkzaamheden. Hij is in staat om anderen aan te sturen, invloed uit te oefenen op andere partijen, …
Teammanager / Projectmanager (Deeltijd MBO4 - Den Haag / Online)



Omscholen tot Projectmanager

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Projectmanager. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Projectmanager

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Projectmanager

Als je Projectmanager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Projectmanager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Projectmanager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Projectmanager?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Projectmanager

Een Projectmanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Assertiviteit
Assertiviteit

Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen

Omschrijving

Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.

Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.

Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Delegeren
Delegeren

Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.

Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak. 

Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.

Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien

Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus

Omschrijving

Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.

Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.

Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.

 

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Projectmanager

  • Prioriteiten stellen
  • Gestructureerd werken
  • Inlevingsvermogen
  • Zorgvuldigheid
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Proactiviteit
  • Luistervaardigheid
  • Doelgericht werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Oog voor detail
  • Nauwkeurigheid
  • Ontspannenheid
  • Grenzen aangeven
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Overzicht hebben
  • Leiderschap
  • Ondernemendheid
  • Oplossingsgerichtheid
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Accuratesse
  • Plannen
  • Voorbereiden
  • Ambitie
  • Spontaniteit
  • Sociaal gevoel
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
  • Helder communiceren
  • Taalkennis
  • Wendbaarheid
  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Projectmanager nodig? 


Eigenschappen Projectmanager

  • Zelfverzekerdheid
  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Enthousiasme
  • Ondernemendheid
  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid
  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid



Wat zijn de baankansen voor een Projectmanager?

De baankansen voor Projectmanagers zijn goed. Er zijn veel verschillende vacatures te vinden voor de verschillende vakgebieden.

Het is dus goed om je te specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals de IT. Maar daarnaast is het ook erg belangrijk dat je brancheoverstijgend bezig kan zijn en indien nodig kan wisselen van methodiek, specialisme of branche.

De doorgroeimogelijkheden zijn ook erg goed. Veel van de competenties die je als projectmanager hebt stellen je ook in staat om richting leidinggevende functies te gaan, of trainer/coach.


Doorgroei mogelijkheden Projectmanager

Het beroep Projectmanager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers projectmatige dienstverlening.

Verwante beroepen Projectmanager

Mogelijke specialisaties voor een Projectmanager

Doorgroei beroepen voor een Projectmanager

Bedrijfsleider / ondernemer administratiekantoor

bedrijfsleider administratiekantoor

ondernemer administratiekantoor

Bedrijfsleider / ondernemer actuarieel adviesbureau

bedrijfsleider actuarieel adviesbureau

ondernemer actuarieel adviesbureau

Hoofd crediteurenadministratie

groepshoofd crediteurenadministratie

teamleider crediteurenadministratie

Hoofd debiteurenadministratie

hoofd debiteurenbeheer

teamleider debiteurenadministratie

creditmanager

groepshoofd debiteurenadministratie

hoofd debiteurenadministratie en incasso

Hoofd administratie

hoofd salarisadministratie

hoofd projectadministratie

teamleider administratie

hoofd personeelsadministratie

chef administratie

provinciaal entadministrateur

hoofd interne administratie

bureauhoofd administratie

Hoofd interne accountantsdienst

Teamleider Salarisadministratie

Teamleider Debiteurenbeheer

Bedrijfsleider / ondernemer kamerverhuurbedrijf

bedrijfsleider kamerverhuurbedrijf

ondernemer kamerverhuurbedrijf

Vestigingsdirecteur makelaarskantoor

Manager woondiensten

vestigingsmanager woningbouwvereniging

wijkmanager woondiensten

hoofd verhuur woondiensten

hoofd verhuur- en bewonerszaken woondiensten

hoofd wijkbeheer woondiensten

manager sociaal beheer woondiensten

Manager woningbouwvereniging

manager overkoepelend orgaan woningorganisaties

Hoofd Bouwzaken

Hoofd algemene zaken

teamleider algemene zaken

chef algemene zaken en kabinet

hoofd bestuurszaken

Facilitair manager

facilitair coördinator

hoofd facilitaire dienst

hoofd facilitaire zaken

chef civiele dienst (hotel, instelling)

hoofd civiele dienst (hotel, instelling)

manager civiele dienst (hotel, instelling)

executive housekeeper hotel

huishoudkundige voor inrichtingen

manager housekeeping

hoofd huishouding en verzorging instelling

hoofd huishouding hotel

hoofd huishouding zorginstelling

hoofd huishouding gevangenis

hoofd huishouding ziekenhuis

hoofd huishoudster inrichtingen

afdelingshoofd huishouding zorginstelling

hoofdhuishoudster inrichting, tehuis

vsr kwaliteitscontroleur schoonmaak

afdelingshoofd facilitaire dienst

teamleider facilitaire dienst

hoofd huishoudelijke dienst

hoofd interne dienst (hotel, instelling)

Facility Coördinator

Locatiebeheerder

Afdelingsmanager Housekeeping

Gebouwbeheerder

Bedrijfsleider / ondernemer glazenwasserij

bedrijfsleider glazenwasserij

ondernemer glazenwasserij

Bedrijfsleider / ondernemer autowasstraat

bedrijfsleider autowasstraat

bedrijfsleider/ondernemer autowasbedrijf

ondernemer autowasstraat

manager autowasstraat

Projectleider industriële reiniging

werkvoorbereider industriële reiniging

Meer steden Minder steden

Waar werkt een Projectmanager?

Je vindt Projectmanagers in bijna alle typen organisaties en branches. In de profit, in de non-profit en bij de overheid.


Met wie werkt een Projectmanager samen? 


Projectmanager

Verwante beroepen Projectmanager:

Projectleider
Salaris: €2800 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectcoördinator
Salaris: €3000 tot €5500
Opleiding: HBO
Baankans: Matig

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectvoorbereider
Salaris: €2000 tot €3200
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectmanager IT
Salaris: €4000 tot €7800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Ben jij een geboren leider die graag complexe projecten tot een goed einde brengt? Vind je het leuk om met diverse teams samen te werken en innovatieve IT-oplossingen te realiseren? Dan is een baan als IT-projectmanager wellicht jouw volgende ui…
Projectadviseur IT
Salaris: €2500 tot €3500
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectmanager Communicatie
Salaris: €3500 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectmanager Sales
Salaris: €3500 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectmanager Finance
Salaris: €3500 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Matig

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectmanager recruitment
Salaris: €3500 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Projectmanager Maritiem
Salaris: €3500 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Projectmanager in één oogopslag



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar