Purser: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Purser: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Purser? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Purser wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Purser, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Purser


Vacatures Purser

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Purser?

De Purser werkt op een passagiersvliegtuig en is het het hoofd van de 'cabin crew'. Hij of zij geeft leiding aan stewards en stewardessen in de rol van meewerkend teamleider. 

De Purser is bijvoorbeeld degene die het welkomstpraatje houdt en de veiligheidsinstructies door de microfoon overbrengt aan de passagiers, terwijl stewards en stewardessen nooduitgangen aanwijzen en het gebruik van reddingsvesten demonstreren.

 


Past het beroep Purser bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Purser?

Een Purser brengt veel tijd in de lucht door aan boord van passagiersvliegtuigen. Voor aanvang van de vlucht controleert de Purser of het vliegtuig van binnen schoon is en of er voldoende eten aan boord is. Maar ook bij het serveren van eten en drinken zal de Purser de handen uit de mouwen steken.

Bij stijgen en dalen is het de taak van de Purser te controleren of iedereen veilig zit, met stoelen rechtop en de riemen om. Ook tijdens de vlucht is de Purser verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers en de crew. Jij bent ook degene die bij calamiteiten beslist wat de crew en de passagiers moeten doen. Je draagt dus een behoorlijke verantwoordelijkheid.

In de lucht voert hij het team niet alleen aan, maar draagt hij bij aan de uitvoering van de werkzaamheden.  In heel grote vliegtuigen zijn er vaak twee Pursers aan boord, waarvan de een dan alleen coördinerende werkzaamheden heeft en de andere Purser en cabinepersoneel aanstuurt, en de tweede Purser wel een beetje stuurt, maar vooral ook uitvoerende taken heeft.

De Purser houdt tevens de gegevens van passagiers bij op de boordcomputer.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Purser per stad

Vacatures Purser Alkmaar

Vacatures Purser Almelo

Vacatures Purser Almere

Vacatures Purser Alphen aan den Rijn

Vacatures Purser Amersfoort

Vacatures Purser Amstelveen

Vacatures Purser Amsterdam

Vacatures Purser Apeldoorn

Vacatures Purser Arnhem

Vacatures Purser Assen

Vacatures Purser Bergen op Zoom

Vacatures Purser Breda

Vacatures Purser Capelle aan den IJssel

Vacatures Purser Delft

Vacatures Purser Den Bosch

Vacatures Purser Den Haag

Vacatures Purser Den Helder

Vacatures Purser Deventer

Vacatures Purser Doetinchem

Vacatures Purser Dordrecht

Vacatures Purser Ede

Vacatures Purser Eindhoven

Vacatures Purser Emmen

Vacatures Purser Enschede

Vacatures Purser Gouda

Vacatures Purser Groningen

Vacatures Purser Haarlem

Vacatures Purser Haarlemmermeer

Vacatures Purser Heerlen

Vacatures Purser Helmond

Vacatures Purser Hengelo

Vacatures Purser Hilversum

Vacatures Purser Hoogeveen

Vacatures Purser Hoorn

Vacatures Purser Katwijk

Vacatures Purser Leeuwarden

Vacatures Purser Leiden

Vacatures Purser Lelystad

Vacatures Purser Maastricht

Vacatures Purser Middelburg

Vacatures Purser Nieuwegein

Vacatures Purser Nijmegen

Vacatures Purser Oss

Vacatures Purser Purmerend

Vacatures Purser Roermond

Vacatures Purser Roosendaal

Vacatures Purser Rotterdam

Vacatures Purser Schiedam

Vacatures Purser Spijkenisse

Vacatures Purser Terneuzen

Vacatures Purser Tilburg

Vacatures Purser Utrecht

Vacatures Purser Veenendaal

Vacatures Purser Venlo

Vacatures Purser Vlaardingen

Vacatures Purser Westland

Vacatures Purser Zaanstad

Vacatures Purser Zeist

Vacatures Purser Zoetermeer

Vacatures Purser Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Purser

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Purser?

Als Purser heb je een leidinggevende functie en verdien je tussen de €2300 en de €3200 bruto per maand. Wat je verdient hangt onder andere af van het aantal jaar dat je ervaring hebt, hoelang je bij dezelfde maatschappij werkt en vanje leeftijd.

Een 13e maand komt soms voor bij het beroep Purser, maar het is niet standaard. De reiskostenvergoeding komt voor deze functie wel relatief veel terug in de voorwaarden.


Meer weten over het salaris Purser

Salaris aankomend Purser Salaris junior Purser Wat is het salaris van een medior Purser? Welk salaris krijgt een senior Purser?


Hoe word je een Purser? 

Om Purser te worden kun je een studie volgen op MBO niveau richting Luchtvaartdienstverlening.

Deze MBO opleidingen duren vier jaar en vallen onder de sector Luchtvaart en Toerisme. Tijdens deze vier jaar komen onder andere communicatie, management, luchtvaartkunde en speciale benodigde vaardigheden aan bod. Daarnaast is er ruimte voor Nederlands en een of meer verplichte buitenlandse talen. Soms zijn opleidingen ook in kortere tijd te volgen.

Op het HBO kun je eventueel voor een verdieping van deze studie gaan in het Internationaal Toerisme en Management. Deze opleiding duurt drie jaar en levert je een internationale Bachelortitel op.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Purser

Er zijn geen opleidingen Purser aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Purser in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie


Omscholen tot Purser

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Purser. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Purser

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Purser

Als je Purser wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Purser zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Purser

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Purser?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Purser

Een Purser heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Delegeren
Delegeren

Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.

Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak. 

Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Purser

  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Prioriteiten stellen
  • Overzicht hebben
  • Leiderschap
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Stimuleren
  • Overtuigingskracht
  • Positiviteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Purser nodig? 

Als Purser ben je de leidinggevende op de werkvloer. Dat wil zeggen dat het wel belangrijk is dat je leidinggevende eigenschappen bezit en een zeker overwicht op de medebemanningsleden. Ook richting de passagiers is het goed om gezag uit te stralen om het gemakkelijker te maken alles in goede banen te leiden (Baas).

De Purser moet een zelfverzekerde uitstraling hebben en vol zelfvertrouwens handelen. Je moet beslissingen durven nemen en gedreven zijn om goed werk af te leveren en de passagiers tevreden op hun bestemming af te leveren (Succesvolle werker).


Eigenschappen Purser

  • Zelfverzekerdheid
  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Enthousiasme
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Purser?

Banen in de reisbranche zijn gewild en werk aan boord van een vliegtuig misschien nog wel het meest. Het is dan ook niet makkelijk om hier een baan in te bemachtigen. Groeien naar deze functie lijk een goede optie want vacatures vor Purser zijn schaars.

Het kan zijn dat je begint als lid van het cabinepersoneel en dat je vervolgens doorgroeit naar de functie van Purser. Daarna kun je nog doorgroeien tot cabin crew manager, maar binnen het vliegtuig is dat dan het hoogst haalbare. Daarbuiten is mogelijk wel een taak binnen het management voor je weggelegd.

De actuele kans op werk voor een Purser

Het beroep Purser is onderdeel van de beroepsfamilie Stewards luchtvaart. De kans op werk voor de beroepsfamilie Stewards luchtvaart is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Purser

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Purser

Het beroep Purser is onderdeel van de beroepsfamilie Stewards luchtvaart.


Waar werkt een Purser?

Een vliegtuigmaatschappij is erop gericht winst te maken. Als Purser op een vliegtuig maak je dus onderdeel uit van de profit sector.


Met wie werkt een Purser samen? 

Voordat het vliegtuig vertrekt heeft de Purser contact met grondpersoneel van de maatschappij en de luchthaven voor bijvoorbeeld de planning, de aanvoer van eten en het schoonmaken van het vliegtuig.

Na vertrek heb je als Purser inensief contact met de verschillende leden van de cabinecrew en met de reizigers. Bij cabinepersoneel valt te denken aan de pilsoten en de stewards en stewardessen die op de vlucht aanwezig zijn.

Je rapporteert aan de cabin crew manager.


  • Steward(ess)
  • Piloot
  • Medewerker Luchtvaartmaatschappij
  • Grondsteward(ess)
  • Passagier
Purser

Verwante beroepen Purser:

Steward
Salaris: €1800 tot €3000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Matig

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Purser in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Steward(ess)
  • Piloot
  • Medewerker Luchtvaartmaatschappij
  • Grondsteward(ess)
  • Passagier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar