Receptionist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Receptionist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Receptionist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Receptionist wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Receptionist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Receptionist


Vacatures Receptionist

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Receptionist?

Als Receptionist heb je een diversiteit aan dagelijkse werkzaamheden en kun je eigenlijk in vrijwel alle branches aan het werk. Vrijwel elk wat groter kantoor of bedrijf dat te maken heeft met klanten of bezoekers, zoals overheidsinstanties, beschikt over een Receptionist. De Receptionist bemant de receptie (let. 'ontvangst')  en vervult meestal ook de functie van telefonist.

 


Past het beroep Receptionist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Receptionist?

Wanneer mensen een bedrijf, kantoor of bijvoorbeeld hotel binnenkomen, ben jij als Receptionist hun eerste aanspreekpunt. Je ontvangt de bezoeker, vraagt naar de aard van het bezoek en helpt ze vervolgens verder. Het kan zijn dat jij ze zelf kunt helpen, maar het kan ook zijn dat je hen doorstuurt naar de juiste persoon of de juiste locatie. Soms zal je voor bezoekers of nieuwe werknemers een bezoekerspas moeten maken, zodat ze het gebouw binnen mogen.

Klanten die bellen komen zoals gezegd ook vaak bij de Receptionist uit. Je beantwoordt de telefoon, verbindt de mensen door en neemt berichten aan als dat nodig is.

Een Receptionist is er voornamelijk om mensen van informatie te voorzien en fungeert als schakel tussen de klant en de medewerkers. Wanneer mensen om brochures vragen of eenvoudige informatie, reserveringen, afspraken maken en dergelijke dan regelt de Receptionist dat zelf. Maar mensen komen ook aan de receptie met klachten, die de Receptionist af moet handelen.

Tot slot hebben Receptionisten taken in agendabeheer, betalingsverkeer, catering van bezoekers, onderhoud van de receptieomgeving en diverse administratieve werkzaamheden.

In hotels hebben Receptionisten nog weer specifieke taken als het registreren van gasten en eventueel het regelen van vervoer e.d.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Receptionist per stad

Vacatures Receptionist Alkmaar

Vacatures Receptionist Almelo

Vacatures Receptionist Almere

Vacatures Receptionist Alphen aan den Rijn

Vacatures Receptionist Amersfoort

Vacatures Receptionist Amstelveen

Vacatures Receptionist Amsterdam

Vacatures Receptionist Apeldoorn

Vacatures Receptionist Arnhem

Vacatures Receptionist Assen

Vacatures Receptionist Bergen op Zoom

Vacatures Receptionist Breda

Vacatures Receptionist Capelle aan den IJssel

Vacatures Receptionist Delft

Vacatures Receptionist Den Bosch

Vacatures Receptionist Den Haag

Vacatures Receptionist Den Helder

Vacatures Receptionist Deventer

Vacatures Receptionist Doetinchem

Vacatures Receptionist Dordrecht

Vacatures Receptionist Ede

Vacatures Receptionist Eindhoven

Vacatures Receptionist Emmen

Vacatures Receptionist Enschede

Vacatures Receptionist Gouda

Vacatures Receptionist Groningen

Vacatures Receptionist Haarlem

Vacatures Receptionist Haarlemmermeer

Vacatures Receptionist Heerlen

Vacatures Receptionist Helmond

Vacatures Receptionist Hengelo

Vacatures Receptionist Hilversum

Vacatures Receptionist Hoogeveen

Vacatures Receptionist Hoorn

Vacatures Receptionist Katwijk

Vacatures Receptionist Leeuwarden

Vacatures Receptionist Leiden

Vacatures Receptionist Lelystad

Vacatures Receptionist Maastricht

Vacatures Receptionist Middelburg

Vacatures Receptionist Nieuwegein

Vacatures Receptionist Nijmegen

Vacatures Receptionist Oss

Vacatures Receptionist Purmerend

Vacatures Receptionist Roermond

Vacatures Receptionist Roosendaal

Vacatures Receptionist Rotterdam

Vacatures Receptionist Schiedam

Vacatures Receptionist Spijkenisse

Vacatures Receptionist Terneuzen

Vacatures Receptionist Tilburg

Vacatures Receptionist Utrecht

Vacatures Receptionist Veenendaal

Vacatures Receptionist Venlo

Vacatures Receptionist Vlaardingen

Vacatures Receptionist Westland

Vacatures Receptionist Zaanstad

Vacatures Receptionist Zeist

Vacatures Receptionist Zoetermeer

Vacatures Receptionist Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Receptionist

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Receptionist?

Het is moeilijk om een indicatie te geven van het salaris van een Receptionist. DIt komt onder andere doordat er maar heel weinig Receptionisten zijn die op fulltime basis werken. Veel Receptionisten werken rond de 20 uur per week. Bij een fulltime functie ligt de vergoeding zo tussen de €1980 per maand en €2800 per maand. 

Een reiskostenvergoeding wordt soms uitgekeerd, maar is niet standaard. Overige regelingen als bonussen en dergelijke zijn niet van toepassing.


Meer weten over het salaris Receptionist

Salaris aankomend Receptionist Salaris junior Receptionist Wat is het salaris van een medior Receptionist? Welk salaris krijgt een senior Receptionist?


Hoe word je een Receptionist? 

Om Receptionist te worden kun je ervoor kiezen om een cursus te volgen, maar er bestaan ook MBO opleidingen die een goede opstap vormen.

De (particuliere) opleiding Stewardess Receptioniste en Hostess en de opleiding Hotelmanagement (MBO) leveren het wettelijk erkende papiertje voor Receptionisten op. MBO niveau-2 heb je al bereikt na een jaar en niveau-4 kan je in een of twee jaar afronden, afhankelijk van je voorkennis.

Tijdens de opleidingen komen vaktechnieken van hotel, front office en housekeeping an bod. Ook voor reserveringssystemen en administratie is aandacht. En natuurlijk ontbreken de moderne vreemde talen niet aangezien je als Receptionist afhankelijk van de branche ook in meer of mindere mate te maken krijgt met buitenlanders.

Opleidingen Receptionist

Opleiding Receptionist / Telefonist
Houd jij van contact met mensen, veel afwisseling in je werk en is helpen en service verlenen jou op het lijf geschreven? Dan is deze opleiding van Fabius echt iets …
Opleiding Receptionist / Telefonist
De telefoniste/receptioniste als visitekaartje van de organisatie
De eerste indruk De telefoniste of receptioniste is de eerste persoon in de organisatie waar een klant contact mee heeft als hij of zij belt of op bezoek komt. Zij …
De telefoniste/receptioniste als visitekaartje van de organisatie
Training receptie- en baliewerk
Als receptioniste, telefoniste of baliemedewerker ben je het eerste contactpunt naar buiten. Een belangrijke, representatieve en soms hectische functie. De relatie start altijd bij jou, je bent het visitekaartje. Hoe …
Training receptie- en baliewerk
Opleiding Telefonist/Receptionist
OPLEIDING TELEFONIST/RECEPTIONIST Wil je een opleiding Telefonist/Receptionist volgen om aan de slag te kunnen in deze functie? Bij LSSO Opleidingen kun je direct starten! De opleiding Telefonist/Receptionist van LSSO Opleidingen zorgt voor …
Opleiding Telefonist/Receptionist
LSSO Receptioniste/Telefoniste Opleiding excl. examen
Wat biedt de LSSO Receptioniste/Telefoniste opleiding? Als receptioniste/telefoniste bent je het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt. Je communiceert telefonisch en mondeling met klanten en bezoekers en verricht lichte administratieve …
LSSO Receptioniste/Telefoniste Opleiding excl. examen



Omscholen tot Receptionist

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Receptionist. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Receptionist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Receptionist

Als je Receptionist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Receptionist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Receptionist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Receptionist?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Receptionist

Een Receptionist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Receptionist

  • Inlevingsvermogen
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Helder communiceren
  • Taalkennis
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Motivatie
  • Tegenslagen verwerken
  • Stressbestendig
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Receptionist nodig? 

Als Receptionist is het goed om zelfverzekerd te zijn. Mensen hebben dan vaak meer vertrouwen en nemen eerder aan wat je ze vertelt. Je werkt in een omgeving met veel prikkels en moet over voldoende energie beschikken om ook aan het einde van de dag de mensen ook nog vriendelijk te ontvangen. Een praktische kijk is daarnaast handig voor de mensen die je aan de balie en aan de telefoon krijgt, maar ook voor de medewerkers voor voor wie je als schakel fungeert en mogelijk de agenda beheert (Succesvolle werker).

Vooral bij drukte aan de receptie is het belangrijk dat je als Receptionist snel kunt werken. Soms kan het daarbij handig zijn als je een zekere mate van fantasie hebt om de dingen op een creatieve manier op te lossen (Levensgenieter).


Eigenschappen Receptionist

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Receptionist?

Vacatures voor de functie van Receptionist zijn niet heel schaars. Wil je echter fulltime aan het werk dan is het misschien lastiger om passend aanbod te vinden.

Als Receptionist heb je vaak  wat lichte administratieve taken. In het aantal en de zwaarte van het administratief werk zou je kunnen groeien. Bij veel bedrijven staat de Receptionist alleen en is er dus geen groei mogelijk in een rangorde. Alleen bij grotere hotels en dergelijke kun je mogelijk naar een hogere functie doorgroeien en tevens leidinggevende taken erbij krijgen.

De actuele kans op werk voor een Receptionist

Het beroep Receptionist is onderdeel van de beroepsfamilie Receptionisten (excl. hotel). De kans op werk voor de beroepsfamilie Receptionisten (excl. hotel) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

21

Baankans Receptionist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Receptionist

Het beroep Receptionist is onderdeel van de beroepsfamilie Receptionisten (excl. hotel).


Waar werkt een Receptionist?

Diverse bedijven hebben Receptionisten nodig. Veel van deze bedrijven zijn profit bedrijven, maar ook grotere non-profit organisaties hebben vaak een Receptionist. In veel gevallen zal de taak worden waargenomen door een vrijwilliger, maar soms zal ook een betaalde functie vrijkomen.


Met wie werkt een Receptionist samen? 

Als Receptionist gaat je werk vooral om het vormen van een schakel tussen aan de ene kant al het belverkeer en de binnen komende klanten en aan de andere kant de medewerkers van het bedrijf of de organisatie.

Daarnaast heb je als Receptionist een leidinggevende waaraan je verantwoording moet afleggen.


Receptionist

Verwante beroepen Receptionist:

Secretaresse
Salaris: €2000 tot €2900
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Telefoniste
Salaris: €1950 tot €2750
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Receptionist in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1980 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

21



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar