Slager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Slager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Slager? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Slager wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Slager, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Slager
Vacatures Slager
Vacatures laden...
Wat is een Slager?
Een Slager is een expert op het gebied van vlees en soms ook gevogelte. Een Slager kan zelfstandig ondernemer zijn, maar kan ook in loondienst werken bij een grote slagerij. Een ondernemer met eigen zaak zal vanzelfsprekend meer verantwoordelijkheden hebben dan een Slager in loondienst. In grote slagerijen slacht de Slager de dieren. Kleine Slagers die zelfstandig ondernemers zijn krijgen het vlees aangevoerd.
Een Slager verwerkt het vlees in de slagerij tot eindproduct voor de consument. Het vlees wordt in grote stukken aangeleverd, waarna de Slager het vlees bewerkt en proportioneert voor de verkoop.
Bepaalde vleesproducten worden in de slagerij gemaakt, zoals worst of gehakt. De Slager maalt het vlees met speciale machines en voegt ingrediënten toe, bijvoorbeeld kruiden. Voor het vullen van worst gebruikt de Slager een stopmachine. De Slager is tevens verantwoordelijk voor de inkoop van producten en het beheer van de voorraad. Hij weet precies hoe lang de producten houdbaar zijn en zorgt ervoor dat er alleen verse producten in de winkel liggen. In de winkel helpt de Slager klanten door het wegen en verpakken van de producten. Ook adviseert hij klanten wanneer nodig over bijvoorbeeld de bereiding van het vlees.
Uiteraard is de Slager op de hoogte van hygiënevoorschriften en leeft deze nauwkeurig na. Hij is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de werkplek, materialen en machines.
Veel Slagers zijn tegelijk ook traiteur. Dit houdt in dat men ook kant en klare producten zoals soep, stamppot op quiches verkoopt. Een Slager-traiteur bedenkt en bereidt deze producten. Wanneer een Slager zelf ondernemer is stelt hij zelf het assortiment samen. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de wensen van de klanten.
Past het beroep Slager bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Slager per niveau
Vacatures Slager per stad
Salarisschaal Slager
Wat verdient een Slager?
Het salaris van een Slager is afhankelijk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die hij of zij heeft binnen het slagersbedrijf. Ook het aantal werknemers waaraan een Slager leiding geeft is van invloed op de salarisbepaling. Daarnaast bestaat er een koudetoeslag voor het werken in gekoelde ruimten, overwerktoeslag en een avond-/nachttoeslag.
Meer weten over het salaris Slager
Hoe word je een Slager?
Om te gaan werken als Slager kan men de opleiding Vakbekwaam Medewerker Versdetailhandel (Slager-Traiteur) volgen. Dit is een MBO niveau-3 opleiding. Daarna kan eventueel de opleiding Ondernemer Slagerij (MBO niveau-4) gevolgd worden. Deze opleiding is meer gericht op leidinggeven binnen het slagersbedrijf en bereidt voor op ondernemerschap.
Opleidingen Slager
Omscholen tot Slager
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Slager. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Slager
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Slager
Als je Slager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Slager zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Slager
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Slager
Een Slager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Slager
- Durf
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Helder communiceren
- Inlevingsvermogen
- Taalkennis
Wat voor persoonlijkheid heeft een Slager nodig?
De Slager is een echte doener en werkt hard om zijn doelen te realiseren. Hij gedreven, doelgericht en efficiënt. Ook een Slager moet hard werken om zijn klanten tevreden te houden en goede producten aan te bieden (Succesvolle werker).
Als Slager en Traiteur is het belangrijk om originele en kwalitatief goede producten en gerechten aan te bieden. Hiervoor dient een Slager-traiteur origineel te zijn. Hij is niet bang op te vallen en is creatief. Als Slager-traiteur is dit soms nodig om je te onderscheiden en originele, steeds nieuwe producten in het assortiment op te nemen.
Wat voor persoonlijkheidstype is de romanticus? De romanticus is een bijzonder mens. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De romanticus is erg origineel en creatief, waardoor deze innovatieve oplossingen weet te vinden. Hij kan zich ook goed inleven in anderen.
Zwakke eigenschappen
De romanticus is nooit tevreden en streeft altijd naar het onbereikbare. Hij komt vaak met innovatieve oplossingen die niet altijd praktisch zijn. Daarnaast is de romanticus door diens gedachtenproces ook vaak bezig met pijnlijke gevoelens en depressie, waardoor de romanticus zichzelf vaak in de weg zit. Hij voelt zich vaak onbegrepen. Hij is moeilijk te doorgronden en dat kan lastig zijn op de werkvloer.
Omgang
De romanticus heeft niet veel contact met anderen. Denkprocessen zijn voor de romanticus moeilijk te vertalen naar gesprekken. Hij is graag op zichzelf, maar áls hij contact heeft met anderen, gaat dit vaak heel diep.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Slager
- Originaliteit
- Creativiteit
- Passie
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Slager?
Als Slager in loondienst is het mogelijk om zelf een slagerij te beginnen en zo ondernemer te worden. Ook is het mogelijk om als Slager uit te breiden naar Slager-traiteur met een uitgebreid assortiment en zo meerdere kant en klare producten aan te bieden.
Slagerijen moeten het steeds vaker afleggen tegen de vleesafdelingen in de supermarkt. De omzet van slagerijen is dan ook in 2010 wederom gedaald. Het aantal banen in deze branche blijft echter redelijk stabiel.
De actuele kans op werk voor een Slager
Het beroep Slager is onderdeel van de beroepsfamilie Slagers, poeliers en vishandelaars. De kans op werk voor de beroepsfamilie Slagers, poeliers en vishandelaars is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Slager
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Slager
Het beroep Slager is onderdeel van de beroepsfamilie Slagers, poeliers en vishandelaars.
Mogelijke specialisaties voor een Slager
koosjer slager (zelfslachtend)
bedrijfsleider islamitische slagerij
bedrijfsleider/ondernemer islamitische slagerij (zelfslachtend)
islamitisch slager (bedrijfsleider)
ondernemer islamitische slagerij
bedrijfsleider koosjer slagerij
bedrijfsleider/ondernemer koosjer slagerij (zelfslachtend)
koosjer slager (bedrijfsleider)
islamitisch slager (zelfslachtend)
Doorgroei beroepen voor een Slager
Medewerker islamitische slachterij
Medewerker pluimvee- en wildslachterij
medewerker broeien (pluimveeslachterij)
medewerker machinale filetlijnen (pluimveeslachterij)
medewerker poeliersbedrijf (be- en verwerking)
medewerker slachterij (wild en pluimvee)
panklaarmaker (pluimveeslachterij)
Medewerker vleeswarenindustrie
fabrieksarbeider vleeswarenafdeling
organenbewerker vleeswarenfabriek
Waar werkt een Slager?
Een Slager is werkzaam in een slagerij. Dit kan in loondienst zijn of in een eigen slagerij zijn waarbij hij tevens ondernemer is. Vaak zijn er in de slagerij ook verkoopmedewerkers werkzaam die de producten aan de balie verkopen.
Met wie werkt een Slager samen?
Wanneer een Slager zelf niet achter de toonbank staat, staat hier vaak een speciale verkoopmedewerker. De Slager werkt hier nauw mee samen. Zo licht hij de verkoopmedewerker in over bijvoorbeeld de ingrediënten van bepaalde (bereide) producten of over de bereidingswijze van producten, zodat de verkoopmedewerker met de informatie de klanten van dienst kan zijn. Soms staat de Slager zelf achter de toonbank en heeft deze dus rechtstreeks contact met klanten. Wanneer een Slager in loondienst werkt staat hij onder het gezag van de ondernemer. De ondernemer bepaalt bijvoorbeeld welke vleessoorten hij wil verkopen.
- Verkoopmedewerker
- Ondernemer
- Klant
Verwante beroepen Slager:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Slager in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Verkoopmedewerker
- Ondernemer
- Klant
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1600 tot €2000