Traiteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Traiteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Traiteur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Traiteur wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Traiteur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Traiteur
Vacatures Traiteur
Vacatures laden...
Wat is een Traiteur?
Een Traiteur bereidt verse maaltijden en verkoopt die in een Traiterie of brengt die bij klanten, zoals bedrijven of particulieren.
De Traiteur maakt bijvoorbeeld lekkere gerechten, soepen, broodjes en maaltijden. Ook maakt de Traiteur buffetten voor feesten en recepties. De Traiteur zal altijd creatief moeten zijn om iets extra’s te bieden en beter te zijn dan concurrenten. De Traiteur bedenkt nieuwe producten en nieuwe presenteermogelijkheden. Hij speelt hierbij in op de wensen van klanten en culinaire trends.
De Traiteur houdt zich verder onder meer bezig met het adviseren van de klant, het beheren van de voorraad, marketing, administreren en reinigen en desinfecteren. De Traiteur houdt zich strikt aan de hygiëneregels. Hij houdt zich strikt aan de hygiëneregels van de Europese Unie en de Vleeswarenwet.
Past het beroep Traiteur bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Traiteur per niveau
Vacatures Traiteur per stad
Salarisschaal Traiteur
Wat verdient een Traiteur?
Een Traiteur kan rekenen op zo’n €1600,- tot €2000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd, ervaring en taken van de Traiteur. Als een Traiteur eigen baas is, hangen zijn inkomsten onder andere af van zijn aanbod, de economie en de concurrentie.
Als secundaire voorwaarden gelden onder andere een onregelmatigheidstoeslag en vakantiegeld.
Meer weten over het salaris Traiteur
Hoe word je een Traiteur?
Een mogelijke opleiding tot Traiteur is Slager-Traiteur (MBO niveau 3). De student leert alles over het bedenken en bereiden van producten, productpresentatie, voorraadbeheer, calculeren, reinigen en klanten adviseren.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Traiteur
Er zijn geen opleidingen Traiteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Traiteur in werkt
Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & DetailhandelOmscholen tot Traiteur
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Traiteur. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Traiteur
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Traiteur
Als je Traiteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Traiteur zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Traiteur
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Traiteur
Een Traiteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Vaardigheden Traiteur
- Durf
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Traiteur nodig?
Persoonstypen die passen bij een Traiteur zijn Succesvolle Werker en Waarnemer.
Een Traiteur moet hard werken om goede, innovatieve producten aan te kunnen bieden. Hij steekt niet alleen tijd in de bereiding van maaltijden, maar ook in het volgen van trends door bijvoorbeeld naar beurzen te gaan. De Traiteur is gedreven, heeft veel energiek en is klantgericht. Bovendien is hij nauwkeurig en gedisciplineerd (Succesvolle Werker).
De Traiteur houdt tevens zijn omgeving in de gaten. Hij volgt de culinaire innovaties en de markt. De Traiteur speelt in op wensen van de klant en dient daarom inzichtelijk en onderzoekend te zijn (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Traiteur
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Traiteur?
Er zijn aardig wat vacatures te vinden voor Traiteurs. Toch zullen mensen bij een slechte economie vaker kiezen zelf eten te bereiden voor een feest of iets kant-en-klaars bij een supermarkt te halen. Dit heeft invloed op het aantal vacatures of op de kans om zelf een goedlopende zaak te beginnen.
Bij goed functioneren kan een Traiteur in loondienst steeds meer verantwoordelijkheden en leidinggevende taken krijgen. De Traiteur kan opklimmen tot Chef of zijn eigen zaak beginnen. Een Traiteur met een eigen zaak kan eventueel uitbreiden, zich specialiseren in één keuken of juist zijn assortiment uitbreiden, of bijvoorbeeld workshops aanbieden. Ook kan een Traiteur ook serveerdiensten gaan verlenen bij grote(re) partijen. Een Traiteur werkt dan tevens als Cateringbeheerder.
De actuele kans op werk voor een Traiteur
Het beroep Traiteur is onderdeel van de beroepsfamilie Slagers, poeliers en vishandelaars. De kans op werk voor de beroepsfamilie Slagers, poeliers en vishandelaars is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Traiteur
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Traiteur
Het beroep Traiteur is onderdeel van de beroepsfamilie Slagers, poeliers en vishandelaars.
Mogelijke specialisaties voor een Traiteur
koosjer slager (zelfslachtend)
bedrijfsleider islamitische slagerij
bedrijfsleider/ondernemer islamitische slagerij (zelfslachtend)
islamitisch slager (bedrijfsleider)
ondernemer islamitische slagerij
bedrijfsleider koosjer slagerij
bedrijfsleider/ondernemer koosjer slagerij (zelfslachtend)
koosjer slager (bedrijfsleider)
islamitisch slager (zelfslachtend)
Doorgroei beroepen voor een Traiteur
Medewerker islamitische slachterij
Medewerker pluimvee- en wildslachterij
medewerker broeien (pluimveeslachterij)
medewerker machinale filetlijnen (pluimveeslachterij)
medewerker poeliersbedrijf (be- en verwerking)
medewerker slachterij (wild en pluimvee)
panklaarmaker (pluimveeslachterij)
Medewerker vleeswarenindustrie
fabrieksarbeider vleeswarenafdeling
organenbewerker vleeswarenfabriek
Waar werkt een Traiteur?
Een Traiteur is werkzaam bij een Slagerij of een Traiterie. Hij werkt daar in loondienst of is de eigenaar van de zaak. Het bedrijf streeft naar winst en hoort dus bij de profitsector.
Met wie werkt een Traiteur samen?
Een Traiteur verzorgt buffetten aan huis, maar kan ook producten verkopen in zijn winkel. Hij komt onder andere in contact met klanten, een Chef (als hij niet zelf de Chef is), Verkoopmedewerkers en Leveranciers van verse producten.
- Klanten
- Chef
- Verkoopmedewerkers
- Leveranciers
Verwante beroepen Traiteur:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Traiteur in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Klanten
- Chef
- Verkoopmedewerkers
- Leveranciers
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1600 tot €2000