Vermogensbeheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Vermogensbeheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Vermogensbeheerder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Vermogensbeheerder wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Vermogensbeheerder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Vermogensbeheerder
Vacatures Vermogensbeheerder
Vacatures laden...
Wat is een Vermogensbeheerder?
Een Vermogensbeheerder belegt in opdracht (een deel van) het vermogen van zijn cliënten. De mate van vrijheid die hij hierin heeft wordt vooraf besproken en vastgelegd. Een Vermogensbeheerder werkt voornamelijk zelfstandig en zal dus zelf cliënten moeten werven en een beleggingsportefeuille opzetten.
Vermogensbeheer kan zowel individueel als collectief geregeld zijn. Welvarende individuen hebben vaak eigen Vermogensbeheerders die steeds specifieke keuzes maken rond beleggen en investeren van het vermogen van hun cliënt. Het is ook mogelijk om collectief vermogen door een Vermogensbeheerder te laten beheren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een pensioenfonds.
Om de juiste keuzes voor klanten te kunnen maken en nieuwe klanten te werven heeft de Vermogensbeheerder een uitgebreid netwerk van financiële en particuliere contacten. Hoewel de kern van zijn taak vermogensbeheer behelst, zal de Vermogensbeheerder ook veel tijd kwijt zijn aan het maken van contacten, onderhandelen met (toekomstige) klanten en met het overtuigen van mensen. Financiële kennis alleen is dan ook niet genoeg.
Elke organisatie voor vermogensbeheer heeft een eigen manier van werken, waardoor de functie van de Vermogensbeheerder inhoudelijk kan verschillen. In sommige functies is men enkel bezig met het werven van nieuwe klanten, terwijl in andere functies het meewerken aan beleggingsbeleid lange termijn denken vereist. Steeds geldt dat de klant centraal staat en dat het vermogen van de klant moet groeien.
Past het beroep Vermogensbeheerder bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Vermogensbeheerder per niveau
Vacatures Vermogensbeheerder per stad
Vacatures Vermogensbeheerder Alkmaar
Vacatures Vermogensbeheerder Almelo
Vacatures Vermogensbeheerder Almere
Vacatures Vermogensbeheerder Alphen aan den Rijn
Vacatures Vermogensbeheerder Amersfoort
Vacatures Vermogensbeheerder Amstelveen
Vacatures Vermogensbeheerder Amsterdam
Vacatures Vermogensbeheerder Apeldoorn
Vacatures Vermogensbeheerder Arnhem
Vacatures Vermogensbeheerder Assen
Vacatures Vermogensbeheerder Bergen op Zoom
Vacatures Vermogensbeheerder Breda
Vacatures Vermogensbeheerder Capelle aan den IJssel
Vacatures Vermogensbeheerder Delft
Vacatures Vermogensbeheerder Den Bosch
Vacatures Vermogensbeheerder Den Haag
Vacatures Vermogensbeheerder Den Helder
Vacatures Vermogensbeheerder Deventer
Vacatures Vermogensbeheerder Doetinchem
Vacatures Vermogensbeheerder Dordrecht
Vacatures Vermogensbeheerder Ede
Vacatures Vermogensbeheerder Eindhoven
Vacatures Vermogensbeheerder Emmen
Vacatures Vermogensbeheerder Enschede
Vacatures Vermogensbeheerder Gouda
Vacatures Vermogensbeheerder Groningen
Vacatures Vermogensbeheerder Haarlem
Vacatures Vermogensbeheerder Haarlemmermeer
Vacatures Vermogensbeheerder Heerlen
Vacatures Vermogensbeheerder Helmond
Vacatures Vermogensbeheerder Hengelo
Vacatures Vermogensbeheerder Hilversum
Vacatures Vermogensbeheerder Hoogeveen
Vacatures Vermogensbeheerder Hoorn
Vacatures Vermogensbeheerder Katwijk
Vacatures Vermogensbeheerder Leeuwarden
Vacatures Vermogensbeheerder Leiden
Vacatures Vermogensbeheerder Lelystad
Vacatures Vermogensbeheerder Maastricht
Vacatures Vermogensbeheerder Middelburg
Vacatures Vermogensbeheerder Nieuwegein
Vacatures Vermogensbeheerder Nijmegen
Vacatures Vermogensbeheerder Oss
Vacatures Vermogensbeheerder Purmerend
Vacatures Vermogensbeheerder Roermond
Vacatures Vermogensbeheerder Roosendaal
Vacatures Vermogensbeheerder Rotterdam
Vacatures Vermogensbeheerder Schiedam
Vacatures Vermogensbeheerder Spijkenisse
Vacatures Vermogensbeheerder Terneuzen
Vacatures Vermogensbeheerder Tilburg
Vacatures Vermogensbeheerder Utrecht
Vacatures Vermogensbeheerder Veenendaal
Vacatures Vermogensbeheerder Venlo
Vacatures Vermogensbeheerder Vlaardingen
Vacatures Vermogensbeheerder Westland
Vacatures Vermogensbeheerder Zaanstad
Vacatures Vermogensbeheerder Zeist
Salarisschaal Vermogensbeheerder
Wat verdient een Vermogensbeheerder?
Een Vermogensbeheerder is zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van klanten, waarbij hij zelf steeds een percentage van de gemaakte winst opstrijkt. Hoewel het gewone salaris tussen de ca. €3000 en €4000 per maand ligt, kan het werkelijke inkomen dus veel hoger liggen. Verder worden Vermogensbeheerders over het algemeen gestimuleerd om verdere opleidingen te volgen en zijn de overige arbeidsvoorwaarden goed geregeld.
Meer weten over het salaris Vermogensbeheerder
Hoe word je een Vermogensbeheerder?
Om Vermogensbeheerder te kunnen worden is het nodig om een HBO of WO diploma te hebben in de richting van Economie of Financiën. Na zo'n opleiding is het aan te raden om eerst ervaring op te doen, bijvoorbeeld als beleggingsmanager en om je bij het DSI (Dutch Securities Institute) te registreren.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vermogensbeheerder
Er zijn geen opleidingen Vermogensbeheerder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vermogensbeheerder in werkt
Bekijk alle opleidingen FinanceOmscholen tot Vermogensbeheerder
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Vermogensbeheerder. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vermogensbeheerder
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vermogensbeheerder
Als je Vermogensbeheerder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vermogensbeheerder zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Vermogensbeheerder
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Vermogensbeheerder?
Competenties Vermogensbeheerder
Een Vermogensbeheerder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen
Omschrijving
Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.
Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.
Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.
Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Vaardigheden Vermogensbeheerder
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Analytisch vermogen
- Initiatief ontplooien
- Inzicht in omgeving
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Vermogensbeheerder nodig?
De Vermogensbeheerder is erop gericht om het mensen naar de zin te maken, omdat er zo nieuwe klanten binnengehaald worden. Om klanten binnen te halen, creëert de Vemogensbeheerder een netwerk van mensen om zich heen van waaruit kennis en klandizie gevonden kan worden. Om dit netwerk en de klanten te houden is het nodig dat de Vermogensbeheerder communicatief sterk is en anderen goed weet te overtuigen. Ook betekent dit dat de Vermogensbeheerder aan een verscheidenheid van activiteiten deel moet nemen en dus erg afwisselend werk doet (Levensgenieter).
Wanneer de klant winst maakt maakt de Vermogensbeheerder dat zelf ook. Zo speelt hij een tactisch spel om de klant aan te houden en diens geld te gebruiken om winst te maken, waarbij allemaal opgebouwde netwerken van pas komen (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de levensgenieter? De levensgenieter heeft een opvallende persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De levensgenieter is erg optimistisch, en kan dit optimisme goed op anderen overbrengen door overtuigend, en vooral ook veel, te praten. Hij zit vol nieuwe ideeën en potentiële toekomstvisies. Ook is hij actief en innovatief. Hij kan anderen goed motiveren en overtuigen van zijn eigen ideeën en snel schakelen tussen onderwerpen en projecten.
Zwakke eigenschappen
Een levensgenieter kan niet tegen routine. Hij is niet goed in dingen afmaken en hij rent weg van emoties en plichten. Grenzen moet je een levensgenieter dan ook vooral niet op willen leggen.
Omgang
Een levensgenieter is uiterst goed gezelschap. Hij is grappig en intrigerend en kan veel fascinerende verhalen vertellen. Het moet alleen niet te serieus worden, want dan rent de levensgenieter weg.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Vermogensbeheerder
- Optimisme
- Energiek
- Vindingrijkheid
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Vermogensbeheerder?
De functie Vermogensbeheerder is een doorgroeipositie, waar mensen vanuit andere positie naar door stromen. Hierdoor lijkt de arbeidsmarkt niet gunstig, maar kan dat binnen een organisatie heel anders zijn. Ook heeft men de mogelijkheid om zelf een bedrijf op te starten als Vermogensbeheerder. Binnen een organisatie kan men van een positie als Vermogensbeheerder verder doorgroeien naar partner, of een managementpositie.
De actuele kans op werk voor een Vermogensbeheerder
Het beroep Vermogensbeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Effecten- en valutahandelaren en -makelaars. De kans op werk voor de beroepsfamilie Effecten- en valutahandelaren en -makelaars is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Vermogensbeheerder
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Vermogensbeheerder
Het beroep Vermogensbeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Effecten- en valutahandelaren en -makelaars.
Verwante beroepen Vermogensbeheerder
Mogelijke specialisaties voor een Vermogensbeheerder
Waar werkt een Vermogensbeheerder?
Een Vermogensbeheerder werkt bij een bureau voor vermogensbeheer, zelfstandig of bij een particuliere bank. In sommige gevallen, vooral als men met collectief vermogen te maken heeft, kan het zijn dat de Vermogensbeheerder voor een staatsbank of andere overheidsorganisatie komt te werken.
Met wie werkt een Vermogensbeheerder samen?
De Vermogensbeheerder heeft met veel mensen te maken, maar voornamelijk met klanten. Daarnaast overlegt hij met adviseurs, zowel binnen als buiten het bedrijf, die over beleggen andere zaken kunnen adviseren. Intern heeft de Vermogensbeheerder vooral met de manager te maken, die het beleggingsbeleid overziet. De ondersteunende taken, zoals het daadwerkelijk beleggen of overschrijven van geld worden door personeel uitgevoerd.
- Klant
- Adviseur
- Manager
- Personeel
Verwante beroepen Vermogensbeheerder:
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Vermogensbeheerder in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Klant
- Adviseur
- Manager
- Personeel
Salarisindicatie:
- Van €3000 tot €4000