Basiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Basiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Basiskok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Basiskok wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Basiskok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Basiskok
Vacatures Basiskok
Vacatures laden...
Wat is een Basiskok?
Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.
De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.
Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.
Past het beroep Basiskok bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Salarisschaal Basiskok
Wat verdient een Basiskok?
Het gemiddelde salaris van een Basiskok in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 3.274 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Basiskok kan tot € 3.500 verdienen.
Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Basiskok, of het salaris per ervaringsniveau.
Meer weten over het salaris Basiskok
Hoe word je een Basiskok?
Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.
- Kok (MBO niveau 2)
- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)
- Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)
Om als Basiskok aan de slag te gaan is een opleiding op MBO niveau 2 voldoende. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen leerweg (BBL of BOL).
Opleidingen Basiskok
Interesse en Motivatie Basiskok
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Basiskok
Een Basiskok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Vaardigheden Basiskok
- Zorgvuldigheid
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Basiskok nodig?
Als Basiskok is het belangrijk om de kwaliteit van de gerechten te allen tijde te bewaren. De gasten dienen immers gerechten van goede kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. De Basiskok is productief en gedisciplineerd. Dit zijn eigenschappen die een kok nodig heeft om de gerechten op tijd uit te serveren. Zijn idealisme en neiging perfectie na te streven dragen bij aan de hoge kwaliteit van zijn gerechten (Perfectionist).
Ook is het als Basiskok belangrijk om gedreven te zijn. Hij is immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn gerechten. Hij wil succesvol izijn en is bereid hier hard voor te werken. Hij gaat recht op zijn doel af, werkt zeer resultaatgericht en blijft goed presteren, ook als hij op een hoog tempo, onder druk moet werken (Succesvolle Werker).
Eigenschappen Basiskok
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Basiskok?
Voor een Basiskok zijn er binnen de keuken diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan een hij doorgroeien naar de functie van zelfstandig werkend kok. Uiteindelijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om door te groeien tot sous-chef en chef-kok. Tevens is het mogelijk om, na veel ervaring in de horeca te hebben opgedaan, door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten. Hiervoor is vaak is bijscholing op het leidinggevende of financiële gebied nodig.
De arbeidsmarkt voor koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt echter ,ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.
De actuele kans op werk voor een Basiskok
Het beroep Basiskok is onderdeel van de beroepsfamilie Basiskoks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Basiskoks restaurant is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Basiskok
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Waar werkt een Basiskok?
Basiskoks zijn voornamelijk werkzaam in profit organisaties. Dit kan variëren van hotel en restaurant tot bistro of cateringbedrijf. Ook kan een zelfstandig werkend Basisok werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Basiskoks is echter werkzaam in hotel of restaurant. De grootte hiervan kan uiteraard verschillen. Zo werkt een Basiskok in een groot restaurant samen met een groot team van keukenpersoneel, terwijl hij in een kleine bistro soms met maar een of twee andere Basiskoks in de keuken staat. Ook de bedrijfsformule bepaalt mede de werkzaamheden van de kok. Een luxe restaurant met ingewikkelde gerechten vraagt om andere werkzaamheden dan een restaurant met een eenvoudige kaart.
Met wie werkt een Basiskok samen?
Een (Basis)kok werkt nauw samen met het overige keukenpersoneel. Vaak wordt er gewerkt met een team van verschillende Koks die samen de gerechten bereiden. De Basiskok staat onder directe leiding van de chef-kok, die de leiding heeft over het keukenpersoneel, aanwijzingen geeft waar nodig en de gang van zaken in goede banen leidt. Het team zorgt er voor dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.
- Chef-kok
- Sous-chef
- Keukenhulp
Verwante beroepen Basiskok:
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Basiskok in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Chef-kok
- Sous-chef
- Keukenhulp
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2371 tot €3500