Basiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Basiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Basiskok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Basiskok wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Basiskok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Basiskok


Vacatures Basiskok

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Basiskok?

Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.

De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.

Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.


Past het beroep Basiskok bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Salarisschaal Basiskok

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Basiskok?

Het gemiddelde salaris van een Basiskok in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 3.274 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Basiskok kan tot € 3.500 verdienen.

Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Basiskok, of het salaris per ervaringsniveau.


Meer weten over het salaris Basiskok

Salaris Basiskok per ervaringsniveau Salaris per uur, per maand, per jaar


Hoe word je een Basiskok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.

  • Kok (MBO niveau 2)
  • Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)
  • Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)

 

Om als Basiskok aan de slag te gaan is een opleiding op MBO niveau 2 voldoende. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen leerweg (BBL of BOL).

Opleidingen Basiskok

Koken met Belbin / Zes Sterren Keuken
Zie ook het artikel in Management Team:  http://www.mt.nl/140/23192/cursus/koken-met-belbin.html én het artikel in Psychologie Magazine (januarinummer 2012): http://download.inspirationatwork.nl/pm/Artikel%20Psychologie%20Magazine.pdf Elk team heeft zijn kwaliteiten en valkuilen. Inzicht is belangrijk. In een plezierige en open …
Koken met Belbin / Zes Sterren Keuken
Workshop koolhydraat beperkt koken
Meer energie door minder koolhydraten  Wil jij graag: - Afvallen? - Je bloedsuikers beter reguleren?  - Meer lekkere groente leren eten?  - Koken zonder pakjes en zakjes?  - Met een …
Workshop koolhydraat beperkt koken
Koken met Seitan – Online Workshop
In deze online workshop leer je 12 recepten bereiden met seitan. Verder ontdek je ook meer over deze vleesvervanger (wat het is, kwaliteitsverschillen, hoe je het zelf kan maken). Koken …
Koken met Seitan – Online Workshop
Leer een zesgangen diner koken in je eigen keuken
Hobbykoks opgelet! Creëer indrukwekkende 6-gangen diners zonder speciale tools. Simpele stappen voor complexe gerechten. Verras vrienden, familie of partner met jouw keukenkunsten! Leer een 6-gangen diner te koken in je …
Leer een zesgangen diner koken in je eigen keuken
Kok-Restauranthouder
Word jij gelukkig van lekker koken en dineren? Wil je graag werken als kok of een eigen restaurant openen? Schrijf je dan in voor onze opleiding Kok – Restauranthouder! Je …
Kok-Restauranthouder



Interesse en Motivatie Basiskok

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Basiskok?


Competenties Basiskok

Een Basiskok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse
Creativiteit
Creativiteit
Energie
Energie
Flexibiliteit
Flexibiliteit
Omgaan met details
Omgaan met details
Samenwerken
Samenwerken
Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Vaardigheden Basiskok

  • Zorgvuldigheid
  • Oog voor detail
  • Nauwkeurigheid
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Inlevingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Basiskok nodig? 

Als Basiskok is het belangrijk om de kwaliteit van de gerechten te allen tijde te bewaren. De gasten dienen immers gerechten van goede kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. De Basiskok is productief en gedisciplineerd. Dit zijn eigenschappen die een kok nodig heeft om de gerechten op tijd uit te serveren. Zijn idealisme en neiging perfectie na te streven dragen bij aan de hoge kwaliteit van zijn gerechten (Perfectionist).

Ook is het als Basiskok belangrijk om gedreven te zijn. Hij is immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn gerechten. Hij wil succesvol izijn en is bereid hier hard voor te werken. Hij gaat recht op zijn doel af, werkt zeer resultaatgericht en blijft goed presteren, ook als hij op een hoog tempo, onder druk moet werken (Succesvolle Werker).


Eigenschappen Basiskok

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Basiskok?

Voor een Basiskok zijn er binnen de keuken diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan een hij doorgroeien naar de functie van zelfstandig werkend kok. Uiteindelijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om door te groeien tot sous-chef en chef-kok. Tevens is het mogelijk om, na veel ervaring in de horeca te hebben opgedaan, door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten. Hiervoor is vaak is bijscholing op het leidinggevende of financiële gebied nodig.

De arbeidsmarkt voor koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt echter ,ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

De actuele kans op werk voor een Basiskok

Het beroep Basiskok is onderdeel van de beroepsfamilie Basiskoks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Basiskoks restaurant is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Basiskok

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Waar werkt een Basiskok?

Basiskoks zijn voornamelijk werkzaam in profit organisaties. Dit kan variëren van hotel en restaurant tot bistro of cateringbedrijf. Ook kan een zelfstandig werkend Basisok werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Basiskoks is echter werkzaam in hotel of restaurant. De grootte hiervan kan uiteraard verschillen. Zo werkt een Basiskok in een groot restaurant samen met een groot team van keukenpersoneel, terwijl hij in een kleine bistro soms met maar een of twee andere Basiskoks in de keuken staat. Ook de bedrijfsformule bepaalt mede de werkzaamheden van de kok. Een luxe restaurant met ingewikkelde gerechten vraagt om andere werkzaamheden dan een restaurant met een eenvoudige kaart.


Met wie werkt een Basiskok samen? 

Een (Basis)kok werkt nauw samen met het overige keukenpersoneel. Vaak wordt er gewerkt met een team van verschillende Koks die samen de gerechten bereiden. De Basiskok staat onder directe leiding van de chef-kok, die de leiding heeft over het keukenpersoneel, aanwijzingen geeft waar nodig en de gang van zaken in goede banen leidt. Het team zorgt er voor dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.
 


  • Chef-kok
  • Sous-chef
  • Keukenhulp
Basiskok

Verwante beroepen Basiskok:

Zelfstandig Werkend Kok
Salaris: €2400 tot €3900
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Sous-chef
Salaris: €2500 tot €4000
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Chef-kok
Salaris: €2800 tot €4500
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Basiskok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Chef-kok
  • Sous-chef
  • Keukenhulp

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2371 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar