Coupeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Coupeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Coupeur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Coupeur wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Coupeur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Coupeur
Vacatures Coupeur
Vacatures laden...
Wat is een Coupeur?
Een Coupeur is werkzaam in de modewereld. Dat kan zijn als medewerker bij een winkel, zoals een bruidsmodezaak, maar dat kan ook zijn als lid van een team dat een ontwerper ondersteunt door de praktische uitvoering van zijn of haar ideeën te verzorgen.
Eigenlijk zitten er twee fases in het werk van een Coupeur. De eerste stap is het tekenen van patronen voor de kleding, de tweede stap is het daadwerkelijke naaiwerk.
Het patroontekenen gebeurt aan de hand van een ontwerp en op basis van een bepaald patroontekensysteem. Patronen worden op een specifieke maat getekend en kunnen vervolgens worden gebruikt bij de productie en samenstelling van het kledingstuk.
Het naaiwerk van de Coupeur bestaat uit het naaien van nieuwe kleding op basis van een ontwerp en patroon met alle details als zakken, kragen en splitten of het verstellen van bestaande kleding zodat het aan een individu kan worden aangepast. Dit laatste is bijvoorbeeld wat er veel in bruidsmodezaken gedaan wordt.
Past het beroep Coupeur bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Coupeur per niveau
Vacatures Coupeur per stad
Salarisschaal Coupeur
Wat verdient een Coupeur?
Het is moeilijk te zeggen wat je als Coupeur kunt gaan verdienen. Het hangt erg sterk af van je kennis en kunde en bij welke werkgever je daarmee aan de slag gaat. Grofweg zal het salaris maandelijks tussen de €1500 en €2100 bedragen. Een aardig deel van de Coupeurs is werkzaam in de detailhandel en heeft naast de werkzaamheden als Coupeur vooral ook werkzaamheden als verkoopmedewerker.
Meer weten over het salaris Coupeur
Hoe word je een Coupeur?
Om als Coupeur aan de slag te gaan moet je alles weten over de patroontekensystemen en hoe ze te gebruiken, maar ook over stoffen en hoe die te verwerken. Er zijn verschillende opleidingen op MBO niveau te vinden die je helpen een begin te maken in je carrière als coupeur. Een mogelijkheid is een opleiding richting Fashion and Living of de opleiding Coupeur of Coupeuse.
Op HBO niveau zijn er ook opleidingen in de richting van de mode, maar die richten zich meer op leiding geven dan echt op het uitvoeren van handwerk.
Opleidingen Coupeur
Omscholen tot Coupeur
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Coupeur. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Coupeur
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Coupeur
Als je Coupeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Coupeur zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Coupeur
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Coupeur
Een Coupeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Coupeur
- Zorgvuldigheid
- Gestructureerd werken
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Accuratesse
- Voorbereiden
- Prioriteiten stellen
- Analyseren
- Evalueren
- Redeneren
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Coupeur nodig?
Als Coupeur werk je de ideeën en ontwerpen van anderen uit. Dat betekent dat het niet je eigen invulling is en je dus accuraat moet kunnen werken. Je moet het patroon precies maken voor de maat die je gaat naaien en ook het naaiwerk moet netjes afgewerkt zijn. Een zekere mate van perfectionisme is voor een Coupeur dus goed om te bezitten (Perfectionist).
Daarnaast moet een Coupeur ook betrouwbaar zijn. Andere partijen moeten op het werk en de productiviteit van de Coupeur kunnen vertrouwen. Er ligt redelijk wat verantwoordelijkheid bij je wanneer je de uitwerking van een ontwerp op je neemt (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Coupeur
- Punctueel
- Trouw
- Integriteit
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
Wat zijn de baankansen voor een Coupeur?
Er worden aardig wat Coupeurs en Coupeuses gezocht voor verschillende soorten functies. Meestal betreft het een combinatiefunctie met de rol van verkoopmedewerker. Wil je daadwerkelijk in de grote modewereld terecht komen onder leiding van een belangrijk ontwerper dan zal je hard moeten werken. Veel ervaring en een goede naam zijn dan van belang.
Als je begint als Coupeur kun je altijd in de loop van de tijd meer leidinggevende taken op je nemen en uiteindelijk leiding geven aan een heel atelier met patroontekenaars en naaiers. Hoger management is ook een optie, maar dan verdwijnt het echte handwerk waarschijnlijk uit je takenpakket.
Doorgroei mogelijkheden Coupeur
Het beroep Coupeur is onderdeel van de beroepsfamilie Patroontekenaars en productievoorbereiders confectie.
Verwante beroepen Coupeur
Mogelijke specialisaties voor een Coupeur
Waar werkt een Coupeur?
De productie en verkoop van kleding is commercieel en dus werkt de Coupeur in de profit sector.
Met wie werkt een Coupeur samen?
Als Coupeur werk je binnen een winkel vooral met klanten. Je hebt een filiaalmanager waaraan je verantwoording aflegt en daarnaast collega's die ofwel Coupeur zijn, ofwel verkoopmedewerker.
Bij een grootschaliger project zoals het uitwerken van een idee van een modeontwerper, krijg je te maken met andere Coupeurs. Deze kunnen eventueel werkzaam zijn als patroontekenaar of medewerker op het naaiatelier. Daarnaast heb je mogelijk contact met de ontwerper zelf en de leverancier van de spullen die je nodig hebt bij het uitwerken, zoals stoffen en andere materialen. In dit geval heb je dus een opdrachtgever waaraan je verantwoording aflegt en een directe leidinggevende op de werkvloer.
Eventueel krijg je met modeshows te maken met modellen waarvoor de kleding moet worden aangepast om de perfecte pasvorm te realiseren.
- Coupeur
- Verkoopmedewerker
- Patroontekenaar
- Ontwerper
- Model
Alles over het beroep Coupeur in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Coupeur
- Verkoopmedewerker
- Patroontekenaar
- Ontwerper
- Model
Salarisindicatie:
- Van €1500 tot €2100