Manegehouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Manegehouder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Manegehouder? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Manegehouder wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Manegehouder, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Manegehouder
Vacatures Manegehouder
Vacatures laden...
Wat is een Manegehouder?
Als Manegehouder ben je verantwoordelijk voor alles wat er zich op en om een manege afspeelt. Je bent leidinggevende op zelfstandige basis of in dienst van een vereniging.
Op een manege worden veel dingen georganiseerd door de Manegehouder. Denk niet alleen aan de paardrijlessen die worden gegeven, maar ook wedstrijden of bijzondere activiteiten met bijvoorbeeld gehandicapten. De verantwoordelijkheid over die activiteiten ligt bij de Manegehouder.
Je weet als Manegehouder ook alles wat met de paarden te maken heeft. Je weet hoe ze verzorgd dienen te worden, welk voer het meest geschikt is voor welk paard, je kent gedrag en herkent afwijkend gedrag en je hebt kennis van de paarden nodig hebben als het gaat om beweging en het behouden van een goede conditie. Je kan verzorgers in dienst hebben waaraan je leiding geeft, maar uiteindelijk blijf je zelf eindverantwoordelijk voor de paarden en de veiligheid. Als Manegehouder zul je dus ook veel controlerende taken uitvoeren.
Je werkt als Manegehouder niet alleen buiten tussen de paarden of in de bak met de leerlingen. De functie van Manegehouder kent ook een zware administratieve component. Onder andere administratie van de inkoop van materialen voor de paarden en de lessen moet worden bijgehouden, maar ook voer en bodembedekker of materialen en gereedschappen die vervangen moeten worden. Tot slot is ook de financiële administratie in handen van de Manegehouder.
Past het beroep Manegehouder bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Manegehouder per niveau
Vacatures Manegehouder per stad
Vacatures Manegehouder Alkmaar
Vacatures Manegehouder Alphen aan den Rijn
Vacatures Manegehouder Amersfoort
Vacatures Manegehouder Amstelveen
Vacatures Manegehouder Amsterdam
Vacatures Manegehouder Apeldoorn
Vacatures Manegehouder Bergen op Zoom
Vacatures Manegehouder Capelle aan den IJssel
Vacatures Manegehouder Den Bosch
Vacatures Manegehouder Den Haag
Vacatures Manegehouder Den Helder
Vacatures Manegehouder Deventer
Vacatures Manegehouder Doetinchem
Vacatures Manegehouder Dordrecht
Vacatures Manegehouder Eindhoven
Vacatures Manegehouder Enschede
Vacatures Manegehouder Groningen
Vacatures Manegehouder Haarlem
Vacatures Manegehouder Haarlemmermeer
Vacatures Manegehouder Heerlen
Vacatures Manegehouder Helmond
Vacatures Manegehouder Hengelo
Vacatures Manegehouder Hilversum
Vacatures Manegehouder Hoogeveen
Vacatures Manegehouder Katwijk
Vacatures Manegehouder Leeuwarden
Vacatures Manegehouder Lelystad
Vacatures Manegehouder Maastricht
Vacatures Manegehouder Middelburg
Vacatures Manegehouder Nieuwegein
Vacatures Manegehouder Nijmegen
Vacatures Manegehouder Purmerend
Vacatures Manegehouder Roermond
Vacatures Manegehouder Roosendaal
Vacatures Manegehouder Rotterdam
Vacatures Manegehouder Schiedam
Vacatures Manegehouder Spijkenisse
Vacatures Manegehouder Terneuzen
Vacatures Manegehouder Tilburg
Vacatures Manegehouder Utrecht
Vacatures Manegehouder Veenendaal
Vacatures Manegehouder Vlaardingen
Vacatures Manegehouder Westland
Vacatures Manegehouder Zaanstad
Salarisschaal Manegehouder
Wat verdient een Manegehouder?
Voor het beroep van Manegehouder kan geen standaard salaris worden gegeven. Het kan ergens liggen tussen de €2300 en €3400.
Wat een Manegehouder verdient is zeer sterk afhankelijk van de grootte van het bedrijf, wat de precieze sector is, leeftijd en ervaring. Daarnaast is ook de inhoud van de functie van grote invloed. Hoe meer de functie behelst en hoe zwaarder die is hoe meer je als Manegehouder zult verdienen. Ook verdien je meestal meer wanneer je in de particuliere sector werkzaam bent.
Omdat de Manegehouder veelal zelfstandig een bedrijf heeft opgezet of overgenomen worden er weinig extra's aan het salaris toegevoegd. Werk je via een vereniging dan zal dat waarschijnlijk bij de vereniging gestandaardiseerd zijn.
Meer weten over het salaris Manegehouder
Hoe word je een Manegehouder?
Een opleiding Manager Paardenhouderij, Dierhouderij of de opleiding Manager Paardensportbedrijf (valt onder Instructeur Paardensport), kunnen allemaal een opstap zijn naar de functie van Manegehouder. Dit zijn allemaal vierjarige MBO opleidingen.
Onderwerpen die onder andere langs kunnen komen in deze studies zijn bedrijfsvoering, administratie en ondernemen, communicatie, voortplantingsbegeleiding, verzorging en hygiëne.
Na de MBO opleidingen kan op HBO niveau worden doorgestudeerd. Maar het is ook mogelijk om op HBO niveau te starten.
Een HBO opleiding die geschikt is voor toeomstige Manegehouders, is Diermanagement. Een vierjarige studie met als afstudeerrichting Paard en Management. In eerste instantie krijg je tijdens deze studie algemene vakken in het managen van een bedrijf in de diersector. Onderwerpen als voeding, gedrag, ecologie, welzijn, leidinggeven en kennis overdragen staan tijdens het algemene deel van de studie centraal.
Als je gaat specialiseren komt er meer nadruk op bedrijven in de hippische sector. Dan komen ook specifiekere onderwerpen aan bod zoals paardengedrag, huisvesting, fokken, training en welzijn.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Manegehouder
Er zijn geen opleidingen Manegehouder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Manegehouder in werkt
Bekijk alle opleidingen Dieren & VerzorgingOmscholen tot Manegehouder
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Manegehouder. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Manegehouder
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Manegehouder
Als je Manegehouder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Manegehouder zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Manegehouder
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Manegehouder
Een Manegehouder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Manegehouder
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Durf
- Doelgericht werken
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Manegehouder nodig?
Bij het hebben van een eigen bedrijf, zoals de manege van een Manegehouder, is het belangrijk dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en niet te grote risico's neemt. Niet alleen vanwege de medewerkers die binnen de manege van jou afhankelijk zijn, maar ook omdat je een groot aantal paarden onder je hoede hebt. Betrouwbaarheid en enige stabiliteit zijn dan ook goede eigenschappen (Loyalist).
Als Manegehouder moet je leiding kunnen geven aan je medewerkers en overtuigend les kunnen geven. Wanneer ingegrepen moet worden moet je dat ook durven. Het is handig als dat van nature in je zit, ook in de omgang met paarden (Baas).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Manegehouder
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Manegehouder?
Vacatures voor Manegehouders zijn moeilijk te vinden. Het gebeurt wel dat maneges worden overgenomen door andere Manegehouders, maar vaak zijn ze lange tijd in dezelfde handen.
Gebleken is ook dat met de crisis van 2010 veel bezuinigd wordt op het paardrijden. Vooral de markt voor rijlessen voor volwassenen is aan het instorten. Ook reeds langer bestaande maneges hebben hier last van. Zelfs tot op het punt dat sommige drastische maatregelen moeten nemen.
Normaal is het een logische keuze voor een Manegehouder om zelf een manege te starten, maar in tijden van crisis is het risico dus wel aanwezig dat mensen juist op paardrijlessen gaan bezuinigen. De markt voor de Manegehouders is dus gevoelig voor de tendens in de economie.
De Manegehouder staat al aan het hoofd van de gehele manege. Dat wil zeggen dat je daarmee binnen het bedrijf het plafond hebt bereikt. Een doorgroei naar een andere functie is dus niet mogelijk. Wat wel een optie is is om over te stappen naar een grotere manege of de bestaande eigen manege te laten groeien. Gevolg is dat je dan meer verantwoordelijkheden krijgt en over meer mensen leiding geeft.
De actuele kans op werk voor een Manegehouder
Het beroep Manegehouder is onderdeel van de beroepsfamilie Managers recreatie. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers recreatie is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Manegehouder
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Manegehouder
Het beroep Manegehouder is onderdeel van de beroepsfamilie Managers recreatie.
Verwante beroepen Manegehouder
Manager recreatie-accommodatie
Bedrijfsleider / ondernemer manege
Bedrijfsleider / ondernemer sauna, beautycenter
Bedrijfsleider / ondernemer waterrecreatiebedrijf
Bedrijfsleider / ondernemer jeugdherberg
Bedrijfsleider / ondernemer sportschool
Bedrijfsleider / ondernemer vakantiecentrum
Bedrijfsleider / ondernemer dierentuin / wildpark
Bedrijfsleider / ondernemer amusementscentrum, attractiepark
Mogelijke specialisaties voor een Manegehouder
bedrijfsleider kanoverhuurbedrijf
bedrijfsleider botenverhuurbedrijf
ondernemer waterrecreatiebedrijf
bedrijfsleider waterrecreatiebedrijf
bedrijfsleider zeilbotenverhuurbedrijf
manager health- & fitness centra
bedrijfsleider vakantiecentrum
bedrijfsleider/ondernemer dierentuin
bedrijfsleider/ondernemer wildpark
assistent automatenhalbeheerder
assistent bedrijfsleider speelhal, automatenhal
bedrijfsleider amusementscentrum
Doorgroei beroepen voor een Manegehouder
Waar werkt een Manegehouder?
Een manege is op zichzelf bedoeld voor het genereren van inkomsten en het maken van winst. Aangezien je als Manegehouder eigenlijk altijd aan het hoofd staat van een dergelijke organisatie zal je dan ook altijd werkzaam zijn in de profit.
Je kunt wel eventueel in contact komen met de non-profitsector. Bijvoorbeeld wanneer je samenwerkt met een non-profit organisatie die gebruik wil maken van de manege en de lesmogelijkheden. Te denken valt aan een organisatie die zich inzet voor zieke kinderen of gehandicapten.
Met wie werkt een Manegehouder samen?
Een Manegehouder heeft leiding over een heel bedrijf. Dat wil zeggen dat je ook met meerdere partijen te maken zult hebben.
In de dagelijkse werkzaamheden zal een Manegehouder leiding geven aan de dierverzorgers en schoonmakers. Daarnaast geef je leiding aan en overleg je met de instructeurs die de lessen geven in het paardrijden - bij een grotere manege - en de trainers die zich richten op de training van de paarden zelf.
Daarnaast moet een Manegehouder ook alle contacten met derden onderhouden. Dat wil zeggen de vereniging waar de manege toe behoort, de leveranciers van alle dagelijkse benodigdheden, de hoefsmid, en de organisaties of individuele klanten die van de diensten van de manege gebruik willen maken.
- Dierverzorger
- Schoonmaker
- Instructeur
- Leverancier
- Hoefsmid
Verwante beroepen Manegehouder:
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Manegehouder in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Dierverzorger
- Schoonmaker
- Instructeur
- Leverancier
- Hoefsmid
Salarisindicatie:
- Van €2300 tot €3400