Paneelbouwer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Paneelbouwer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Paneelbouwer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Paneelbouwer wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Paneelbouwer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Paneelbouwer
Vacatures Paneelbouwer
Vacatures laden...
Wat is een Paneelbouwer?
Als paneelbouwer hou je je bezig met het efficiënt bouwen van besturingskasten en bedieningspanelen op basis van schema's. Je zorgt voor de aansluiting en het testen van de panelen op verschillende systemen. Verder ben je als paneelbouwer verantwoordelijk voor het opzetten en bedraden van besturingspanelen en het aansluiten van de systemen in de werkplaats. Verder voer je als paneelbouwer andere voorkomende werkzaamheden uit zoals het bedraden en aansluiten van componenten via tekenpakkettten, het boren en tappen van gaten en het buigen van koper.
Past het beroep Paneelbouwer bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Paneelbouwer per niveau
Vacatures Paneelbouwer per stad
Vacatures Paneelbouwer Alkmaar
Vacatures Paneelbouwer Alphen aan den Rijn
Vacatures Paneelbouwer Amersfoort
Vacatures Paneelbouwer Amstelveen
Vacatures Paneelbouwer Amsterdam
Vacatures Paneelbouwer Apeldoorn
Vacatures Paneelbouwer Bergen op Zoom
Vacatures Paneelbouwer Capelle aan den IJssel
Vacatures Paneelbouwer Den Bosch
Vacatures Paneelbouwer Den Haag
Vacatures Paneelbouwer Den Helder
Vacatures Paneelbouwer Deventer
Vacatures Paneelbouwer Doetinchem
Vacatures Paneelbouwer Dordrecht
Vacatures Paneelbouwer Eindhoven
Vacatures Paneelbouwer Enschede
Vacatures Paneelbouwer Groningen
Vacatures Paneelbouwer Haarlem
Vacatures Paneelbouwer Haarlemmermeer
Vacatures Paneelbouwer Heerlen
Vacatures Paneelbouwer Helmond
Vacatures Paneelbouwer Hengelo
Vacatures Paneelbouwer Hilversum
Vacatures Paneelbouwer Hoogeveen
Vacatures Paneelbouwer Katwijk
Vacatures Paneelbouwer Leeuwarden
Vacatures Paneelbouwer Lelystad
Vacatures Paneelbouwer Maastricht
Vacatures Paneelbouwer Middelburg
Vacatures Paneelbouwer Nieuwegein
Vacatures Paneelbouwer Nijmegen
Vacatures Paneelbouwer Purmerend
Vacatures Paneelbouwer Roermond
Vacatures Paneelbouwer Roosendaal
Vacatures Paneelbouwer Rotterdam
Vacatures Paneelbouwer Schiedam
Vacatures Paneelbouwer Spijkenisse
Vacatures Paneelbouwer Terneuzen
Vacatures Paneelbouwer Tilburg
Vacatures Paneelbouwer Utrecht
Vacatures Paneelbouwer Veenendaal
Vacatures Paneelbouwer Vlaardingen
Vacatures Paneelbouwer Westland
Vacatures Paneelbouwer Zaanstad
Salarisschaal Paneelbouwer
Wat verdient een Paneelbouwer?
Als beginnende paneelbouwer verdiien je ongeveer 1500 tot 1800 euro bruto per maand. Je salaris is afhankelijk van de organistie waarbinnnen je werkzaam bent, maar vooral ook van je ervaring op het gebied van paneelbouwen. Als senior paneelbouwer ligt je salaris rond de 2500 en 2900 euro bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zoals betaalde opleidingen door de werkgever of een auto van de zaak verschillen per organisatie.
Meer weten over het salaris Paneelbouwer
Hoe word je een Paneelbouwer?
Als paneelbouwer is het wenselijk dat je de opleiding tot elektromonteur of een andere technische opleiding op MBO-niveau hebt gevolgd en afgerond. Men kan hierbij denken aan opleidingen zoals mechatronica, automatiseringtechniek of energietechniek. Je moet ervaring hebben met het bouwen van kasten en panelen en interesse en kennis hebben in de besturingstechniek.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Paneelbouwer
Er zijn geen opleidingen Paneelbouwer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Paneelbouwer in werkt
Bekijk alle opleidingen TechniekOmscholen tot Paneelbouwer
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Paneelbouwer. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Paneelbouwer
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Paneelbouwer
Als je Paneelbouwer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Paneelbouwer zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Paneelbouwer
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Paneelbouwer
Een Paneelbouwer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht
Omschrijving
Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.
Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen.
Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Vaardigheden Paneelbouwer
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Luisteren
- Analyseren
- Verbanden leggen
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
Wat voor persoonlijkheid heeft een Paneelbouwer nodig?
Als paneelbouwer moet je perfectionistisch zijn. Je moet nauwkeurig en accuraat te werk gaan want het kleinste foutje kan grote gevolgen hebben. Veel mensen zijn afhankelijk van jouw werk en je moet daarom over perfectionistische eigenschappen beschikken (Perfectionist).
Verder is het als paneelbouwer wenselijk dat je leergierig bent en steeds meer kennis en vaardigheden wil vergaren op het gebied van techniek. Inzicht in de omgeving en een analytische blik zijn hierbij wenselijk (Waarnemer).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Paneelbouwer
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Paneelbouwer?
Er zijn relatief genoeg vacatures beschikbaar voor mensen die een technische opleiding hebben gevolgd. Je kan als paneelbouwer vaak snel aan de slag in een technische functie binnen een organisatie.
Je kan als paneelbouwer doorgroeien tot senior paneelbouwer dankzij de ervaring die je hebt opgedaan in de jaren als junior paneelbouwer. Ook kun je als paneelbouwer nog verder doorgroeien binnen de afdeling van de organisatie waar je werkzaam bent, dus bijvoorbeeld tot manager van de afdeling techniek.
De actuele kans op werk voor een Paneelbouwer
Het beroep Paneelbouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties. De kans op werk voor de beroepsfamilie Elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
8
Baankans Paneelbouwer
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Paneelbouwer
Het beroep Paneelbouwer is onderdeel van de beroepsfamilie Elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties.
Verwante beroepen Paneelbouwer
Mogelijke specialisaties voor een Paneelbouwer
eerste elektromonteur (leidinggevend)
elektromonteur elektrische installaties (leidinggevend)
leidinggevend monteur elektrische installaties
eerste monteur elektrische installaties
monteur sterkstroominstallaties
leidinglegger elektrische installaties (gebouwen)
onderhoudsmonteur elektrische installaties
elektrotechnicus bouwnijverheid
elektrotechnicus huisaansluitingen
elektrotechnicus openbare verlichting
sterkstroomtechnicus bouwnijverheid
assistent-monteur lichtreclame
monteur zonnepanelen (elektrotechnische installatie)
installatiemonteur zonnepanelen (elektrotechnische installatie)
elektromonteur (elektrotechnische panelen)
bedradingsmonteur motoren en generatoren
bedradingsmonteur schakelkasten en panelen
elektromonteur-bankwerker trafo-schakelinstallaties
bankwerker elektrotechnische instrumenten
elektromonteur transformatoren
elektronisch bankwerker zwakstroom
paneelkastenmonteur automatische regeling ketels en turbines
Doorgroei beroepen voor een Paneelbouwer
Monteur beveiligingsinstallaties
servicemonteur beveiligings- en communicatiesystemen
monteur beveiligings- en communicatiesystemen
servicemonteur brandbeveiligingsinstallaties
elektricien opbouw beveiligingsinstallaties
installateur beveiligingsinstallaties
assistent-monteur beveiligingsapparatuur
monteur aardings- en bliksembeveiliging
eerste monteur bliksembeveiliging
assistent-monteur bliksembeveiliging
Assistent-monteur montage (zwakstroom)
assistent-monteur laagspanningsinstallaties
assistent-monteur elektro (computernetwerken en telecommunicatie)
Voorman technische dienst elektrotechnisch
eerste monteur elektrische bedrijfsinstallaties (leidinggevend)
hoofdmonteur elektrische bedrijfsinstallaties
leidinggevend elektromonteur industriële automatisering
Medewerker technische dienst elektrotechnisch
elektromonteur utiliteit/industrie
monteur elektrische bedrijfsinstallaties
monteur technische dienst elektrotechnisch
onderhoudsmonteur technische dienst elektrotechnisch
technisch medewerker fabrieksinstallaties elektrotechnisch
bedrijfstechnicus elektrotechnisch
onderhoudsmonteur elektrische bedrijfsinstallatie
elektromonteur bedrijfsinstallaties
Waar werkt een Paneelbouwer?
Als paneelbouwer werk je vaak bij elektrotechnischebedrijven in de profit sector.
Met wie werkt een Paneelbouwer samen?
Als paneelbouwer heb je veel contact met andere paneelbouwers die werkzaam zijn binnen een organisatie. Je werkt als paneelbouwer vaak op de technische afdeling van een organisatie en hebt collega's die verschillende werkzaamheden verrichten. Je legt als paneelbouwer verantwoording af aan een senior paneelbouwer (indien je een junior paneelbouwer bent) of aan de manager van de afdeling.
Je moet als paneelbouwer vaak naar klanten om hen te helpen en je moet dus klantvriendelijke zijn ingesteld.
- Collega paneelbouwers
- Klanten
Verwante beroepen Paneelbouwer:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Paneelbouwer in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Collega paneelbouwers
- Klanten
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1500 tot €1800