Rabbijn: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Rabbijn: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Rabbijn? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Rabbijn wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Rabbijn, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Rabbijn
Vacatures Rabbijn
Vacatures laden...
Wat is een Rabbijn?
Een Rabbijn is een leraar die volgens de joodse wet beslissend kan zijn bij geschillen en conflicten. In algemene zin is een Rabbijn de geestelijk leider van een joods gebedhuis, synagoge genaamd. De belangrijkste taak van een Rabbijn is die van adviseur en kenner van de joodse wetten. Het woord 'Rabbijn' is afgeleid van het Hebreeuwse woord 'Rav' wat zoveel betekent als 'groot' of 'aanzienlijk'.
In de betekenis van vandaag de dag is een Rabbijn vergelijkbaar met de taak en functie van de 'Pastoor' in christelijk verband. Het grote verschil tussen beiden is dat een Pastoor werkt als kerkleider met als uitgangspunt o.m. het Roomse celibaat, terwijl een Rabbijn, naar de wetten van het traditionele jodendom, getrouwd móet zijn!. Een Rabbijn kan naast zijn pastorale taak ook zitting nemen een joodse rechtbank (Beet Dien). daarmee vervult een Rabbijn de functie van een rechter. Met dien verstande dat het gaat om religieuze wetten en niet om de juridische wetten van het Nederlands of Internationaal Recht. In die zin is de functie van Rabbijn een academische titel- en eretitel te vergelijken met een docorale graad.
Past het beroep Rabbijn bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Rabbijn per niveau
Vacatures Rabbijn per stad
Salarisschaal Rabbijn
Wat verdient een Rabbijn?
Een Rabbijn verdient een bruto jaarsalaris van € 10.000,- tot € 15.000,- en is in dienst van een Joodse gemeente. Zijn inkomen kan per gemeente verschillen, afhankelijk van de grootte van de gemeente en van het aantal dienstjaren van de Rabbijn.
Meer weten over het salaris Rabbijn
Hoe word je een Rabbijn?
Om Rabbijn te worden is geen specifieke vooropleiding vereist maar gezien het zware programma van de studie van joodse wetgeving is een afgeronde HBO/WO-diploma wenselijk. De studie van joodse wetten in de religieuze vooropleiding duurt 3 tot 6 jaar. Daarna loopt en a.s. Rabbijn minimaal een half jaar stage bij een praktiserend Rabbijn. Daarnaast wordt een gedegen kennis verwacht op het gebied van joodse ethiek en filosofie.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Rabbijn
Er zijn geen opleidingen aanwezig.
Omscholen tot Rabbijn
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Rabbijn. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Rabbijn
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Rabbijn
Als je Rabbijn wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Rabbijn zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Rabbijn
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Rabbijn
Een Rabbijn heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf
Omschrijving
Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.
Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.
Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.
Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal
Omschrijving
Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.
Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.
Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen
Omschrijving
Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit.
Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.
Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.
Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen
Omschrijving
Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.
Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig.
Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.
Vaardigheden Rabbijn
- Beslissingen nemen
- Afwegen
- Prioriteiten stellen
- Betrouwbaarheid
- Consequent handelen
- Loyaliteit
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Luistervaardigheid
- Belangstelling hebben
- Vragen stellen
- Stimuleren
- Overtuigingskracht
- Positiviteit
Wat voor persoonlijkheid heeft een Rabbijn nodig?
In de functie van Rabbijn is men een Gever met een luisterend oor en warme betrokkenheid bij de situatie en gevoelens van anderen. Daarnaast is een Rabbijn een sterke waarnemer voor wat betreft zijn leeromgeving, de joodse wetten en actuele sitaties in zijn omgeving, de wereld en het bestaan.
Wat zijn de baankansen voor een Rabbijn?
Als Rabbijn kan men doorgroeien naar de functie van Opperrabbijn binnen het Nederlands Rabbinaat. Dit is in het jodendom tevens de hoogst bereikbare functie, in christelijke zin vergelijkbaar met die van Bisschop binnen de katholieke kerk.
De actuele kans op werk voor een Rabbijn
Het beroep Rabbijn is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Rabbijn
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Rabbijn
Het beroep Rabbijn is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen.
Mogelijke specialisaties voor een Rabbijn
assistent in opleiding (aio) godsdienstwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) godsdienstwetenschappen
promovendus godsdienstwetenschappen
geestelijk verzorger hindoeïsme zorginstelling
geestelijk verzorger humanistiek zorginstelling
geestelijk verzorger islamologie zorginstelling
geestelijk verzorger joods zorginstelling
geestelijk verzorger katholiek zorginstelling
geestelijk verzorger protestants zorginstelling
onderzoeker in opleiding (oio) theologie
godgeleerde (onderzoeken/publiceren)
Waar werkt een Rabbijn?
Een Rabbijn is werkzaam op het rabbinaat en binnen de joodse gemeente in breder verband. Men werkt in een religeuze maar ook seculiere omgeving daarbuiten.
Met wie werkt een Rabbijn samen?
Een Rabbijn heeft, binnen het traditionele Jodendom, iedere dag te maken met de joodse wet, de naleving en de toepassing ervan. Ook en met name zijn gezin is van groot belang ter ondersteuning en bij het uitoefenen van zijn functie. De synagoge en het rabbinaat zijn als werk- en leeromgeving zijn dagelijks domein. Ook heeft een Rabbijn te maken met de mensen van de joodse gemeente en daarbuiten. In het geseculariseerde West-Europa betekent dat voor een Rabbijn regelmatig de balans vinden tussen geloof en maatschappij. Dit vraagt bijzondere krachten en gaven omdat de joodse gemeente een minderheid vormt tussen andere geloven zoals het christendom maar ook de niet-gelovigen waar een Rabbijn evenzeer regelmatig mee te maken heeft bij bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek of stervensbegeleiding.
Alles over het beroep Rabbijn in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1000 tot €1250