Seismoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Seismoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Seismoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Seismoloog wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Seismoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Seismoloog


Vacatures Seismoloog

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Seismoloog?

 

Een seismoloog is een persoon die zich in (zaken gerelateerd aan) aardbevingen specialiseert en aan de hand van complexe apparatuur wetenschappelijk onderzoek verricht naar seismische processen op en in de aarde. Seismologen doen dit door middel van het lezen van zogeheten seismogrammen, de registratiewijze van trillingen van de aarde, die worden geproduceerd door een seismograaf. Naast trillingen registreert de seismograaf ook explosies en andere onregelmatigheden binnenin de aarde.

Op een seismogram is precies te lezen waar de aardbevingen zich bevinden en hoe zwaar deze zijn. Aan de hand van het bestuderen, meten en beschrijven van zowel horizontale als verticale seismische golven komt de seismoloog meer te weten over de oorsprong van aardbevingen.

Een van de voornaamste taken van de seismoloog is het evalueren van de mogelijke gevaren van aardbevingen. Dit doet hij door het evalueren van historische gegevens en toepassen van seismische modellen. Bovendien ontwikkelt de seismoloog ook nieuwe methoden voor het verzamelen en analyseren van seismische gegevens.

De seismoloog is voor een groot deel bezig met onderzoekstechnieken, gegevensanalyse en het produceren van onderzoeksrapporten. Voor een onderzoeksinstituut onderzoekt hij voornamelijk seismologische structuren en verschaft hij informatie voor de publieke sector en de overheid. Voor bedrijven verricht de seismoloog vaak veldstudies of is werkzaam in laboratoria. De seismoloog regelt alles wat vooraf gaat aan de veldstudie en bereidt technische rapporten over onderzoeksresultaten voor. Hij ontwikkelt achteraf presentaties met uitleg over onderzoeksresultaten en brengt advies uit.

Een seismoloog kan tevens werkzaam zijn als consultant. Zo kan hij advies geven over bouwtechnieken die de kans op verwoesting door een aardbeving kunnen verminderen. Een andere commerciële functie is het verrichten van onderzoek in de bodemstructuur naar de aanwezigheid van bepaalde grondstoffen zoals olie. De seismoloog analyseert de geologische structuren door middel van het evalueren van seismische golven die met behulp van speciale apparatuur worden veroorzaakt. Aan de hand van het soort golf kan de seismoloog de aanwezigheid van olie constateren.


Past het beroep Seismoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Seismoloog per stad

Vacatures Seismoloog Alkmaar

Vacatures Seismoloog Almelo

Vacatures Seismoloog Almere

Vacatures Seismoloog Alphen aan den Rijn

Vacatures Seismoloog Amersfoort

Vacatures Seismoloog Amstelveen

Vacatures Seismoloog Amsterdam

Vacatures Seismoloog Apeldoorn

Vacatures Seismoloog Arnhem

Vacatures Seismoloog Assen

Vacatures Seismoloog Bergen op Zoom

Vacatures Seismoloog Breda

Vacatures Seismoloog Capelle aan den IJssel

Vacatures Seismoloog Delft

Vacatures Seismoloog Den Bosch

Vacatures Seismoloog Den Haag

Vacatures Seismoloog Den Helder

Vacatures Seismoloog Deventer

Vacatures Seismoloog Doetinchem

Vacatures Seismoloog Dordrecht

Vacatures Seismoloog Ede

Vacatures Seismoloog Eindhoven

Vacatures Seismoloog Emmen

Vacatures Seismoloog Enschede

Vacatures Seismoloog Gouda

Vacatures Seismoloog Groningen

Vacatures Seismoloog Haarlem

Vacatures Seismoloog Haarlemmermeer

Vacatures Seismoloog Heerlen

Vacatures Seismoloog Helmond

Vacatures Seismoloog Hengelo

Vacatures Seismoloog Hilversum

Vacatures Seismoloog Hoogeveen

Vacatures Seismoloog Hoorn

Vacatures Seismoloog Katwijk

Vacatures Seismoloog Leeuwarden

Vacatures Seismoloog Leiden

Vacatures Seismoloog Lelystad

Vacatures Seismoloog Maastricht

Vacatures Seismoloog Middelburg

Vacatures Seismoloog Nieuwegein

Vacatures Seismoloog Nijmegen

Vacatures Seismoloog Oss

Vacatures Seismoloog Purmerend

Vacatures Seismoloog Roermond

Vacatures Seismoloog Roosendaal

Vacatures Seismoloog Rotterdam

Vacatures Seismoloog Schiedam

Vacatures Seismoloog Spijkenisse

Vacatures Seismoloog Terneuzen

Vacatures Seismoloog Tilburg

Vacatures Seismoloog Utrecht

Vacatures Seismoloog Veenendaal

Vacatures Seismoloog Venlo

Vacatures Seismoloog Vlaardingen

Vacatures Seismoloog Westland

Vacatures Seismoloog Zaanstad

Vacatures Seismoloog Zeist

Vacatures Seismoloog Zoetermeer

Vacatures Seismoloog Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Seismoloog

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Seismoloog?

 

Het startsalaris varieert van 1800 tot 2000 euro met een bacheloropleiding tot een salaris tussen de 2000 en 2500 euro met een masteropleiding of PhD. Het gemiddelde salaris voor een senior seismoloog (na ongeveer 6 jaar), in het geval dat hij meerdere grote projecten aanvoert, kan oplopen tot bedragen tussen de 3000 en 5200 euro bruto per maand.

Het salaris verschilt afhankelijk van de industrie waarin de seismoloog werkzaam is. De hoogte van het salaris ligt gemiddeld tussen de 10% en 30% hoger in commerciële bedrijven, zoals de grotere oliebedrijven, dan in de non-profitsector.


Meer weten over het salaris Seismoloog

Salaris aankomend Seismoloog Salaris junior Seismoloog Wat is het salaris van een medior Seismoloog? Welk salaris krijgt een senior Seismoloog?


Hoe word je een Seismoloog? 

 

Een seismoloog dient de universitaire opleiding ‘Aardwetenschappen’ afgerond te hebben. Universitaire opleidingen als technische aardwetenschappen, geowetenschappen en ‘bodem, water en atmosfeer’ liggen in dezelfde lijn als aardwetenschappen. Ook opleidingen in de toegepaste wetenschap zoals wiskunde, natuurkunde, geologie en geofysica met een aantoonbare interesse in seismologie en aardwetenschappen volstaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Seismoloog

Er zijn geen opleidingen Seismoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Seismoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Omscholen tot Seismoloog

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Seismoloog. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Seismoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Seismoloog

Als je Seismoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Seismoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Seismoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Seismoloog?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Seismoloog

Een Seismoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Seismoloog

  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Evalueren
  • Redeneren
  • Inlevingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Seismoloog nodig? 

 

De seismoloog heeft een onderzoekende functie, waarbij er nauwkeurig de ontwikkelingen op een seismogram waargenomen moeten worden. Door middel van analyse en onderzoek moet de seismoloog tot zijn bevindingen komen (waarnemer).

De seismoloog moet met veel geduld precieze metingen verrichten en analyseren. Alleen exacte resultaten tellen en moet daarom een perfectionist zijn (perfectionist).


Eigenschappen Seismoloog

  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Seismoloog?

 

Er zijn geen specifieke standaardmogelijkheden om door te kunnen groeien. Wel valt te denken aan een senior positie in het managementteam van het betreffende bedrijf of instituut, een gespecialiseerde technische functie of juist een algemenere functie met meer verantwoordelijkheden.

In het geval van bijvoorbeeld de olie-industrie hangt de baanzekerheid af van de prijs van olie. Wanneer deze keldert, zullen de bedrijven geneigd zijn olie te vervaardigen uit zekerdere bronnen en het onderzoek terzijde te schuiven. In alle gevallen draagt sociale mobiliteit bij aan carrièrekansen.

Aangezien oliewinning zich altijd blijft ontwikkelen, evenals het feit dat onderzoek naar en de voorspelling van aardbevingen nodig blijft, zullen de arbeidsmarktperspectieven met dit specialisme naar alle waarschijnlijkheid gunstig blijven (in de commerciële sector). 

De actuele kans op werk voor een Seismoloog

Het beroep Seismoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Geologen en geofysici is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Seismoloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Seismoloog

Het beroep Seismoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici.


Waar werkt een Seismoloog?

 

Een seismoloog is vaak werkzaam bij onderzoeksinstituten, de overheid en op universiteiten en werkt dus veelal in de non-profitsector. In veel andere gevallen is de seismoloog echter ook werkzaam in de profitsector; denk aan een seismoloog die als adviseur werkzaam is bij bijvoorbeeld bouw- of energiebedrijven (met name oliebedrijven).


Met wie werkt een Seismoloog samen? 

 

Seismologen kunnen verbonden zijn aan de afdeling seismologie van een meteorologische overheidsinstantie of aan andere onafhankelijke seismologische onderzoeksinstituten. Hierbij rapporteert de seismoloog aan het afdelingshoofd en verricht veelal zelfstandig onderzoek. In de profitsector kan de seismoloog werkzaam zijn bij energiebedrijven en verricht op projectmatige basis zelfstandig onderzoek. Zo werkt hij rapportages uit voor het managementteam, stelt zelfstandig de onderzoekslocatie vast en neemt beslissingen over instrumentatie en onderzoekstechnieken.


Seismoloog

Verwante beroepen Seismoloog:

Cartograaf
Salaris: €2500 tot €3000
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Oceanograaf
Salaris: €2000 tot €5000
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Seismoloog in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €5200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar