Consultant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Consultant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Consultant? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Consultant wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Consultant, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Consultant
Vacatures Consultant
Vacatures laden...
Wat is een Consultant?
Een Consultant stelt zichzelf beschikbaar aan een bepaald bedrijf, in een van vele mogelijke sectoren, om zo met kennis en inzicht het bedrijf van buitenaf te verbeteren. De Consultant wordt ingehuurd om een bepaald vraagstuk voor een bedrijf duidelijk te maken en daarna passende oplossingen aan te reiken. Dit gebeurt op projectbasis en vanuit het bedrijf dat de Consultant inhuurt, dus steeds op een andere locatie. Projecten worden geregeld via een consultancy bureau, of als zelfstandig ondernemer op freelance-basis.
Verschillende typen Consultants
Er is eigenlijk wel voor bijna ieder bedrijfskundig probleem een specialistische oplossing, dus ook een gespecialiseerde consultant te vinden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
- Business Intelligence Consultant
- Robotics Consultant
- Lean Consultant
- PR Consultant
- Strategie Consultant
- Video Solutions Consultant
- Supply Chain Consultant
- ICT-consultant
- Business Consultant
- Linux Consultant
- Sap Consultant
- Transfer Pricing Consultant
- Recruitment Consultant
- Marketing Consultant
- Cyber Security Consultant
- Technisch Consultant
- Management Consultant
Past het beroep Consultant bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Consultant?
Het is belangrijk om als Consultant niet alleen kennis van zaken te hebben, maar ook om goed te kunnen overtuigen. De Consultant moet niet alleen een oplossing aandragen, maar ook zorgen dat het bedrijf overtuigd is van de oplossing en deze daadwerkelijk geïmplementeerd wordt.
Omdat de Consultant ieder project te maken krijgt met andere opdrachten en verwachtingen, moet hij stressbestendig zijn en met deadlines om kunnen gaan. Het werk is afwisselend en erg resultaatgericht en is er bovendien een bepaalde status aan verbonden.
Consultants komen doorgaans uit specifieke vakgebieden en brengen expertise mee die vertaald wordt naar een bepaalde bedrijfssector. Zo kunnen Consultants gespecialiseerd zijn in financiële problematiek, reorganisatie of marketing. Alle verdere benodigde vaardigheden worden al doende opgedaan. Dit kan in teamverband gebeuren of zelfstandig.
Generieke taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Consultant
- potentiele klant/opdrachtgever acquireren
- inventariseren van de klantbehoefte
- analyseren van de zakelijke omgeving en problemen
- probleem isoleren en oplossing bedenken
- oplossing in hoofdlijn presenteren
- akkoord voor strategische richting verkrijgen
- oplossing uitwerken en requirements zetten
- onderhandelen over de voorwaarden
- projectaansturing of projectuitvoer
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Consultant per niveau
Vacatures Consultant per stad
Vacatures Consultant Alphen aan den Rijn
Vacatures Consultant Amersfoort
Vacatures Consultant Amstelveen
Vacatures Consultant Amsterdam
Vacatures Consultant Apeldoorn
Vacatures Consultant Bergen op Zoom
Vacatures Consultant Capelle aan den IJssel
Vacatures Consultant Den Bosch
Vacatures Consultant Den Helder
Vacatures Consultant Doetinchem
Vacatures Consultant Dordrecht
Vacatures Consultant Eindhoven
Vacatures Consultant Groningen
Vacatures Consultant Haarlemmermeer
Vacatures Consultant Hilversum
Vacatures Consultant Hoogeveen
Vacatures Consultant Leeuwarden
Vacatures Consultant Maastricht
Vacatures Consultant Middelburg
Vacatures Consultant Nieuwegein
Vacatures Consultant Purmerend
Vacatures Consultant Roosendaal
Vacatures Consultant Rotterdam
Vacatures Consultant Spijkenisse
Vacatures Consultant Terneuzen
Vacatures Consultant Veenendaal
Vacatures Consultant Vlaardingen
Salarisschaal Consultant
Wat verdient een Consultant?
Een Junior Consultant, werkend bij een consultancybureau start met een salaris van rond de €2000. Dit kan voor een Senior Consultant oplopen tot wel €8000. Freelancers zijn afhankelijk van hun eigen kunnen, en verdienen meestal meer - afhankelijk van de kwaliteit die ze leveren - dan hun collega's in vast dienstverband, aangezien de grotere projecten vaak uitbesteed worden aan Consultants met een goede reputatie.
Secundaire arbeidsvoorwaarden als auto's en andere extra's horen juist weer bij het werken in vast dienstverband, terwijl zelfstandige Consultants dit zelf moeten regelen.
Meer weten over het salaris Consultant
Hoe word je een Consultant?
Er bestaat geen specifieke opleiding tot Consultant. Hij volgt eerst een opleiding in een bepaald vakgebied als Bestuurskunde, Informatica, Economie of Organisatiepsychologie. Daarna kan hij als trainee aan het werk bij een consultancybureau, of eerst in een andere functie relevante ervaring op doen. Er bestaan verder enkele cursussen die helpen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen.
Opleidingen Consultant
Omscholen tot Consultant
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Consultant. Zelfstandig of georganiseerd.
Traineeship vacatures Consultant
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Consultant
Als je Consultant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Consultant zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Consultant
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Consultant
Een Consultant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen
Omschrijving
In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.
Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.
Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.
Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie
Omschrijving
Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.
Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Consultant
- Luistervaardigheid
- Inlevingsvermogen
- Kansen zien
- Contacten leggen
- Analytisch vermogen
- Logisch redeneren
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Overtuigingskracht
- Creativiteit
- Bemiddelen
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Consultant nodig?
Een Consultant heeft doorgaans een groot ego nodig om zichzelf staande te kunnen houden in het bedrijfsleven en de nodige oplossingen door te kunnen drukken. De Consultant moet daarom ook doelgericht en zelfstandig zijn (Baas). Daarnaast gaat het erom zo snel en efficiënt mogelijk te werken en daarmee de projecten zo successvol mogelijk af te kunnen sluiten (Succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Consultant
- Zelfverzekerdheid
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Enthousiasme
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Consultant?
Een Consultant kan door goed werk te leveren een goede reputatie en hoge status krijgen Hij kan zo ook zelf een consultancybureau beginnen met als doel een stevige reputatie op te bouwen. Omdat consultancy hoog aangeschreven staat is er echter maar een beperkt aantal startbanen beschikbaar en is het vooral in deze economisch turbulente tijd moeilijk om als Consultant aan werk te komen. Veel vraagstukken waarvoor eerder een Consultant werd ingeschakeld worden op dit moment door bedrijven intern aangepakt.
De actuele kans op werk voor een Consultant
Het beroep Consultant is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
150
Baankans Consultant
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Consultant
Het beroep Consultant is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs.
Mogelijke specialisaties voor een Consultant
Doorgroei beroepen voor een Consultant
BI (business intelligence) Consultant
bi (business intelligence) specialist
bi (business intelligence) analist
Wetenschappelijk onderzoeker bedrijfs- en consumentenwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) bedrijfs- en consumentenwetenschappen
assistent in opleiding (aio) bedrijfs- en consumentenwetenschappen
huishoudwetenschapper (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) huishoudwetenschappen
onderzoeker in opleiding (oio) huishoudwetenschappen
promovendus bedrijfs- en consumentenwetenschappen
Wetenschappelijk onderzoeker bestuurskunde
onderzoeker in opleiding (oio) bestuurskunde
assistent in opleiding (aio) bestuurskunde
Wetenschappelijk onderzoeker bedrijfskunde
onderzoeker in opleiding (oio) bedrijfskunde
Waar werkt een Consultant?
Een Consultant is zelf uitsluitend in dienst van particuliere bedrijven (zelfstandig of bij een consultancybureau). Het is echter wel mogelijk om als Consultant ingehuurd te worden door overheidsinstanties. Het specifieke karakter van de bedrijven waar een contract mee wordt aangegaan is afhankelijk van de eigen specialisatie en loopt dus sterk uiteen.
Met wie werkt een Consultant samen?
Aangezien een Consultant de meeste tijd doorbrengt bij de bedrijven zelf, is er veel interactie met de hogere functionarissen/opdrachtgevers binnen die bedrijven. Daarnaast is het mogelijk dat de Consultant in teamverband een opdracht voltooit en ook op het eigen kantoor of bij andere gelegenheden met collega's kan communiceren.
- Directeur
- Manager
- Werknemer
Verwante beroepen Consultant:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Consultant in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Directeur
- Manager
- Werknemer
Salarisindicatie:
- Van €2046 tot €7848