Historicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Historicus: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Historicus? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Historicus wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Historicus, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Historicus
Vacatures Historicus
Vacatures laden...
Wat is een Historicus?
Een Historicus bestudeert de menselijke geschiedenis. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende soorten gegevens en bronnen zoals archieven, statuten en verhalen. Een Historicus onderzoekt, analyseert, registreert en interpreteert het verleden. De meeste Historici hebben zich gespecialiseerd in een bepaald deelgebied, zoals godsdienst, economie of kunst, of in een bepaalde periode, zoals de klassieke oudheid of de middeleeuwen. Een Historicus kan door middel van onderzoek een beeld schetsen van hoe samenlevingen vroeger waren georganiseerd, welke gebeurtenissen plaatsvonden en met welke oorzaken en gevolgen. Het kan ook dat een Historicus situaties en gewoonten in de moderne samenleving verklaart of interpreteert aan de hand van historische gegevens.
Een Historicus kan de verkregen informatie gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, als richtsnoer voor politiek, voor het samenstellen van (geschiedenis)boeken of ter informatie bij objecten in historische musea. Voorbeelden van werkzaamheden van een Historicus zijn: onderzoeken en beredeneren van oorzaken en gevolgen in de geschiedenis, of het raadplegen en vergelijken van primair bronnenmateriaal zoals historische verslagen of van secundaire bronnen zoals archeologische vondsten. Een Historicus kan verschillende functies vervullen, bijvoorbeeld die van onderzoeker, leraar of redacteur.
Past het beroep Historicus bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Historicus per niveau
Vacatures Historicus per stad
Vacatures Historicus Alphen aan den Rijn
Vacatures Historicus Amersfoort
Vacatures Historicus Amstelveen
Vacatures Historicus Amsterdam
Vacatures Historicus Apeldoorn
Vacatures Historicus Bergen op Zoom
Vacatures Historicus Capelle aan den IJssel
Vacatures Historicus Den Bosch
Vacatures Historicus Den Helder
Vacatures Historicus Doetinchem
Vacatures Historicus Dordrecht
Vacatures Historicus Eindhoven
Vacatures Historicus Groningen
Vacatures Historicus Haarlemmermeer
Vacatures Historicus Hilversum
Vacatures Historicus Hoogeveen
Vacatures Historicus Leeuwarden
Vacatures Historicus Maastricht
Vacatures Historicus Middelburg
Vacatures Historicus Nieuwegein
Vacatures Historicus Purmerend
Vacatures Historicus Roosendaal
Vacatures Historicus Rotterdam
Vacatures Historicus Spijkenisse
Vacatures Historicus Terneuzen
Vacatures Historicus Veenendaal
Vacatures Historicus Vlaardingen
Salarisschaal Historicus
Wat verdient een Historicus?
Het startsalaris van een Historicus ligt op ongeveer €1850 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €3500.
De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Historicus zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar hij werkzaam is. Een vakantietoeslag en reiskostenvergoeding behoren hier meestal toe.
Meer weten over het salaris Historicus
Hoe word je een Historicus?
Een Historicus heeft de HBO of WO opleiding Geschiedenis gevolgd.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Historicus
Er zijn geen opleidingen Historicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Historicus in werkt
Bekijk alle opleidingen OnderzoekOmscholen tot Historicus
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Historicus. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Historicus
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Historicus
Als je Historicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Historicus zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Historicus
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Historicus
Een Historicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Vaardigheden Historicus
- Analyseren
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Evalueren
- Redeneren
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Historicus nodig?
Een Historicus gaat zeer nauwkeurig en kritisch om met zijn bronnen. Hij moet hierbij ook objectief en onafhankelijk zijn, omdat hij altijd een zo veel mogelijk waarheidsgetrouwe reconstructie van de geschiedenis moet maken. (Waarnemer). Een Historicus is een echte denker en houdt zich bezig met diepzinnige vraagstukken (Romanticus).
Wat voor persoonlijkheidstype is de romanticus? De romanticus is een bijzonder mens. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De romanticus is erg origineel en creatief, waardoor deze innovatieve oplossingen weet te vinden. Hij kan zich ook goed inleven in anderen.
Zwakke eigenschappen
De romanticus is nooit tevreden en streeft altijd naar het onbereikbare. Hij komt vaak met innovatieve oplossingen die niet altijd praktisch zijn. Daarnaast is de romanticus door diens gedachtenproces ook vaak bezig met pijnlijke gevoelens en depressie, waardoor de romanticus zichzelf vaak in de weg zit. Hij voelt zich vaak onbegrepen. Hij is moeilijk te doorgronden en dat kan lastig zijn op de werkvloer.
Omgang
De romanticus heeft niet veel contact met anderen. Denkprocessen zijn voor de romanticus moeilijk te vertalen naar gesprekken. Hij is graag op zichzelf, maar áls hij contact heeft met anderen, gaat dit vaak heel diep.
Eigenschappen Historicus
- Originaliteit
- Creativiteit
- Passie
Wat zijn de baankansen voor een Historicus?
Een baan als Historicus is lastig te vinden. Daarom vervullen Historici vaak andere functies, zoals leraar, redacteur, beleidsmedewerker of schrijver. In deze functies liggen dan ook de meeste doorgroeimogelijkheden van een Historicus.
De actuele kans op werk voor een Historicus
Het beroep Historicus is onderdeel van de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Historicus
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Historicus
Het beroep Historicus is onderdeel van de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen.
Mogelijke specialisaties voor een Historicus
archeoloog (onderzoeken/publiceren)
genealoog (onderzoeken/publiceren)
heraldicus (onderzoeken/publiceren)
paleograaf (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) geschiedenis
onderzoeker in opleiding (oio) geschiedenis
assistent in opleiding (aio) politicologie
onderzoeker in opleiding (oio) politicologie
filosoof (onderzoeken/publiceren)
wijsgeer (onderzoeken/publiceren)
onderzoeker in opleiding (oio) filosofie
assistent in opleiding (aio) filosofie
assistent in opleiding (aio) ethiek
Waar werkt een Historicus?
Historici zijn zowel werkzaam in het bedrijfsleven als bij de overheid. Voorbeelden zijn het onderwijs, het onderzoek, media en communicatie. Een Historicus kan ook zelfstandig of freelancer zijn.
Met wie werkt een Historicus samen?
Historici komen op uiteenlopende werkplekken terecht. Een Historicus kan bijvoorbeeld in de politiek werken, waar hij samenwerkt met politici. Het netwerk van een Historicus die wetenschappelijk onderzoek doet bestaat uit hoogleraren en collega-onderzoekers. Veel Historici werken in het onderwijs, waar samengewerkt wordt met het schoolbestuur en andere docenten. Een Historicus die in een museum werkt heeft veel contact met de museumdirecteur en conservatoren.
- Politicus
- Wetenschappelijk onderzoeker
- Leraar
- Museumdirecteur
Verwante beroepen Historicus:
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Historicus in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Politicus
- Wetenschappelijk onderzoeker
- Leraar
- Museumdirecteur
Salarisindicatie:
- Van €1850 tot €3500