Hulpkok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Hulpkok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Hulpkok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Hulpkok wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Hulpkok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Hulpkok
Vacatures Hulpkok
Vacatures laden...
Wat is een Hulpkok?
Een Hulpkok voert alle voorbereidende werkzaamheden van een Kok uit, van wie hij zijn opdrachten krijgt. Deze voorbereidende werkzaamheden worden de mise-en-place genoemd en bestaan uit: ingrediënten klaarzetten, groente en fruit schoonmaken en snijden en basisgerechten bereiden zoals soep. Na de voorbereidende werkzaamheden helpt de Hulpkok bij het bereiden van sauzen, vlees en vis, het portioneren van het gerecht en het opmaken van de borden. Hij verwerkt ingrediënten door het toepassen van basiskooktechnieken tot warme en koude keukenbereidingen. De Hulpkok controleert de gerechten op smaak, kwaliteit en presentatie. Tussendoor houdt de Hulpkok zich bezig met het organiseren en onderhouden van de werkplek. Hij voert opdrachten van de Kok of Chef uit en indien er een Keukenmedewerker of Keukenhulp is geeft hij die instructies.
Buiten het koken houdt de Hulpkok zich ook bezig met het voorraadbeheer en het bestellen van producten. Hij verpakt en bewaart de producten op de juiste manier, met etiketten. Het is van groot belang dat de Hulpkok de voorschriften rondom hygiëne en veiligheid bij het omgaan met voedingsmiddelen toepast. Hij moet persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken en de werkplek schoonhouden. Alle keukengerei en apparatuur moet volgens voorschrift worden gereinigd en afval en restproducten moeten volgens voorschriften worden gesorteerd.
Een Hulpkok werkt onder de verantwoordelijkheid van een Kok of Chef-kok.
Past het beroep Hulpkok bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Hulpkok per niveau
Vacatures Hulpkok per stad
Salarisschaal Hulpkok
Wat verdient een Hulpkok?
De arbeidsvoorwaarden van een Hulpkok zijn conform de CAO Horeca. Een Hulpkok wordt ingeschaald in groep 1, 2 of 3, afhankelijk van de precieze taken en verantwoordelijkheden. Dit komt neer op een salaris van ongeveer €1200 tot €1800 bruto per maand.
Een Hulpkok draait onregelmatige uren en soms lange werkdagen. Er wordt ook gewerkt in het weekend en in feestdagen. Soms heeft een Hulpkok een seizoenscontract.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn: 24 vrije dagen, een vakantietoeslag en afhankelijk van het bedrijf andere toeslagen of vergoedingen. Een Hulpkok heeft vaak voordelen in natura zoals gratis maaltijden.
Meer weten over het salaris Hulpkok
Hoe word je een Hulpkok?
Een Hulpkok leert het werk vooral door ervaring. Vaak is er geen opleiding nodig om als Hulpkok aan de slag te gaan. Diploma's in (Sociale) Hygiëne zijn vaak wel vereist. Beroepsopleidingen in de richting Horeca zijn nuttig voor werken als Hulpkok.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hulpkok
Er zijn geen opleidingen Hulpkok aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hulpkok in werkt
Bekijk alle opleidingen HorecaOmscholen tot Hulpkok
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Hulpkok. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hulpkok
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hulpkok
Als je Hulpkok wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hulpkok zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Hulpkok
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Hulpkok
Een Hulpkok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Hulpkok
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Hulpkok nodig?
Een Hulpkok is zeer gedreven, zelfverzekerd en doelgericht (Succesvolle werker). Uithoudings- en doorzettingsvermogen zijn belangrijke karakteristieken van een Hulpkok, aangezien het werk fysiek zwaar en stressvol kan zijn. In een professionele keuken is een stricte hiërarchie, waardoor een Hulpkok sterk in zijn schoenen moet staan, goed moet luisteren en opgelegde opdrachten moet uitvoeren. Hiervoor is het belangrijk dat een Hulpkok graag anderen helpt en ondersteunend is (Gever).
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Hulpkok
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Hulpkok?
De arbeidsmarkt in de horecasector is over het algemeen goed. Een parttime baan als Hulpkok kan makkelijk gevonden worden, er zijn minder fulltime banen.
Een Hulpkok heeft veel doorgroeimogelijkheden. Hij kan in een grotere of luxere zaak gaan werken, doorgroeien naar Sous-Chef of Chef-kok, of een Zelfstandigwerkend Kok worden. Hiervoor is veel ervaring en vaak een aanvullende opleiding nodig.
De actuele kans op werk voor een Hulpkok
Het beroep Hulpkok is onderdeel van de beroepsfamilie Keukenassistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Keukenassistenten is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Hulpkok
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Hulpkok
Het beroep Hulpkok is onderdeel van de beroepsfamilie Keukenassistenten.
Verwante beroepen Hulpkok
Mogelijke specialisaties voor een Hulpkok
Doorgroei beroepen voor een Hulpkok
Waar werkt een Hulpkok?
Een Hulpkok werkt in een gaarkeuken, een industriële keuken, een gastronomisch restaurant, een cafetaria, een taverne, bistro of brasserie, of bij een traiteur. Alleen de grotere professionele keukens hebben meerdere koks en dus een Hulpkok in dienst.
Met wie werkt een Hulpkok samen?
Een Hulpkok werkt onder de verantwoordelijkheid van een Chef-kok. De Chef-kok geeft opdrachten die de Hulpkok moet uitvoeren of moet delegeren aan de Keukenhulp. Een Hulpkok zorgt er voor dat de gerechten worden overgedragen aan de bediening.
- Chef-kok
- Sous-Chef
- Keukenhulp
Verwante beroepen Hulpkok:
Opleiding: MBO
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Hulpkok in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Chef-kok
- Sous-Chef
- Keukenhulp
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1200 tot €1800