Hippotherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Hippotherapeut: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Hippotherapeut? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Hippotherapeut wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Hippotherapeut, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Hippotherapeut


Vacatures Hippotherapeut

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Hippotherapeut?

 

Een hippotherapeut geeft kinderen en volwassenen met een fysieke beperking fysiotherapie op een paard. Paardrijden is goed voor de spieren en de ademhaling en helpt de lichaamshouding te verbeteren. Zo zijn er oefeningen om de rompspieren te versterken, spierkracht op te bouwen en de houding van de deelnemer te corrigeren. Bovendien zijn er oefeningen om het evenwicht te verbeteren. Mensen die spastische klachten hebben, kunnen hun spieren door middel van hippotherapie meer ontspannen. Tevens geeft het paardrijden mensen met een fysieke beperking een gevoel van vrijheid.

Hippotherapie is een onderdeel van equitherapie, waar ook het paardrijden  met gehandicapten, het psychotherapeutisch paardrijden en het orthopedagogisch paardrijden onder vallen. Een groot verschil met psychotherapeutisch paardrijden is het feit dat men bij hippotherapie voornamelijk uitgaat van de genezende werking van de bewegingen van het paard, terwijl men bij psychotherapie voornamelijk aandacht heeft voor het wegwerken van psychische blokkades bij de deelnemer.  Bij hippotherapie ligt de nadruk dus op het fysieke aspect en bij psychotherapeutisch paardrijden op het psychische aspect. Bij het orthopedagogisch paardrijden doen de deelnemers voltige-oefeningen op het paard, met als doel de psychomotoriek (bewuste, vanuit de hersenen gestuurde beweging), cognitie, concentratie en de sociale vaardigheden van de deelnemers te verbeteren. 



Past het beroep Hippotherapeut bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Hippotherapeut per stad

Vacatures Hippotherapeut Alkmaar

Vacatures Hippotherapeut Almelo

Vacatures Hippotherapeut Almere

Vacatures Hippotherapeut Alphen aan den Rijn

Vacatures Hippotherapeut Amersfoort

Vacatures Hippotherapeut Amstelveen

Vacatures Hippotherapeut Amsterdam

Vacatures Hippotherapeut Apeldoorn

Vacatures Hippotherapeut Arnhem

Vacatures Hippotherapeut Assen

Vacatures Hippotherapeut Bergen op Zoom

Vacatures Hippotherapeut Breda

Vacatures Hippotherapeut Capelle aan den IJssel

Vacatures Hippotherapeut Delft

Vacatures Hippotherapeut Den Bosch

Vacatures Hippotherapeut Den Haag

Vacatures Hippotherapeut Den Helder

Vacatures Hippotherapeut Deventer

Vacatures Hippotherapeut Doetinchem

Vacatures Hippotherapeut Dordrecht

Vacatures Hippotherapeut Ede

Vacatures Hippotherapeut Eindhoven

Vacatures Hippotherapeut Emmen

Vacatures Hippotherapeut Enschede

Vacatures Hippotherapeut Gouda

Vacatures Hippotherapeut Groningen

Vacatures Hippotherapeut Haarlem

Vacatures Hippotherapeut Haarlemmermeer

Vacatures Hippotherapeut Heerlen

Vacatures Hippotherapeut Helmond

Vacatures Hippotherapeut Hengelo

Vacatures Hippotherapeut Hilversum

Vacatures Hippotherapeut Hoogeveen

Vacatures Hippotherapeut Hoorn

Vacatures Hippotherapeut Katwijk

Vacatures Hippotherapeut Leeuwarden

Vacatures Hippotherapeut Leiden

Vacatures Hippotherapeut Lelystad

Vacatures Hippotherapeut Maastricht

Vacatures Hippotherapeut Middelburg

Vacatures Hippotherapeut Nieuwegein

Vacatures Hippotherapeut Nijmegen

Vacatures Hippotherapeut Oss

Vacatures Hippotherapeut Purmerend

Vacatures Hippotherapeut Roermond

Vacatures Hippotherapeut Roosendaal

Vacatures Hippotherapeut Rotterdam

Vacatures Hippotherapeut Schiedam

Vacatures Hippotherapeut Spijkenisse

Vacatures Hippotherapeut Terneuzen

Vacatures Hippotherapeut Tilburg

Vacatures Hippotherapeut Utrecht

Vacatures Hippotherapeut Veenendaal

Vacatures Hippotherapeut Venlo

Vacatures Hippotherapeut Vlaardingen

Vacatures Hippotherapeut Westland

Vacatures Hippotherapeut Zaanstad

Vacatures Hippotherapeut Zeist

Vacatures Hippotherapeut Zoetermeer

Vacatures Hippotherapeut Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Hippotherapeut

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Hippotherapeut?

Als hippotherapeut kun je veel geld verdienen, maar hoeveel je precies verdient hangt onder andere af van hoeveel cursussen je aanbiedt en hoeveel geld je daarvoor vraagt. Het bedrag ligt zo rond de 2000 tot 3000 euro per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet aan de orde, omdat je voor jezelf werkt.


Meer weten over het salaris Hippotherapeut

Salaris aankomend Hippotherapeut Salaris junior Hippotherapeut Wat is het salaris van een medior Hippotherapeut? Welk salaris krijgt een senior Hippotherapeut?


Hoe word je een Hippotherapeut? 

Er bestaan specifieke opleidingen voor hippotherapeut, zoals de opleiding Hippotherapeut in Gent (België) en de opleiding Equitherapie in Soerendonk. Laatstgenoemde duurt twee jaar, waarin deelnemers leren om pedagogische principes te integreren in het paardrijden. Geschikte vooropleidingen voor dergelijke specifieke opleidingen zijn onder andere Pedagogiek, Psychologie of Fysiotherapie. Na de opleiding krijg je een certificaat. Ook kun je je, als je een HBO- of een WO-diploma hebt, laten bijscholen en je specialiseren op een bepaald gebied. Je hoeft dan geen specifieke (vaak dure) opleiding te volgen. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hippotherapeut

Er zijn geen opleidingen Hippotherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hippotherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Omscholen tot Hippotherapeut

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Hippotherapeut. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hippotherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hippotherapeut

Als je Hippotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hippotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hippotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Hippotherapeut?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Hippotherapeut

Een Hippotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Vaardigheden Hippotherapeut

  • Luistervaardigheid
  • Stimuleren
  • Feedback geven
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Overtuigingskracht
  • Positiviteit
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hippotherapeut nodig? 

De hippotherapeut is een gever, waarnemer en loyalist. De therapeut krijgt inzicht in de behoeften van de cliënten door waar te nemen, en speelt hierop in met de behandelmethode (gever). Tevens is de hippotherapeut een loyalist, omdat hij vertrouwelijk om moet gaan met gevoelige informatie over de cursisten en zorgzaam moet zijn. 

 

 

 


Eigenschappen Hippotherapeut

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Hippotherapeut?

Als hippotherapeut heb je een goed arbeidsperspectief, omdat therapieën met behulp van een paard redelijk populair zijn. Je arbeidsperspectief kun je vergroten door je door middel van cursussen en bijscholing verder te specialiseren of je op andere gebieden te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld na je opleiding tot hippotherapeut ook toeleggen op een studie of een cursus psychotherapie, zodat je niet alleen kennis hebt van de genezende werking van de bewegingen van een paard, maar ook weet hoe paarden inzicht kunnen geven in het gedrag van mensen. Je kunt dan dus niet alleen mensen met lichamelijke problemen helpen, maar ook mensen met sociale of psychische problemen. Ook kun je je specialiseren in hippotherapie voor lichamelijk gehandicapten.

 

De actuele kans op werk voor een Hippotherapeut

Het beroep Hippotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Fysio- en oefentherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Fysio- en oefentherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Hippotherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Hippotherapeut

Het beroep Hippotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Fysio- en oefentherapeuten.


Waar werkt een Hippotherapeut?

Vaak werkt een hippotherapeut als zelfstandige. Hij of zij ontwikkelt eigen behandelmethodes en oefeningen en biedt deze aan aan mensen met lichamelijke problemen.


Met wie werkt een Hippotherapeut samen? 

Als hippotherapeut kom je uiteraard in aanraking met cliënten. Bovendien werk je soms samen met therapeuten die weliswaar gebruik maken van paarden als hulpmiddel, maar die zich gespecialiseerd hebben op een ander gebied, zoals psychotherapeuten en orthopedagogen. 


  • Cliënten
  • Psychotherapeuten
  • Orthopedagogen
Hippotherapeut

Verwante beroepen Hippotherapeut:

Orthopedagoog
Salaris: €2800 tot €5500
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Ben jij iemand die graag het verschil maakt in het leven van kinderen en jongeren? Begrijp je hen en wil je ze graag helpen in hun ontwikkeling, vooral wanneer ze te maken hebben met uitdagingen? Dan past het beroep orthopedagoog misschien wel erg go…
Psychotherapeut
Salaris: €3794 tot €5863
Opleiding: Postdoc
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Fysiotherapeut
Salaris: €2533 tot €4200
Opleiding: HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Hippotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Cliënten
  • Psychotherapeuten
  • Orthopedagogen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar