Ober: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Ober: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Ober? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Ober wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Ober, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Ober
Vacatures Ober
Vacatures laden...
Wat is een Ober?
Een ober is iemand die in een restaurant, café, croissanterie of andere eetgelegenheid voedsel (gerechten en maaltijden) en/of drankjes serveert.
De ober is verantwoordelijk voor het afnemen van bestellingen bij klanten, het afgeven van deze bestelling bij de koks in het restaurant of aan de bar en het vervolgens brengen van de gerechten of drankjes naar de desbetreffende klant aan de desbetreffende tafel. Daarnaast kan de ober (afhankelijk van het type restaurant of bedrijf waarin hij werkzaam is) ook andere werkzaamheden uitvoeren (waaronder het voorbereiden van kleinere maaltijden of de garnituur in een restaurant of het klaarleggen en netjes maken van de tafels) en kan hij ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van de tafels en stoelen als het bedrijf waarin hij werkt gaat sluiten.
De ober is representatief, is sociaal en geduldig naar de klanten toe en is handig en ervaren in het dragen van meerdere borden of glazen. De ober is een onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkt; een klant zal vaker terugkomen of positief zijn als hij door de ober netjes en geduldig is behandeld. Een ober moet stressbestendig en flexibel kunnen werken om zowel op drukke middagen of avonden als rustige middagen of avonden zijn werkzaamheden goed te kunnen verrichten.
Past het beroep Ober bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Ober per niveau
Vacatures Ober per stad
Salarisschaal Ober
Wat verdient een Ober?
Het inkomen van een ober bestaat uit zijn vaste, netto maandsalaris en de fooien die hij kan krijgen van de gasten als zij vinden dat hij hun goed geholpen en bediend heeft.
Het gemiddeld bruto maandloon van een ober ligt, exclusief de gekregen fooien, gemiddeld tussen de €1785,- en € 2500,- per maand.
Meer weten over het salaris Ober
Hoe word je een Ober?
Er zijn verschillende opleidingen tot het worden van ober/kelner. Deze opleidingen zijn meestal één of twee jarig en MBO.
Daarnaast kan de ober zich ook door meer ervaren obers laten bijscholen of een cursus volgen in een restaurant.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ober
Er zijn geen opleidingen Ober aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ober in werkt
Bekijk alle opleidingen HorecaOmscholen tot Ober
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Ober. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ober
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ober
Als je Ober wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ober zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Ober
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Ober
Een Ober heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit
Omschrijving
Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.
Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch
Omschrijving
In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.
Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.
Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.
Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.
Omschrijving
Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.
Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.
Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.
Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.
Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Ober
- Inlevingsvermogen
- Doorzettingsvermogen
- Omgaan met veranderingen
- Flexibiliteit
- Consequent handelen
- Ambitie
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Helder communiceren
- Taalkennis
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Vitaliteit
- Levenslust
- Positiviteit
- Zelfsturing
- Zelfontwikkeling
- Durf
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Ontspannenheid
- Improvisatievermogen
Wat voor persoonlijkheid heeft een Ober nodig?
Een ober is iemand die stressbestendig en flexibel moet kunnen werken. Hij moet op zowel drukke als rustige momenten zijn werkzaamheden op zo'n manier uitvoeren dat de klanten snel maar ook vriendelijk en geduldig geholpen worden. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het afgeven van de juiste bestellingen bij de koks en barmedewerkers en moet hij daarom goed naar de klanten luisteren.
De ober moet goed kunnen kijken naar welke mensen hij nog niet geholpen heeft en moet bestellingen goed kunnen onthouden (waarnemer).
De ober is mede onderdeel van het visitekaartje van het bedrijf waarin hij werkzaam is. Een gast zal eerder in dat bedrijf terugkeren als hij door de ober vriendelijk, snel en geduldig geholpen is. (succesvolle werker).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Ober
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Ober?
Het arbeidsmarktperspectief voor een ober is groot. Er is veel werkgelegenheid omdat veel restaurants, café's en andere eetgelegenheden geregeld op zoek zijn naar nieuwe obers.
Daarnaast zijn er ook doorgroeimogelijkheden voor een carrière binnen de horecabranche; zo kan de ober kan meer verantwoordelijkheden krijgen, de leiding krijgen over nieuwe obers of aan het team binnen het bedrijf of bijgeschoold worden naar een ander beroep binnen de horecabranche en het bedrijf waarin hij werkzaam is.
Edit 31 augustus 2021
Na alle lockdowns van 2020 en 2021 zijn de baankansen voor een ober explosief gestegen. Er is vanwege de langdurige Horecasluiting veel personeel overgestapt naar werk in een andere sector. Één op de drie horecaondernemers geeft aan een tekort aan personeel te hebben. Dit is ook te zien in het startsalaris van een ober, dat in een jaar tijd met bijna 10% is gestegen vanwege de grote arbeidsmarktkrapte.
De actuele kans op werk voor een Ober
Het beroep Ober is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
3
Baankans Ober
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Ober
Het beroep Ober is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca.
Mogelijke specialisaties voor een Ober
Doorgroei beroepen voor een Ober
Waar werkt een Ober?
De ober is werkzaam in een restaurant, croissanterie, café, hotel of andere eetgelegenheid.
Met wie werkt een Ober samen?
Het netwerk van de ober bestaat uit de gasten (wiens bestellingen hij opneemt en naar wie hij de bestellingen brengt en wiens vragen hij beantwoordt), de chefkok, koks en barmedewerkers aan wie hij de bestellingen doorgeeft. Daarnaast is er vaak ook een bedrijfsleider op de vloer wie hij vragen kan stellen of die naar hem toe komt wanneer hij ziet dat er dingen anders kunnen of hem tips en opmerkingen geeft.
- Bedrijfsleider
- Gasten
- Koks
- Barmedewerker
Verwante beroepen Ober:
Opleiding: Geen
Baankans: Goed
Baankans
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Ober in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Bedrijfsleider
- Gasten
- Koks
- Barmedewerker
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €1785 tot €2500