Ornitholoog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Ornitholoog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Ornitholoog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Ornitholoog wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Ornitholoog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Ornitholoog
Vacatures Ornitholoog
Vacatures laden...
Wat is een Ornitholoog?
Een Ornitholoog is een beoefenaar van de vogelkunde (ornithologie). Een Ornitholoog houdt zich bezig met het tellen en classificeren van vogels en hij observeert onder meer het gedrag, de zang, de trek en de vliegwijze van vogels. Hij bekijkt onder andere de verspreiding van vogels en de veranderingen hierin in de loop van de jaren en hij probeert waargenomen ontwikkelingen te verklaren.
De Ornitholoog doet vogels een plastic of aluminium ring om met een kleur en een letter- en cijfercode, zodat de vogels gevolgd kunnen worden. Op deze manier kan bijvoorbeeld hun trekgedrag en leeftijd worden onderzocht. Ook wordt bijvoorbeeld duidelijk waarom dieren uitsterven, zodat dit misschien voorkomen kan worden. Bovendien bestudeert de Ornitholoog de evolutie, evenals soortvormingsprocessen en de relatie daarmee met geografie, en gedragspatronen bij vogels.
De Ornitholoog kan de overheid of milieuorganisaties adviseren over het milieu- en natuurbeschermingsbeleid. Ook kan een Ornitholoog (daarnaast) zijn liefde voor en kennis over vogels aan anderen overbrengen door bijvoorbeeld natuurreizen te organiseren.
Vogels zijn vaak geschikt voor het testen van biologische theorieën over bijvoorbeeld soortvormingsprocessen. Sommige onderzoekers naar vogels zullen zich daarom eerder Ecoloog noemen in plaats van Ornitholoog.
Past het beroep Ornitholoog bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Ornitholoog per niveau
Vacatures Ornitholoog per stad
Vacatures Ornitholoog Alphen aan den Rijn
Vacatures Ornitholoog Amersfoort
Vacatures Ornitholoog Amstelveen
Vacatures Ornitholoog Amsterdam
Vacatures Ornitholoog Apeldoorn
Vacatures Ornitholoog Bergen op Zoom
Vacatures Ornitholoog Capelle aan den IJssel
Vacatures Ornitholoog Den Bosch
Vacatures Ornitholoog Den Haag
Vacatures Ornitholoog Den Helder
Vacatures Ornitholoog Deventer
Vacatures Ornitholoog Doetinchem
Vacatures Ornitholoog Dordrecht
Vacatures Ornitholoog Eindhoven
Vacatures Ornitholoog Enschede
Vacatures Ornitholoog Groningen
Vacatures Ornitholoog Haarlemmermeer
Vacatures Ornitholoog Hilversum
Vacatures Ornitholoog Hoogeveen
Vacatures Ornitholoog Leeuwarden
Vacatures Ornitholoog Lelystad
Vacatures Ornitholoog Maastricht
Vacatures Ornitholoog Middelburg
Vacatures Ornitholoog Nieuwegein
Vacatures Ornitholoog Nijmegen
Vacatures Ornitholoog Purmerend
Vacatures Ornitholoog Roermond
Vacatures Ornitholoog Roosendaal
Vacatures Ornitholoog Rotterdam
Vacatures Ornitholoog Schiedam
Vacatures Ornitholoog Spijkenisse
Vacatures Ornitholoog Terneuzen
Vacatures Ornitholoog Veenendaal
Vacatures Ornitholoog Vlaardingen
Vacatures Ornitholoog Westland
Vacatures Ornitholoog Zaanstad
Salarisschaal Ornitholoog
Wat verdient een Ornitholoog?
Hoeveel een Ornitholoog verdient, is niet duidelijk. Een Ornitholoog in dienst van de overheid kan rekenen op zo’n €2200,- tot €3800,- euro bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden voorwaarden die genoemd worden in de cao van ambtenaren.
Een Ornitholoog kan ook zijn eigen adviesbureau oprichten. Hoeveel hij dan verdient, hangt af van vele factoren zoals zijn precieze werkzaamheden en zijn ervaring.
Meer weten over het salaris Ornitholoog
Hoe word je een Ornitholoog?
Er bestaat geen specifieke opleiding tot Ornitholoog. Een HBO- of WO-studie Biologie met de richting Ecologie, Milieukunde of een andere soortgelijke richting is het meest geschikt. Verder is het van belang dat een Ornitholoog door middel van zelfstudie veel kennis opdoet over allerlei soorten vogels en ecologische theorieën. Een interesse in vogels is daarom vanzelfsprekend van ongekend belang.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ornitholoog
Er zijn geen opleidingen Ornitholoog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ornitholoog in werkt
Bekijk alle opleidingen Agrarisch & MilieuOmscholen tot Ornitholoog
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Ornitholoog. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ornitholoog
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ornitholoog
Als je Ornitholoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ornitholoog zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Ornitholoog
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Ornitholoog
Een Ornitholoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf
Omschrijving
Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.
Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse
Omschrijving
Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.
Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.
Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.
Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch
Omschrijving
Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.
Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.
Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.
Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht
Omschrijving
Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.
Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.
Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk
Omschrijving
Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.
Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.
Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.
Vaardigheden Ornitholoog
- Zorgvuldigheid
- Doorzettingsvermogen
- Analyseren
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Motivatie
- Doelmatig werken
- Systematisch denken
- Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
- Consequent handelen
- Ambitie
- Evalueren
- Redeneren
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Luistervaardigheid
- Resultaatgerichtheid
- Argumentatiekracht
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
- Helder communiceren
- Inlevingsvermogen
- Taalkennis
Wat voor persoonlijkheid heeft een Ornitholoog nodig?
Persoonstypen die passen bij een Ornitholoog zijn Waarnemer en Perfectionist.
Een Ornitholoog moet vogels goed kunnen observeren. Hij is geduldig, analytisch en inzichtelijk. De Ornitholoog kan verbanden leggen tussen verschijnselen en er een conclusie uit trekken (Waarnemer).
Bovendien is het belangrijk dat een Ornitholoog heel nauwkeurig te werk gaat. Er moeten goede conclusies worden getrokken, zodat nuttig advies aan bijvoorbeeld natuurbeschermingsorganisaties kan worden gegeven (Perfectionist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Ornitholoog
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Waarnemendheid
- Gedetailleerdheid
- Leergierigheid
Wat zijn de baankansen voor een Ornitholoog?
Een Ecoloog kan goed aan een baan komen. Een Ornitholoog heeft een specifieker vakgebied, maar kan waarschijnlijk ook redelijk goed aan het werk komen bij de overheid. Wel moet een Ornitholoog dan heel goed zijn in zijn vak. Soms kan hij zijn arbeidsmarktperspectief vergroten door zich naast vogelonderzoek ook te richten op andere ecologische vraagstukken.
Er zijn niet erg veel doorgroeimogelijkheden voor een Ornitholoog. Hij kan bij goed functioneren onderzoeken gaan leiden. Ook kan hij meehelpen bij steeds belangrijke projecten of een eigen adviesbureau opzetten.
De actuele kans op werk voor een Ornitholoog
Het beroep Ornitholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Biologen en botanici is in de huidige periode gemiddeld
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Ornitholoog
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Ornitholoog
Het beroep Ornitholoog is onderdeel van de beroepsfamilie Biologen en botanici.
Verwante beroepen Ornitholoog
Mogelijke specialisaties voor een Ornitholoog
paleo-ecoloog (onderzoeken/publiceren)
vegetatiekundige (onderzoeken/publiceren)
bacterioloog (onderzoeken/publiceren)
assistent in opleiding (aio) biologie
onderzoeker in opleiding (oio) biologie
insektenkundige (onderzoeken/publiceren)
plantenfysioloog (onderzoeken/publiceren)
zoöloog (onderzoeken/publiceren)
microbioloog (onderzoeken/publiceren)
nematoloog (onderzoeken/publiceren)
parasitoloog (onderzoeken/publiceren)
Doorgroei beroepen voor een Ornitholoog
histologisch-cytologisch ingenieur
Onderzoeker Pathologische anatomie
Medisch-microbiologisch ingenieur
Waar werkt een Ornitholoog?
Een Ornitholoog werkt bij de overheid. Een Ornitholoog werkt bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Fauna en Flora van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook kan hij werkzaam zijn bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut voor de Groene Ruimte of een natuurbeschermingsorganisatie. In deze gevallen is een Ornitholoog werkzaam in de non-profitsector.
Een Ornitholoog kan ook een eigen adviesbureau oprichten. Hij streeft dan naar winst en is dan dus werkzaam in de profitsector.
Met wie werkt een Ornitholoog samen?
Een Ornitholoog doet allerlei onderzoeken naar vogels en hun leefgebied. Hij werkt hierbij samen met collega Ornithologen, Onderzoekers en Ecologen. Ook komt een Ornitholoog in contact met de overheid. Een Ornitholoog geeft de overheid advies over natuurbeheer en natuurbescherming.
- Collega Ornithologen
- Onderzoekers
- Ecologen
- Overheid
Verwante beroepen Ornitholoog:
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld
Baankans
Alles over het beroep Ornitholoog in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Collega Ornithologen
- Onderzoekers
- Ecologen
- Overheid
Salarisindicatie:
- Van €2200 tot €3800