Medewerker bediening: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Medewerker bediening: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Medewerker bediening? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Medewerker bediening wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Medewerker bediening, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Medewerker bediening
Vacatures Medewerker bediening
Vacatures laden...
Wat is een Medewerker bediening?
De Bedienend Medewerker is werkzaam in een horecabedrijf als een restaurant, café, bistro, hotel of lunchroom. Hij/zij verzorgt de bediening van de gasten van de horecagelegenheid.
Past het beroep Medewerker bediening bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesWat doet een Medewerker bediening?
De voornaamste taken van een Medewerker Bediening zijn het informeren van de gasten over de producten en diensten van het horecabedrijf, het opnemen en doorgeven van bestellingen, het klaarmaken en serveren van dranken, kleine gerechten en/of snacks en het opmaken van de rekening. De Bedienend Medewerker is tevens medeverantwoordelijk voor het verzorgen van de mise en place (zoal het opdekken van de tafels en het aanvullen van dranken en materialen).
Wanneer de gasten hebben afgerekend en zijn vertrokken, zorgt de kelner er voor dat de tafels weer schoon zijn en klaarstaan voor nieuwe gasten. Soms is het tellen van de kassa-inhoud en het afsluiten van de zaak ook onderdeel van de werkzaamheden. De Medewerker Bediening staat over het algemeen onder leiding van een Eerste Medewerker, Assistent-Bedrijfsleider, Floormanager of Bedrijfsleider en werkt nauw samen met andere Bedienend Medewerkers, Bar- en Keukenmedewerkers.
Heb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Salarisschaal Medewerker bediening
Wat verdient een Medewerker bediening?
Het gemiddelde salaris van een Medewerker bediening in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 2.874 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Medewerker bediening kan tot € 3.000 verdienen.
Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Medewerker bediening, of het salaris per ervaringsniveau.
Meer weten over het salaris Medewerker bediening
Hoe word je een Medewerker bediening?
Voor de functie van Bedienend medewerker wordt over het algemeen geen specifieke (horeca)opleiding gevraagd. Ervaring is meestal wel gewenst. Veel horecamedewerkers gaan daarom eerst aan de slag als Keukenhulp, Afwasser, Assistent-Bedienend Medewerker of Glazenhaler om zo praktijkervaring op te doen. Van iedere Medewerker Bediening wordt in ieder geval verwacht dat deze communicatief vaardig, flexibel en hardwerkend is. Een certificaat Sociale Hygiëne of Bedrijfshulpverlening (BHV) is veelal een pre.
Voor de horecamedewerker die graag een papiertje op zak heeft of zich verder wil ontwikkelen zijn er op ieder niveau vele cursussen en opleidingen te volgen. Voorbeelden zijn de mbo-opleiding ‘Middelbare Hotelschool’ en de hbo-opleiding ‘Hogere Hotelschool’.
Opleidingen Medewerker bediening
Interesse en Motivatie Medewerker bediening
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Medewerker bediening?
Competenties Medewerker bediening
Een Medewerker bediening heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Vaardigheden Medewerker bediening
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
- Doorzettingsvermogen
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
Wat voor persoonlijkheid heeft een Medewerker bediening nodig?
De Medewerker Bediening is enerzijds ontvankelijk voor de wensen en behoeftes van de gasten. Hij of zij heeft als doel het verzorgen voor een ontspannen en zorgeloze middag en/of avond. Dit kan alleen als de medewerker in staat is per individu aan te voelen wat de wensen zijn. Anderzijds heeft men in de horeca vaak te maken met lange en zware diensten en veeleisende gasten. Daarom staat de Medewerker Bediening sterk in de schoenen, is optimistisch en laat zich niet snel uit het veld slaan.
Eigenschappen Medewerker bediening
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Medewerker bediening?
Als Bedienend Medewerker zijn de arbeidsmarktperspectieven goed. Vooral in de zomerperiode worden veel Bedienend Medewerkers gevraagd. Het werkaanbod is daarom wel redelijk seizoensafhankelijk en de lonen zijn niet erg hoog. Het salaris wordt echter vaak wel aangevuld met fooi, dat soms leuk kan oplopen. Doorgroeien naar Eerste Medewerker of Floormanager is ook vaak mogelijk. Van de medewerker wordt dan wel vaak extra inzet, flexibiliteit en bereidheid tot het volgen van cursussen verwacht. Veel Medewerkers bediening beginnen hun carrière met een horeca bijbaan.
Edit 31 augustus 2021
Na alle lockdowns van 2020 en 2021 zijn de baankansen voor een Medewerker Bediening explosief gestegen. Er is vanwege de langdurige Horecasluiting veel personeel overgestapt naar werk in een andere sector. Één op de drie horecaondernemers geeft aan een tekort aan personeel te hebben. Dit is ook te zien in het startsalaris van een Medewerker Bediening, dat in een jaar tijd met bijna 10% is gestegen vanwege de grote arbeidsmarktkrapte.
De actuele kans op werk voor een Medewerker bediening
Het beroep Medewerker bediening is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
1
Baankans Medewerker bediening
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Waar werkt een Medewerker bediening?
Een Bedienend Medewerker kan aan de slag in onder andere restaurants, cafés, bistro’s, lunchrooms en hotels. De werkzaamheden per bedrijf lopen over het algemeen niet erg uiteen. De werksfeer echter, kan per bedrijf verschillen. Het type gasten en de organisatiestructuur van een bedrijf is hierop erg van invloed. Zo zal er in een luxe restaurant anders met gasten worden omgegaan dan in een bistro en zal in een groot hotel vaker sprake zijn van een stevige hiërarchische structuur dan in een eetcafé.
Met wie werkt een Medewerker bediening samen?
De Medewerker Bediening heeft vanzelfsprekend veel te maken met gasten. Naast contact met de gasten wordt er nauw samengewerkt met collega Medewerkers Bediening en de Barkeeper(s). Samen met de direct leidinggevende zorgen zij ervoor dat het de gast aan niets ontbreekt. De Eerste Medewerker, Floormanager of (Assistent)Bedrijfsleider stuurt de Bedienend Medewerker aan en is het eerste aanspreekpunt voor de medewerker in geval van vragen of problemen. In de keuken heeft de Medewerker Bediening te maken met de koks, die de maaltijden uitgeven in het luik en de afwasser die de afgeruimde borden afwassen.
- Keukenmedewerkers
- Collega-Medewerkers Bediening
- Direct leidinggevende(n)
- Gasten
Verwante beroepen Medewerker bediening:
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Medewerker bediening in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Keukenmedewerkers
- Collega-Medewerkers Bediening
- Direct leidinggevende(n)
- Gasten
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2371 tot €3000