Medewerker bediening: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Medewerker bediening: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Medewerker bediening? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Medewerker bediening wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Medewerker bediening, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Medewerker bediening


Vacatures Medewerker bediening

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Medewerker bediening?

De Bedienend Medewerker is werkzaam in een horecabedrijf als een restaurant, café, bistro, hotel of lunchroom. Hij/zij verzorgt de bediening van de gasten van de horecagelegenheid.


Past het beroep Medewerker bediening bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Medewerker bediening?

De voornaamste taken van een Medewerker Bediening zijn het informeren van de gasten over de producten en diensten van het horecabedrijf, het opnemen en doorgeven van bestellingen, het klaarmaken en serveren van dranken, kleine gerechten en/of snacks en het opmaken van de rekening. De Bedienend Medewerker is tevens medeverantwoordelijk voor het verzorgen van de mise en place (zoal het opdekken van de tafels en het aanvullen van dranken en materialen).

Wanneer de gasten hebben afgerekend en zijn vertrokken, zorgt de kelner er voor dat de tafels weer schoon zijn en klaarstaan voor nieuwe gasten. Soms is het tellen van de kassa-inhoud en het afsluiten van de zaak ook onderdeel van de werkzaamheden. De Medewerker Bediening staat over het algemeen onder leiding van een Eerste Medewerker, Assistent-Bedrijfsleider, Floormanager of Bedrijfsleider en werkt nauw samen met andere Bedienend Medewerkers, Bar- en Keukenmedewerkers.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Salarisschaal Medewerker bediening

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Medewerker bediening?

Het gemiddelde salaris van een Medewerker bediening in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 2.874 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Medewerker bediening kan tot € 3.000 verdienen.

Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Medewerker bediening, of het salaris per ervaringsniveau.


Meer weten over het salaris Medewerker bediening

Salaris Medewerker bediening per ervaringsniveau Salaris per uur, per maand, per jaar


Hoe word je een Medewerker bediening? 

Voor de functie van Bedienend medewerker wordt over het algemeen geen specifieke (horeca)opleiding gevraagd. Ervaring is meestal wel gewenst. Veel horecamedewerkers gaan daarom eerst aan de slag als Keukenhulp, Afwasser, Assistent-Bedienend Medewerker of Glazenhaler om zo praktijkervaring op te doen. Van iedere Medewerker Bediening wordt in ieder geval verwacht dat deze communicatief vaardig, flexibel en hardwerkend is. Een certificaat Sociale Hygiëne of Bedrijfshulpverlening (BHV) is veelal een pre.
Voor de horecamedewerker die graag een papiertje op zak heeft of zich verder wil ontwikkelen zijn er op ieder niveau vele cursussen en opleidingen te volgen. Voorbeelden zijn de mbo-opleiding ‘Middelbare Hotelschool’ en de hbo-opleiding ‘Hogere Hotelschool’.

Opleidingen Medewerker bediening

Training Hospitality Management In-company
Inleiding Training Hospitality Management Werk jij in de horeca, heb je een facilitaire of ondersteunende rol of maak je het anderen graag naar hun zin? Dan is de training hospitality …
Training Hospitality Management In-company
Klachtenbehandeling horeca
Ontdek de cursus ‘Klachtenbehandeling horeca' van Studdy! Studdy is dé leukste en grootste online leeromgeving van Nederland. Met de aanschaf van deze cursus krijg jij 1 jaar lang toegang tot …
Klachtenbehandeling horeca
Horeca Ondernemer
Droom je al je hele leven over een eigen horeca-onderneming? Of heb je al enige ervaring in de horeca – bijvoorbeeld als ober, gastheer of kok – en wil je …
Horeca Ondernemer
Hygiëne in de horeca
Ontdek de cursus ‘Hygiëne in de horeca' van Studdy! Studdy is dé leukste en grootste online leeromgeving van Nederland. Met de aanschaf van deze cursus krijg jij 1 jaar lang …
Hygiëne in de horeca
Thee in de horeca
Ontdek de cursus ‘Thee in de horeca' van Studdy! Studdy is dé leukste en grootste online leeromgeving van Nederland. Met de aanschaf van deze cursus krijg jij 1 jaar lang …
Thee in de horeca



Interesse en Motivatie Medewerker bediening

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Medewerker bediening?


Competenties Medewerker bediening

Een Medewerker bediening heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Flexibiliteit
Flexibiliteit
Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Sociabiliteit
Sociabiliteit
Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Vaardigheden Medewerker bediening

  • Motivatie
  • Tegenslagen verwerken
  • Stressbestendig
  • Inlevingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Luistervaardigheid
  • Spontaniteit
  • Sociaal gevoel
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Medewerker bediening nodig? 

De Medewerker Bediening is enerzijds ontvankelijk voor de wensen en behoeftes van de gasten.  Hij of zij heeft als doel het verzorgen voor een ontspannen en zorgeloze middag en/of avond.  Dit kan alleen als de medewerker in staat is per individu aan te voelen wat de wensen zijn. Anderzijds heeft men in de horeca vaak te maken met lange en zware diensten en veeleisende gasten. Daarom staat de Medewerker Bediening sterk in de schoenen, is optimistisch en laat zich niet snel uit het veld slaan.


Eigenschappen Medewerker bediening

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Medewerker bediening?

Als Bedienend Medewerker zijn de arbeidsmarktperspectieven goed. Vooral in de zomerperiode worden veel Bedienend Medewerkers gevraagd. Het werkaanbod is daarom wel redelijk seizoensafhankelijk en de lonen zijn niet erg hoog. Het salaris wordt echter vaak wel aangevuld met fooi, dat soms leuk kan oplopen. Doorgroeien naar Eerste Medewerker of Floormanager is ook vaak mogelijk. Van de medewerker wordt dan wel vaak extra inzet, flexibiliteit en bereidheid tot het volgen van cursussen verwacht. Veel Medewerkers bediening beginnen hun carrière met een horeca bijbaan. 

Edit 31 augustus 2021

Na alle lockdowns van 2020 en 2021 zijn de baankansen voor een Medewerker Bediening explosief gestegen. Er is vanwege de langdurige Horecasluiting veel personeel overgestapt naar werk in een andere sector. Één op de drie horecaondernemers geeft aan een tekort aan personeel te hebben. Dit is ook te zien in het startsalaris van een Medewerker Bediening, dat in een jaar tijd met bijna 10% is gestegen vanwege de grote arbeidsmarktkrapte.

De actuele kans op werk voor een Medewerker bediening

Het beroep Medewerker bediening is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Medewerker bediening

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Waar werkt een Medewerker bediening?

Een Bedienend Medewerker kan aan de slag in onder andere restaurants, cafés, bistro’s, lunchrooms en hotels. De werkzaamheden per bedrijf lopen over het algemeen niet erg uiteen. De werksfeer echter, kan per bedrijf verschillen. Het type gasten en de organisatiestructuur van een bedrijf is hierop erg van invloed. Zo zal er in een luxe restaurant anders met gasten worden omgegaan dan in een bistro en zal in een groot hotel vaker sprake zijn van een stevige hiërarchische structuur dan in een eetcafé.


Met wie werkt een Medewerker bediening samen? 

De Medewerker Bediening heeft vanzelfsprekend veel te maken met gasten. Naast contact met de gasten wordt er nauw samengewerkt met collega Medewerkers Bediening en de Barkeeper(s). Samen met de direct leidinggevende zorgen zij ervoor dat het de gast aan niets ontbreekt. De Eerste Medewerker, Floormanager of (Assistent)Bedrijfsleider stuurt de Bedienend Medewerker aan en is het eerste aanspreekpunt voor de medewerker in geval van vragen of problemen. In de keuken heeft de Medewerker Bediening te maken met de koks, die de maaltijden uitgeven in het luik en de afwasser die de afgeruimde borden afwassen.


  • Keukenmedewerkers
  • Collega-Medewerkers Bediening
  • Direct leidinggevende(n)
  • Gasten
Medewerker bediening

Verwante beroepen Medewerker bediening:

Bedrijfsleider Horeca
Salaris: €2500 tot €4000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Medewerker bediening in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Keukenmedewerkers
  • Collega-Medewerkers Bediening
  • Direct leidinggevende(n)
  • Gasten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2371 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar