Fietsenmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Fietsenmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Fietsenmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Fietsenmaker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Fietsenmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Fietsenmaker
Vacatures Fietsenmaker
Vacatures laden...
Wat is een Fietsenmaker?
Een fietsenmaker is iemand die fietsen verkoopt en repareert. Het beroep bestaat al lang, en beslaat oorspronkelijk enkel “normale” fietsen. Sinds een aantal jaar wordt de term op sommige plekken vervangen door ‘fietstechnicus’ of ‘rijwieltechnicus’. Dit heeft ermee te maken dat veel fietsen geavanceerder worden, en daarmee moeilijker te repareren door mensen zelf (bijvoorbeeld door hulpmotortjes, technisch complexe versnellingen, bromfietsen, enz.).
Het beroep van fietsenmaker is in Nederland echter nog verre van uitgestorven. Nederland is een echt fietsland (meer fietsen dan mensen), en In iedere woonplaats zijn wel fietsenmakers te vinden, wat grotendeels komt door het feit dat veel mensen simpele klusjes (band plakken e.d.) aan hun fiets liever door de fietsenmaker laten doen. Ook gaan fietsen door vandalisme, intensief gebruik of juist te weinig gebruik simpelweg om de zoveel tijd iets mankeren wat niet door iemand zonder het juiste gereedschap gerepareerd kan worden. En deze dingen betekenen werk voor de fietsenmaker.
Past het beroep Fietsenmaker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Fietsenmaker per niveau
Vacatures Fietsenmaker per stad
Vacatures Fietsenmaker Alkmaar
Vacatures Fietsenmaker Alphen aan den Rijn
Vacatures Fietsenmaker Amersfoort
Vacatures Fietsenmaker Amstelveen
Vacatures Fietsenmaker Amsterdam
Vacatures Fietsenmaker Apeldoorn
Vacatures Fietsenmaker Bergen op Zoom
Vacatures Fietsenmaker Capelle aan den IJssel
Vacatures Fietsenmaker Den Bosch
Vacatures Fietsenmaker Den Haag
Vacatures Fietsenmaker Den Helder
Vacatures Fietsenmaker Deventer
Vacatures Fietsenmaker Doetinchem
Vacatures Fietsenmaker Dordrecht
Vacatures Fietsenmaker Eindhoven
Vacatures Fietsenmaker Enschede
Vacatures Fietsenmaker Groningen
Vacatures Fietsenmaker Haarlem
Vacatures Fietsenmaker Haarlemmermeer
Vacatures Fietsenmaker Heerlen
Vacatures Fietsenmaker Helmond
Vacatures Fietsenmaker Hengelo
Vacatures Fietsenmaker Hilversum
Vacatures Fietsenmaker Hoogeveen
Vacatures Fietsenmaker Katwijk
Vacatures Fietsenmaker Leeuwarden
Vacatures Fietsenmaker Lelystad
Vacatures Fietsenmaker Maastricht
Vacatures Fietsenmaker Middelburg
Vacatures Fietsenmaker Nieuwegein
Vacatures Fietsenmaker Nijmegen
Vacatures Fietsenmaker Purmerend
Vacatures Fietsenmaker Roermond
Vacatures Fietsenmaker Roosendaal
Vacatures Fietsenmaker Rotterdam
Vacatures Fietsenmaker Schiedam
Vacatures Fietsenmaker Spijkenisse
Vacatures Fietsenmaker Terneuzen
Vacatures Fietsenmaker Tilburg
Vacatures Fietsenmaker Utrecht
Vacatures Fietsenmaker Veenendaal
Vacatures Fietsenmaker Vlaardingen
Vacatures Fietsenmaker Westland
Vacatures Fietsenmaker Zaanstad
Salarisschaal Fietsenmaker
Wat verdient een Fietsenmaker?
Het salaris voor een Fietsenmaker in loondienst begint bij ongeveer €1800 bruto per maand in de functie van assistent mobilitietsbranche. Het eindsalaris ligt met meerdere jaren ervaring op € 2.300 bruto per maand.
Deze salarissen liggen in de buurt de CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf 2021. Het salaris van een Leerling Fietsenmaker ligt meestal nog een stukje lager.
Meer weten over het salaris Fietsenmaker
Hoe word je een Fietsenmaker?
Er is een mbo-opleiding (niveau 2) tweewieltechniek (fietstechnicus). Deze opleiding is uitermate geschikt voor het beroep van fietsenmaker, en bereidt de fietsenmaker in spe voor op de veranderende arbeidsmarkt. Fietsenmakers kunnen in principe gewoon voor zichzelf beginnen, zonder opleiding, maar een diploma zorgt wel voor de expertise die broodnodig is voor het opbouwen en onderhouden van een bestand van vaste klanten.
Opleidingen Fietsenmaker
Omscholen tot Fietsenmaker
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Fietsenmaker. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Fietsenmaker
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fietsenmaker
Als je Fietsenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fietsenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Fietsenmaker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Fietsenmaker
Een Fietsenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden Competentie Accuratesse:
precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme
Omschrijving
Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.
Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.
Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:
zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig
Omschrijving
Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.
Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen
De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.
Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?
De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.
Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring. Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.
Vaardigheden Fietsenmaker
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Zelfontwikkeling
- Consequent handelen
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Zelfsturing
- Durf
- Doelgericht werken
- Oog voor detail
- Zorgvuldigheid
- Nauwkeurigheid
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Vriendelijkheid
- Respectvol
- Dienstverlenendheid
- Technische processen doorzien
- Logisch redeneren
- Ruimtelijk inzicht
- Oplossingsgericht
Wat voor persoonlijkheid heeft een Fietsenmaker nodig?
De fietsenmaker is een aanpakker: belangrijk is dat klussen snel geklaard (kunnen) worden, zodat er op een dag zo veel mogelijk klanten geholpen kunnen worden. De fietsenmaker is dus primair een Succesvolle werker. Daarnaast is voor een fietsenmaker het contact met de klant heel belangrijk, omdat vertrouwen in de kwaliteiten van de fietsenmaker doorgaans leidt tot terugkerende klanten. De fietsenmaker heeft dus eveneens eigenschappen van de Loyalist en de Gever.
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Succesvolle Werker?
De succesvolle werker wil je graag als personeel hebben. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De succesvolle werker is doelgericht, efficiënt, zelfverzekerd en motiverend. Ook is hij energiek, gedreven en optimistisch. Daardoor kan hij goed leiding geven. Hij richt zich op eenvoud. Als een probleem complex is, maakt hij het simpel en overzichtelijk.
Zwakke eigenschappen
De succesvolle werker kan narcistisch zijn en wil mislukkingen weg wensen, waardoor het probleem soms alleen maar zal verergeren. Hij kan kort door de bocht zijn en ongevoelig zijn tegenover collega's.
Omgang
In de omgang met anderen is de succesvolle werker erg strategisch. Dit kan motiverend werken, maar kan mensen ook angst aanjagen. Mensen worden door een succesvolle werker vaak gezien als middelen. In persoonlijke relaties is de succesvolle werker vaak recht-door-zee en accepterend, maar ook ongeduldig en geobsedeerd door werk.
Eigenschappen Fietsenmaker
- Empathie
- Behulpzaamheid
- Vriendelijkheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Fietsenmaker?
Het arbeidsmarktperspectief van de fietsenmaker is niet fantastisch, maar wel degelijk. Er zijn altijd wel een paar fietsenmakers die extra personeel zoeken, maar de kans is er natuurlijk wel dat deze uit de buurt liggen. Iedere plaats heeft immers een beperkt aantal fietsenmakers. Als fietsenmaker kun je natuurlijk ook simpelweg voor jezelf beginnen, maar dit is lang niet overal een goed idee. Op veel plaatsen is de markt al verzadigd, en hebben fietsenmakers het er zonder concurrentie al druk zat mee om rond te komen. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet of nauwelijks.
De actuele kans op werk voor een Fietsenmaker
Het beroep Fietsenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Rijwielmonteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Rijwielmonteurs is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Fietsenmaker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Fietsenmaker
Het beroep Fietsenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Rijwielmonteurs.
Verwante beroepen Fietsenmaker
Waar werkt een Fietsenmaker?
De fietsenmaker werkt voor een fietsenmaker of fietsenwinkel. Soms werkt de fietsenmaker alleen, dan “is” hij simpelweg de fietsenmaker.
Met wie werkt een Fietsenmaker samen?
De fietsenmaker staat in zijn alledaagse werk vooral in contact met klanten. Hiernaast zal hij natuurlijk bezig moeten zijn met het nabestellen van onderdelen en natuurlijk ook gewoon verkoopklare fietsen. Ook leveranciers en contactpersonen bij de bedrijven die deze onderdelen verkopen behoren dus tot het netwerk van de fietsenmaker.
- Leverancier
- Inside sales engineer
- Fietstechnicus
Alles over het beroep Fietsenmaker in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Leverancier
- Inside sales engineer
- Fietstechnicus
Salarisindicatie:
- Van €1800 tot €2300