Webmaster: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Webmaster: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Webmaster? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Webmaster wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Webmaster, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Webmaster
Vacatures Webmaster
Vacatures laden...
Wat is een Webmaster?
Een Webmaster is over het algemeen verantwoordelijk voor het creëren, integreren en up to date houden (beheren) van websites. Feitelijk is een Webmaster een duizendpoot op het worldwideweb, vandoor ook de term Web’master’. Het maken van websites is geen eenmalige job, het onderhouden ervan is een continu verbeterproces. Websites moeten namelijk voorzien worden van nieuwe informatie en dat houdt in dat de opmaak (lees het design) en/of de structuur vaak mee veranderen.Tot je taken behoren onder meer het schrijven van teksten en het werken met HTML, PHP en andere broncoden om je website en pagina's te structureren.
Verder doe je aan Marketing en Zoekmachineoptimalisatie (SEO en SEM) om je doelgroep te bereiken, werk je aan de functionaliteit (usability) en het design van je website en communiceer je met je doelgroep, andere webmasters of klanten (adverteerders) over mogelijkheden tot samenwerking.
Als Webmaster zit je uiteraard vaak achter een beeldscherm te werken. Je werk is enerzijds dus heel afwisselend maar anderzijds ook zeer eenzijdig.
Past het beroep Webmaster bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Webmaster per niveau
Vacatures Webmaster per stad
Vacatures Webmaster Alphen aan den Rijn
Vacatures Webmaster Amersfoort
Vacatures Webmaster Amstelveen
Vacatures Webmaster Bergen op Zoom
Vacatures Webmaster Capelle aan den IJssel
Vacatures Webmaster Den Helder
Vacatures Webmaster Doetinchem
Vacatures Webmaster Haarlemmermeer
Vacatures Webmaster Leeuwarden
Vacatures Webmaster Maastricht
Vacatures Webmaster Middelburg
Vacatures Webmaster Nieuwegein
Vacatures Webmaster Roosendaal
Vacatures Webmaster Spijkenisse
Vacatures Webmaster Veenendaal
Vacatures Webmaster Vlaardingen
Salarisschaal Webmaster
Wat verdient een Webmaster?
Het salaris van een Webmaster ligt dfhankelijk van de ervaring, een salaris tussen de 2.300,- en 3.500,- op fulltime basis. Daarnaast zijn het dus vaak freelancers die meestal projectmatig werken. Een goede Webmaster kan meer dan prima rondkomen.
Meer weten over het salaris Webmaster
Hoe word je een Webmaster?
Buiten de algemene Universitaire opleidingen Informatica, Informatiekunde en ICT zijn er ook meer beroepsgerichte HBO opleidingen ICT. Webmasters die zich vooral op designniveau willen ontwikkelen doen er goed aan de HBO opleiding Communicatie en Multimedia Design te volgen. Het is eveneens mogelijk om je als een soort whizkid alles zelf eigen te maken. Omdat het world wide web vrij toegankelijk is en er allerlei goede fora online te vinden zijn die je informatie verschaffen over allerlei aspecten van websites maken kun je in feite alles zelf leren door het principe van trial en error toe te passen
Opleidingen Webmaster
Omscholen tot Webmaster
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Webmaster. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Webmaster
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Webmaster
Als je Webmaster wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Webmaster zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Webmaster
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Competenties Webmaster
Een Webmaster heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken
Omschrijving
Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.
Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.
Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.
Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken
Omschrijving
Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.
Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.
Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Webmaster
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Vernieuwend zijn
- Verbeeldingskracht
- Creatief denken
- Zelfontwikkeling
- Concentratievermogen
- Resultaatgerichtheid
- Luistervaardigheid
- Kansen zien
- Contacten leggen
- Doelgericht werken
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
Wat voor persoonlijkheid heeft een Webmaster nodig?
Een website is nooit af en verandert continu. Je streeft dus altijd naar een bepaalde perfectie (Perfectionist). Tevens moet je als webmaster loyaal zijn aan je klanten. Je moet in feite continu 'ja' zeggen als er een nieuwe wens van een klant komt (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Webmaster
- Punctueel
- Trouw
- Integriteit
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
Wat zijn de baankansen voor een Webmaster?
Zoals gezegd zijn er heel veel mensen in Nederland die een website willen of hebben en die onderhouden moet worden. Webmasters hebben daarom vrij spel. Als je echt een goede Webmaster bent kom je overal aan de bak en kun je veel geld verdienen. De hele goede Webmasters kunnen voor grote bedrijven en multinationals komen te werken. Ze worden dan projectleider en sturen mensen aan. Het arbeidsmarktperspectief is dus goed. De carrièremogelijkheden heeft men grotendeels zelf in de hand. Het is natuurlijk erg belangrijk om bij te blijven binnen het vakgebied, dit kan je doen door verschillende blogs te lezen, zoals bijvoorbeeld over webhosting.
De actuele kans op werk voor een Webmaster
Het beroep Webmaster is onderdeel van de beroepsfamilie Vakspecialisten website-beheer. De kans op werk voor de beroepsfamilie Vakspecialisten website-beheer is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Webmaster
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Doorgroei mogelijkheden Webmaster
Het beroep Webmaster is onderdeel van de beroepsfamilie Vakspecialisten website-beheer.
Verwante beroepen Webmaster
Waar werkt een Webmaster?
In principe kunnen Webmasters in zowel de profit als non-profit regio's werken. Elke organisatie heeft tegenwoordig wel een website en dus is er in principe binnen elke organisatie werk voorhanden.
Met wie werkt een Webmaster samen?
Als Webmaster probeer je zoveel mogelijk contact te houden met je klant. Tenzij je niet zelf de website beheert zul je met de klant af moeten stemmen hoe zijn wensen in de praktijk door jou gerealiseerd kunnen worden. Een goede Webmaster is vaak per definitie nog geen goede webdesigner. omdat dit toch een ander vakmanschap betreft. Veel Webmasters werken daarom vaak samen met een webdesigner.
- Webdesigner
- Klanten
Verwante beroepen Webmaster:
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO MBA
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Webmaster in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Webdesigner
- Klanten
Salarisindicatie:
- Van €2300 tot €3500