Woonconsulent: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Woonconsulent: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Woonconsulent? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Woonconsulent wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Woonconsulent, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Woonconsulent


Vacatures Woonconsulent

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Woonconsulent?

Als Woonconsulent maak je veelal deel uit van een team van medewerkers bij een woningcorporatie. Je takenpakket bestaat vooral uit het informeren en adviseren van huurders en het onderhouden van contacten met hen, de bewonerscommisies en sociale instellingen.

Je adviserende functie vervul je in eerste instantie wanneer mensen een woning zoeken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om mogelijkheden rond het aanvragen van huurtoeslag. Daarna gaat het meer om verbetering van woonomgeving en onderhoud aan de woningen.

Je bent als Woonconsulent verantwoordelijk voor het toewijzen van woningen en het bemiddelen bij problemen en conflicten. Je kan in dergelijke gevallen vervangende woonruimte moeten zoeken of maatschappelijk werkers in moeten schakelen. Uiteindelijk werk je samen met de bewoners om het in en om de woningen leefbaar te houden.

Bij deze functie komt ook een hoop administratief werk kijken, onder andere in geval van problemen, maar ook de simpele administratie als het opstellen en invoeren van huurcontracten en dergelijke.


Past het beroep Woonconsulent bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Woonconsulent per stad

Vacatures Woonconsulent Alkmaar

Vacatures Woonconsulent Almelo

Vacatures Woonconsulent Almere

Vacatures Woonconsulent Alphen aan den Rijn

Vacatures Woonconsulent Amersfoort

Vacatures Woonconsulent Amstelveen

Vacatures Woonconsulent Amsterdam

Vacatures Woonconsulent Apeldoorn

Vacatures Woonconsulent Arnhem

Vacatures Woonconsulent Assen

Vacatures Woonconsulent Bergen op Zoom

Vacatures Woonconsulent Breda

Vacatures Woonconsulent Capelle aan den IJssel

Vacatures Woonconsulent Delft

Vacatures Woonconsulent Den Bosch

Vacatures Woonconsulent Den Haag

Vacatures Woonconsulent Den Helder

Vacatures Woonconsulent Deventer

Vacatures Woonconsulent Doetinchem

Vacatures Woonconsulent Dordrecht

Vacatures Woonconsulent Ede

Vacatures Woonconsulent Eindhoven

Vacatures Woonconsulent Emmen

Vacatures Woonconsulent Enschede

Vacatures Woonconsulent Gouda

Vacatures Woonconsulent Groningen

Vacatures Woonconsulent Haarlem

Vacatures Woonconsulent Haarlemmermeer

Vacatures Woonconsulent Heerlen

Vacatures Woonconsulent Helmond

Vacatures Woonconsulent Hengelo

Vacatures Woonconsulent Hilversum

Vacatures Woonconsulent Hoogeveen

Vacatures Woonconsulent Hoorn

Vacatures Woonconsulent Katwijk

Vacatures Woonconsulent Leeuwarden

Vacatures Woonconsulent Leiden

Vacatures Woonconsulent Lelystad

Vacatures Woonconsulent Maastricht

Vacatures Woonconsulent Middelburg

Vacatures Woonconsulent Nieuwegein

Vacatures Woonconsulent Nijmegen

Vacatures Woonconsulent Oss

Vacatures Woonconsulent Purmerend

Vacatures Woonconsulent Roermond

Vacatures Woonconsulent Roosendaal

Vacatures Woonconsulent Rotterdam

Vacatures Woonconsulent Schiedam

Vacatures Woonconsulent Spijkenisse

Vacatures Woonconsulent Terneuzen

Vacatures Woonconsulent Tilburg

Vacatures Woonconsulent Utrecht

Vacatures Woonconsulent Veenendaal

Vacatures Woonconsulent Venlo

Vacatures Woonconsulent Vlaardingen

Vacatures Woonconsulent Westland

Vacatures Woonconsulent Zaanstad

Vacatures Woonconsulent Zeist

Vacatures Woonconsulent Zoetermeer

Vacatures Woonconsulent Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Woonconsulent

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Woonconsulent?

Het salaris van een Woonconsulent hangt aan de ene kant af van de opleiding, leeftijd en ervaring en aan de andere kant van de taken die je uit mag voeren, het marktsegment en de werkgever.

Meestal ligt het salaris van de Woonconsulent tussen de €2300 en €3400 bruto per maand. Een kilometerregeling is vaak onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.


Meer weten over het salaris Woonconsulent

Salaris aankomend Woonconsulent Salaris junior Woonconsulent Wat is het salaris van een medior Woonconsulent? Welk salaris krijgt een senior Woonconsulent?


Hoe word je een Woonconsulent? 

Om als Woonconsulent te kunnen gaan werken heb je veelal een HBO opleiding nodig en/of een cursus in een bijpassende richting. Opties zijn opleidingen of cursussen richting Woonconsulent en Stedelijke Vernieuwing, Woonconsulent en Sociaal architect of Sociaal Juridische Dienstverlening.

Opleidingen Woonconsulent

Verhuurmakelaar
Ambieer je een beroep waarbij je veel onderweg bent en geen dag hetzelfde is? Wil je de uitdaging aangaan om mensen te voorzien van een fijne en geschikte huurwoning? En …
Verhuurmakelaar



Omscholen tot Woonconsulent

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Woonconsulent. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Woonconsulent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Woonconsulent

Als je Woonconsulent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Woonconsulent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Woonconsulent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Woonconsulent?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Woonconsulent

Een Woonconsulent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Woonconsulent

  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
  • Uitdrukkingsvaardigheid
  • Ontspannenheid
  • Improvisatievermogen
  • Luistervaardigheid
  • Spontaniteit
  • Sociaal gevoel
  • Helder communiceren
  • Inlevingsvermogen
  • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Woonconsulent nodig? 

In de functie van Woonconsulent ben je steeds bezig met mensen helpen. Natuurlijk houd je evenzoveel rekening met de belangen van de woningcorporatie, maar het helpen, betrokken zijn en de wil om oplossingen voor mensen te vinden wanneer er problemen zijn moet in je zitten. Zoals gezegd ben je verantwoordelijk voor het leefbaar houden van de verhuurde woningen en hun omgeving (Gever).

In het vinden van de juiste woning bij de juiste huurder of de juiste huurder bij de juiste woning moet je doelgericht te werk kunnen gaan. Je hebt immers altijd een doel. Soms is dit duidelijker gedefinieerd en soms minder duidelijk, maar met een dosis zelfvertrouwen is het matchen van woning en huurder goed te doen (Succesvolle werker).


Eigenschappen Woonconsulent

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Woonconsulent?

Wanneer je eenmaal werkt als Woonconsulent kun je doorgroeien binnen de organisatie naar medior en vervolgens senior klantmanager. Afhankelijk van je eigen voorkeuren kun je richting de functie van inkomensconsulent, integraal klantmanager of manger van een specifieke categorie klanten doorstromen.

De actuele kans op werk voor een Woonconsulent

Het beroep Woonconsulent is onderdeel van de beroepsfamilie Makelaars onroerend goed. De kans op werk voor de beroepsfamilie Makelaars onroerend goed is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Woonconsulent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Woonconsulent

Het beroep Woonconsulent is onderdeel van de beroepsfamilie Makelaars onroerend goed.


Waar werkt een Woonconsulent?

Woningcorporaties vallen in principe onder de categorie non-profit. Dat betekent dat de werkzaamheden van de Woonconsulent ook in die sector vallen.


Met wie werkt een Woonconsulent samen? 

Een Woonconsulent werkt meestal bij een woningcorporatie. Je krijgt dan ook te maken met de medewerkers die in een dergelijke organisatie actief zijn. Hieronder valt ook de leidinggevende waar je verantwoording aan aflegt en waarschijnlijk een team van nog meer Woonconsulenten.

Daarnaast heb je contacten met potentiële huurders en met bestaande huurders is het trajcet van adviseren en begeleiden.


Woonconsulent

Alles over het beroep Woonconsulent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €3400

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar