Bakkerijmedewerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Bakkerijmedewerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Bakkerijmedewerker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Bakkerijmedewerker wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Bakkerijmedewerker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Bakkerijmedewerker
Vacatures Bakkerijmedewerker
Vacatures laden...
Wat is een Bakkerijmedewerker?
Een bakkerijmedewerker werkt in een bakkerij of supermarkt en is verantwoordelijk voor de productie en of verkoop van brood en banket producten.
De bakkerijmedewerker assisteert in het maken van de verschillende producten die in de bakkerij worden gemaakt. Dit kunnen allerlei producten zijn zoals: broden, koeken, taart, bonbons of gebak. Welke producten er gemaakt worden hangt af van het type bakkerij.
Doorgaands zijn er grofweg twee type bakkerijen te onderscheiden, de broodbakkerij en de banketbakkerij. Daarnaast zijn er nog de bakkerijen die zowel brood als banket voeren. Naast het fabriceren van de producten kan een bakkerijmedewerker ook assisteren bij de verkoop van deze producten. Dit komt vaak voor in supermarkten. De verschillende producten worden hier eerst gebakken en vervolgens verkocht achter de balie door dezelfde medewerkers.
De bakkerijmedewerker assisteert in het productieproces. Dit betekend dat de bakkerijmedewerker opdracht krijgt om volgens een bepaald receptuur bakkerij producten te maken. Dit productieproces is bij grote bakkerijen dikwijls geautomatiseerd en dan heeft de bakkerijmedewerker meer een controlefunctie. De bakkerijmedewerker moet dan goed in de gaten houden of het bakproces juist en volgens schema verloopt. Bij kleinere ambachtelijke bakkerijen doet de bakkerijmedewerker vaak meer zelf.
Past het beroep Bakkerijmedewerker bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Salarisschaal Bakkerijmedewerker
Wat verdient een Bakkerijmedewerker?
Het gemiddelde salaris van een Bakkerijmedewerker in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 2.874 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Bakkerijmedewerker kan tot € 3.000 verdienen.
Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Bakkerijmedewerker, of het salaris per ervaringsniveau.
Meer weten over het salaris Bakkerijmedewerker
Hoe word je een Bakkerijmedewerker?
Een bakkerijmedewerker heeft tenminste een VMBO diploma nodig. Tijdens de VMBO studie kan er in het derde jaar meestal voor de richting bakker worden gekozen. Deze opleiding is een goede vooropleiding voor het werken in een bakkerij. In veel bakkerijen volgt er ook nog een interne opleiding om precies te leren hoe de producten van de desbetreffende bakkerij gemaakt dienen te worden. Iemand met een HAVO of VWO diploma kan ook aan de slag gaan als bakkerijmedewerker. Een andere weg die veel bakkerijmedewerkers gekozen hebben is via het MBO. Het MBO heeft veel specifieke bakkerijopleidingen zoals brood of banketbakker, filiaalchef of bakkerijspecialist. Deze studies zijn vaak zogenaamde beroepsbegeleidende leerwegen (BBL). Dit betekend dat de student al tijdens zijn of haar studie aan de slag gaat bij een bakkerij als bakkerijmedewerker en zodoende al veel ervaring op kan doen.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bakkerijmedewerker
Er zijn geen opleidingen Bakkerijmedewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bakkerijmedewerker in werkt
Bekijk alle opleidingen AlgemeenInteresse en Motivatie Bakkerijmedewerker
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Bakkerijmedewerker?
Competenties Bakkerijmedewerker
Een Bakkerijmedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Vaardigheden Bakkerijmedewerker
- Zorgvuldigheid
- Doorzettingsvermogen
- Ambitie
- Doelgericht werken
- Oog voor detail
- Nauwkeurigheid
- Consequent handelen
- Gestructureerd werken
- Accuratesse
- Proactiviteit
- Wendbaarheid
- Motivatie
- Tegenslagen verwerken
- Stressbestendig
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Bakkerijmedewerker nodig?
De persoonstypes die het beste bij een bakkerijmedewerker passen zijn de succesvolle werker en de perfectionist.
Omdat de bakkerijmedewerker elke dag volgens een vast recept brood en of banket producten dient te maken moet er een zekere mate van perfectionisme aanwezig zijn bij de bakkerijmedewerker. De bakkerijmedewerker dient erg gedisciplineerd te werk te gaan en moet een goed oog voor detail hebben. Werken in een bakkerij kan zwaar zijn. Vaak dient er in een rap tempo gewerkt te worden om alles in goede banen te leiden. Dit zorgt ervoor dat een bakkerijmedewerker ook energiek en gedreven moet zijn. Eigenschappen die passen bij een succesvolle werker.
Eigenschappen Bakkerijmedewerker
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
- Enthousiasme
- Zelfverzekerdheid
- Ondernemendheid
Wat zijn de baankansen voor een Bakkerijmedewerker?
Er zal altijd behoefte zijn aan brood en banketproducten. Daarom zal de functie van bakkerijmedewerker niet snel verdwijnen. Gezien het vele aantal opleidingen voor bakkerijmedewerker is er ook nog steeds veel behoefte aan bakkerijmedewerkers. Afgestudeerden van deze opleidingen komen doorgaands dan ook erg snel aan het werk. Dit komt ook mede door het eerder genoemde beroepsbegeleide leerwegen systeem waardoor de afgestudeerden al erg veel ervaring hebben opgedaan en daarom ook direct aan de slag kunnen. Vaak bij dezelfde bakkerij als waar zij tijdens hun studie bij hebben gewerkt.
De actuele kans op werk voor een Bakkerijmedewerker
Het beroep Bakkerijmedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers brood- en banketbakkerij. De kans op werk voor de beroepsfamilie Medewerkers brood- en banketbakkerij is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
13
Baankans Bakkerijmedewerker
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Waar werkt een Bakkerijmedewerker?
Een bakkerijmedewerker komt meestal te werken bij een profit organisatie. Dit wil zeggen een bakkerij, supermarkt of broodfabriek.
Met wie werkt een Bakkerijmedewerker samen?
Een bakkerijmedewerker werkt vaak onder de hoofdbakker. Deze is eindverantwoordelijk voor de gebakken producten en is in feite de productieopzichter. De hoofdbakker is ook verantwoordelijk voor het maken van de recepten van de bakkerijproducten. Deze structuur komt vaak voor in de eerdergenoemde broodfabrieken. In supermarkten en bakkerijen waar zowel producten worden gebakken als verkocht zijn er ook nog verkoopmedewerkers aanwezig. Deze dienen de gebakken producten te verkopen aan de klanten. Soms zijn deze verkoopmedewerkers dezelfde mensen die het brood en banket bakken. Dit komt vaak voor in kleine bakkerijen met weinig werknemers.
- Filiaalchef
- Hoofdbakker
- Verkoopmedewerkers
Verwante beroepen Bakkerijmedewerker:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Bakkerijmedewerker in één oogopslag
Beroepsgroep:
Persoonstype:
Netwerk:
- Filiaalchef
- Hoofdbakker
- Verkoopmedewerkers
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2371 tot €3000