Horecaondernemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Horecaondernemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Horecaondernemer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Horecaondernemer wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Horecaondernemer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Horecaondernemer
Vacatures Horecaondernemer
Vacatures laden...
Wat is een Horecaondernemer?
Een Horecaondernemer bezit een horecabedrijf, zoals een lunchroom, café of restaurant. Hij is eigenaar en heeft medewerkers in dienst.
Omdat een Horecaondernemer zelf eigenaar is, heeft is hij eindverantwoordelijk voor de hele bedrijfsvoering. Horecaondernemers met een klein bedrijf en geen of zeer weinig werknemers doen (een deel van) de uitvoerende werkzaamheden zelf. Zo kan het zijn dat een Horecaondernemer zelf als kok in de keuken staat. Wanneer een Horecaondernemer echter veel medewerkers in dienst heeft, komen zijn taken vooral neer op toezichthouden en management.
Een belangrijke taak van een Horecaondernemer is het bewaken van de financiële situatie van het bedrijf. Grote omzet is nodig om het bedrijf te laten voortbestaan. Vaak is maximale winstgevendheid het doel. Aan de hand van de omzet en de mate van winstgevendheid kan het beleid van het bedrijf worden aangepast.
Een Horecaondernemer bewaakt ook de formule van een bedrijf. Aan de hand van een eerder geschreven ondernemingsplan moeten de doelstellingen van het bedrijf worden nageleefd. De Horecaondernemer is hierbij verantwoordelijk voor het commerciële, financiële, operationele en personeelsbeleid van de onderneming. Een Horecaondernemer met een groot bedrijf is tegelijk manager, die toeziet op de uitvoering van de werkzaamheden en waar nodig bijstuurt. Het is dan ook belangrijk dat de ondernemer zelf vakinhoudelijk goed op de hoogte is van het werk. Tot slot bepaalt een Horecaondernemer de personeelsbezetting in zijn bedrijf en draagt hij zorg voor het werven en aanstellen van nieuwe medewerkers.
Past het beroep Horecaondernemer bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Horecaondernemer per niveau
Vacatures Horecaondernemer per stad
Vacatures Horecaondernemer Alkmaar
Vacatures Horecaondernemer Almelo
Vacatures Horecaondernemer Almere
Vacatures Horecaondernemer Alphen aan den Rijn
Vacatures Horecaondernemer Amersfoort
Vacatures Horecaondernemer Amstelveen
Vacatures Horecaondernemer Amsterdam
Vacatures Horecaondernemer Apeldoorn
Vacatures Horecaondernemer Arnhem
Vacatures Horecaondernemer Assen
Vacatures Horecaondernemer Bergen op Zoom
Vacatures Horecaondernemer Breda
Vacatures Horecaondernemer Capelle aan den IJssel
Vacatures Horecaondernemer Delft
Vacatures Horecaondernemer Den Bosch
Vacatures Horecaondernemer Den Haag
Vacatures Horecaondernemer Den Helder
Vacatures Horecaondernemer Deventer
Vacatures Horecaondernemer Doetinchem
Vacatures Horecaondernemer Dordrecht
Vacatures Horecaondernemer Ede
Vacatures Horecaondernemer Eindhoven
Vacatures Horecaondernemer Emmen
Vacatures Horecaondernemer Enschede
Vacatures Horecaondernemer Gouda
Vacatures Horecaondernemer Groningen
Vacatures Horecaondernemer Haarlem
Vacatures Horecaondernemer Haarlemmermeer
Vacatures Horecaondernemer Heerlen
Vacatures Horecaondernemer Helmond
Vacatures Horecaondernemer Hengelo
Vacatures Horecaondernemer Hilversum
Vacatures Horecaondernemer Hoogeveen
Vacatures Horecaondernemer Hoorn
Vacatures Horecaondernemer Katwijk
Vacatures Horecaondernemer Leeuwarden
Vacatures Horecaondernemer Leiden
Vacatures Horecaondernemer Lelystad
Vacatures Horecaondernemer Maastricht
Vacatures Horecaondernemer Middelburg
Vacatures Horecaondernemer Nieuwegein
Vacatures Horecaondernemer Nijmegen
Vacatures Horecaondernemer Oss
Vacatures Horecaondernemer Purmerend
Vacatures Horecaondernemer Roermond
Vacatures Horecaondernemer Roosendaal
Vacatures Horecaondernemer Rotterdam
Vacatures Horecaondernemer Schiedam
Vacatures Horecaondernemer Spijkenisse
Vacatures Horecaondernemer Terneuzen
Vacatures Horecaondernemer Tilburg
Vacatures Horecaondernemer Utrecht
Vacatures Horecaondernemer Veenendaal
Vacatures Horecaondernemer Venlo
Vacatures Horecaondernemer Vlaardingen
Vacatures Horecaondernemer Westland
Vacatures Horecaondernemer Zaanstad
Vacatures Horecaondernemer Zeist
Salarisschaal Horecaondernemer
Wat verdient een Horecaondernemer?
Het salaris van een Horecaondernemer is compleet afhankelijk van het succes van zijn onderneming. Indien een Horecaondernemer een BV heeft zal hij/zij zichzelf een salaris moeten uitkregen ter hoogte van het DGA salaris, dat is totaal € 48.000 per jaar. Indien het een andere rechtvorm heeft kan dit lager uitvallen. Vooral tegenwoordig hebben veel horecaondernemers het niet zo breed. Het minimum salaris zetten we daarom op 2200,- per maand
Meer weten over het salaris Horecaondernemer
Hoe word je een Horecaondernemer?
Om Horecaondernemer te worden kun je de opleiding Horecaondernemer/-manager (MBO niveau 4) volgen. Het accent ligt bij deze opleiding op toezichthoudende managementtaken. Doel van deze opleiding is om ervoor te zorgen dat afgestudeerden in staat zijn zelf een horecaonderneming te starten.
In de praktijk blijkt echter dat veel Horecaondernemers een andere weg hebben gevolgd. Praktijkervaring is een belangrijk aspect bij het opzetten van een horecaonderneming. Horecaondernemers zijn vaak zelf begonnen in een andere functie bij een horecabedrijf waar zij de nodige ervaring hebben opgedaan. Een ondernemer moet ook kennis hebben van van de financiële aspecten van een onderneming.
Een andere geschikte opleiding is Hoger Hotelonderwijs (HBO). Dit is een brede, internationaal georiënteerde managementopleiding op horecagebied. Ook hierbij ligt de nadruk op managementtaken.
Opleidingen Horecaondernemer
Omscholen tot Horecaondernemer
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Horecaondernemer. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Horecaondernemer
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Horecaondernemer
Als je Horecaondernemer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Horecaondernemer zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Horecaondernemer
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Wat doet een Horecaondernemer?
Competenties Horecaondernemer
Een Horecaondernemer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit
Omschrijving
Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.
Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn.
Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk
Omschrijving
Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.
Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.
Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.
Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten
Omschrijving
Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.
Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.
Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Vaardigheden Horecaondernemer
- Cijfermatigheid
- Onderhandelen
- Rekenvaardigheid
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Ambitie
- Doorzettingsvermogen
- Durf
- Voorbereiden
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
Wat voor persoonlijkheid heeft een Horecaondernemer nodig?
Wanneer een Horecaondernemer een groot bedrijf heeft zal er (veel) personeel in dienst zijn. Hiervoor zijn leidinggevende competenties belangrijk. De H orecaondernemer is eindverantwoordelijke voor het reilen en zeilen van zijn onderneming. Het is dus belangrijk dat de ondernemer zijn personeel in goede banen leidt en aanspoort om goede resultaten te bereiken. Hij heeft een stabiele, sterke en besluitvaardige persoonlijkheid. Ook is hij sterk en rechtvaardig (Baas).
De Horecaondernemer heeft verder een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is een doorzetter. Om de onderneming in goede banen te leiden is een groot verantwoordelijkheidsgevoel niet onbelangrijk. De winst van de onderneming is immers de winst van de Horecaondernemer zelf (Loyalist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Eigenschappen Horecaondernemer
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Horecaondernemer?
Wanneer je Horecaondernemer bent, zijn er niet veel functies om naar door te groeien. De ondernemer staat reeds zelf aan het hoofd van zijn bedrijf. Wel is het natuurlijk mogelijk om het bedrijf uit te breiden, een groter bedrijf te beginnen of meerdere horecaondernemingen op te zetten. Zo kan een ondernemer, wanneer het concept van zijn restaurant aanslaat, bijvoorbeeld meerdere restaurants met hetzelfde concept op verschillende plekken in het land opstarten. Uiteindelijk kan je het als Horecaondernemer zo groot aanpakken als je zelf wilt.
Waar werkt een Horecaondernemer?
Het type bedrijf waarin een Horecaondernemer werkt verschilt per ondernemer. Dit kan een klein bedrijf zijn, zoals een lunchroom of een klein café zonder personeel, waarin de ondernemer zelf de uitvoerende werkzaamheden verricht. Natuurlijk is het ook mogelijk om een groot bedrijf op te zetten, waarbij veel personeel in dienst is, zoals een groot restaurant of hotel. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf zullen ook de werkzaamheden van de Horecaondernemer erg verschillen. Omzet en winst zijn echter altijd belangrijke factoren voor het voortbestaan van de onderneming.
Met wie werkt een Horecaondernemer samen?
Als Horecaondernemer sta je aan het hoofd van een organisatie. Het netwerk van een Horecaondernemer is afhankelijk van de grootte van de onderneming. Bij een groot bedrijf heeft hij veel personeel onder zich. Een Horecaondernemer met een groot hotel stuurt bijvoorbeeld via afdelingsmanagers de uitvoerende werkzaamheden aan. Veel gebeurt in overleg met deze managers. Een Horecaondernemer met een middelgroot restaurant zal misschien soms zelf op de werkvloer staan en zich tussen zijn personeel begeven, maar zal ook vergaderen met de bedrijfsleider en bijvoorbeeld chef-kok over de gang van zaken in het restaurant. Ook bij het werkkapitaal berekenen kunnen andere websites je helpen.
- Chef-kok
- Bedrijfsleider Horeca
Verwante beroepen Horecaondernemer:
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Alles over het beroep Horecaondernemer in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Netwerk:
- Chef-kok
- Bedrijfsleider Horeca
Salarisindicatie:
- Van €2200 tot €5000