Restaurant Manager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Restaurant Manager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Restaurant Manager? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Restaurant Manager wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Restaurant Manager, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Restaurant Manager


Vacatures Restaurant Manager

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Restaurant Manager?

 

Een Restaurant Manager zorgt voor de praktische uitvoering van een vastgesteld beleid. Hij zorgt ervoor dat alle werkzaamheden positief bijdragen aan de uitgangspunten van het bedrijf. Hij signaleert behoeften van gasten en medewerkers en maakt afspraken over doelen en ambities. Gasttevredenheid is hierbij heel erg belangrijk.

Een Restaurant Manager werkt vaak mee op de vloer. Hij zorgt ervoor dat de gasten optimaal kunnen genieten van hun bezoek aan een restaurant. De gast staat centraal, dus gastvrijheid is heel erg belangrijk.  De Restaurant Manager stuurt het bedienend personaal aan en motiveert hen. De Restaurant Manager zorgt tevens voor een efficiënte indeling van tafels, een prettige ontvangst van de gasten en het bedienen van de gasten. Hij heeft een goed overzicht, ziet waar dingen misgaan en probeert deze problemen op te lossen. De Restaurant Manager stemt alle werkzaamheden optimaal af met de keuken.

Een even zo belangrijke taak van de Restaurant Manager is het zorgen voor een hoge omzet. Door middel van gastvrijheid wordt geprobeerd de omzettargets te halen.

Ook kan de Restaurant Manager de taak krijgen voorraadaanvullingen te bestellen, de financiële administratie te verzorgen en mee te denken over wijzigingen op de menukaart. Bovendien denkt de Restaurant Manager na over speciale acties en promoties. Ook uit hij ideeën in vergaderingen met het managementteam.


Past het beroep Restaurant Manager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Salarisschaal Restaurant Manager

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Restaurant Manager?

Het gemiddelde salaris van een Restaurant Manager in Nederland ligt tussen de € 2.800 en € 4.160 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Restaurant Manager kan tot € 4.500 verdienen.

Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek. Bekijk ook Het gemiddelde bruto jaarsalaris en uurloon voor een Restaurant Manager, of het salaris per ervaringsniveau.


Meer weten over het salaris Restaurant Manager

Salaris Restaurant Manager per ervaringsniveau Salaris per uur, per maand, per jaar


Hoe word je een Restaurant Manager? 

 

Om aan de slag te kunnen als Restaurant Manager wordt gevraagd naar een diploma van een  MBO Horeca-opleiding.  Zo zijn er de opleidingen Leidinggevend Gastheer/gastvrouw en Horecaondernemer/-manager op MBO-niveau 4. Deze opleidingen richten zich zowel op horecavaardigheden als managementvaardigheden. Er wordt veel aandacht geschonken aan het opdoen van praktijkervaring door middel van stages.

Vaak vragen werkgevers om enkele jaren relevante werkervaring.

Opleidingen Restaurant Manager

MBO Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
Als Manager/Ondernemer Horeca werk je als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of onderdeel van een keten. Je bent verantwoordelijk …
MBO Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
Als manager/ondernemer horeca werk je als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of onderdeel van een keten. Je bent verantwoordelijk …
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
Als manager/ondernemer horeca werk je als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of onderdeel van een keten. Je bent verantwoordelijk …
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
Als manager/ondernemer horeca werk je als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of onderdeel van een keten. Je bent verantwoordelijk …
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)
Als manager/ondernemer horeca werk je als eigenaar of bedrijfsleider van bijvoorbeeld een hotel, restaurant of café. Dit kan een zelfstandig bedrijf zijn of onderdeel van een keten. Je bent verantwoordelijk …
MBO Beroepsopleiding Manager/Ondernemer Horeca (niveau 4)



Interesse en Motivatie Restaurant Manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Restaurant Manager?


Competenties Restaurant Manager

Een Restaurant Manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen
Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Leiderschap
Leiderschap
Overtuigen
Overtuigen
Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Samenwerken
Samenwerken

Vaardigheden Restaurant Manager

  • Prioriteiten stellen
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Luistervaardigheid
  • Resultaatgerichtheid
  • Argumentatiekracht
  • Doelgericht werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Restaurant Manager nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Restaurant Manager zijn Baas en Waarnemer.

De Restaurant Manager geeft leiding aan het bedienend personeel. Hij heeft een sterke uitstraling en eist respect, maar heeft zelf ook respect voor het personeel. De Restaurant Manager werkt resultaatgericht en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ook dient de Restaurant Manager eigen ideeën aan te dragen om doelstellingen van het bedrijf te halen (Baas).

Bovendien houdt de Restaurant Manager onder alle omstandigheden het overzicht. Hij is analytisch en inzichtelijk. Hij ziet snel waar gasten behoefte aan hebben en speelt hierop in. De Restaurant Manager ziet waar de knelpunten zitten en meldt deze bij de directie. Aan de hand hiervan doet hij voorstellen voor een betere beleidsuitvoering (Waarnemer).


Eigenschappen Restaurant Manager

  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Restaurant Manager?

 

Over het algemeen zijn er veel banen in de horeca. Toch zorgt de crisis er ook in deze sector voor dat er minder banen zijn dan vroeger.

Bij goed functioneren kan een Restaurant Manager steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Ook kan hij na jaren van ervaring bij steeds grotere en chiquere bedrijven aan de slag. Eventueel kan de Restaurant Manager een horecabedrijf overnemen of er zelf een opstarten. 

De actuele kans op werk voor een Restaurant Manager

Het beroep Restaurant Manager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers restaurant is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Restaurant Manager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Waar werkt een Restaurant Manager?

 

Een Restaurant Manager kan aan de slag bij horecabedrijven als restaurants of hotels. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector. De grootte van het bedrijf verschilt en ook de verantwoordelijkheden verschillen per bedrijf.


Met wie werkt een Restaurant Manager samen? 

 

Een belangrijke taak van de Restaurant Manager is het aandragen van ideeën over de beleidsuitvoering bij de directie van het bedrijf.

De Restaurant Manager geeft leiding aan het bedienend personeel en de gastheer of gastvrouw. Hij stemt de werkzaamheden af met de keuken, dus hij komt ook in contact met het keukenpersoneel. Bovendien komt de Restaurant Manager in contact met de gasten, omdat hij vaak zelf op de vloer mee werkt.


  • Directie
  • Bedienend Personeel
  • Gastheer/gastvrouw
  • Gasten
  • Koks
Restaurant Manager

Verwante beroepen Restaurant Manager:

Manager
Salaris: €3200 tot €9000
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Medewerker bediening
Salaris: €2371 tot €3000
Opleiding: Geen
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Leidinggevende Bediening
Salaris: €2500 tot €4000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Horeca-assistent
Salaris: €2371 tot €3000
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Restaurant Manager in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Directie
  • Bedienend Personeel
  • Gastheer/gastvrouw
  • Gasten
  • Koks

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2800 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar